Görüş Bildir
Haberler
Van Kedisinden Güzel Haber: 'Geleceği Parlak'

etiket Van Kedisinden Güzel Haber: 'Geleceği Parlak'

Batuhan
16.08.2016 - 12:49 Son Güncelleme: 16.08.2016 - 13:58

Doğu cephesinde yeni bir şeyler var: Van’ın bir süredir soyu tehlikede olan pek sevgili kedisi düzlüğe çıkmış gibi duruyor. Bu tür tehlikeye girince kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü 1992 yılında işe başladığında bünyesindeki çiftleşmeye uygun ergin kedi sayısı 30’u geçmiyormuş. Günümüzdeyse bu sayı 150’yi geride bırakmış durumda. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

National Geographic'ten Kemal Gözegir'in haberine göre, 25 yıllık çalışmanın ardından artık Van kedisinin geleceği parlak, ama bu durum her zaman böyle değilmiş. Tür tehlike altına girince Van’daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van kedisiz bir Van olamayacağını düşünmüş ve şehrin simgesi haline gelen bu türü kurtarmaya karar vermiş.

25 yıllık düzenli bir artış

25 yıllık düzenli bir artış

Bu amaçla kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü 1992 yılında işe başladığında bünyesindeki çiftleşmeye uygun ergin kedi sayısı 30’u geçmiyormuş. Günümüzdeyse neredeyse 25 yıllık düzenli bir artışın ardından bu sayı 150’yi geride bırakmış durumda. Bu sayı bir gözü mavi, bir gözü kehribar, bembeyaz tüylü erkek ve dişi safkan bireyleri içeriyor.

“Hedef Van’ı, her evde bir Van kedisinin bulunduğu eski günlerine geri döndürmek”

“Hedef Van’ı, her evde bir Van kedisinin bulunduğu eski günlerine geri döndürmek”
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tür hâlâ 2006’da dahil edildiği nesli tehlikede olan hayvanlar listesinde yer almasına rağmen, projenin başındaki isim olan Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedisinin geleceğinin parlak olduğunu düşünüyor. İki gözü kehribar veya iki gözü turkuvaz olan varyeteler zaten tehlike altında kabul edilmiyor. Türün tüm özelliklerini göstermeyen yavrular ise üretimde kullanılmıyor ve bu melez bireyler bölgedeki hayvanseverlere emanet ediliyor. “Hedefimiz Van’ı, her evde bir Van kedisinin bulunduğu eski günlerine geri döndürmek,” diyor Prof. Dr. Abdullah Kaya. “Ve de şehrin simgesi haline gelmiş bu eşsiz türün geleceğini garantiye almak.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
231
138
12
7
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Marbling

Harikaaa <3

DUFFY DUCK

Hep bu dişi kedilerin olmaz inadından azalıyor türleri :D

itsasin

panda olmasın o .ben kedinin nazlanananını pek görmedim :)

oliver

peki ben bu güzel kediden bir tanesine sahip olmak istesem?