Görüş Bildir
Haberler
Aralarında Çocuklar da Var: Van Gölü'ndeki Göçmen Trajedisinde Can Kaybı 45'e Çıktı

Aralarında Çocuklar da Var: Van Gölü'ndeki Göçmen Trajedisinde Can Kaybı 45'e Çıktı

Deniz Gök
16.07.2020 - 19:21 Son Güncelleme: 17.07.2020 - 14:02

Van'da 27 Haziran'da insan kaçakçılığı yapan teknenin batması sonucu kaybolan kişilerden 2'si çocuk 5'inin daha cansız bedenine ulaşıldı. Böylece can kaybı 45'e yükselmiş oldu. Teknede 55-60 civarında kaçak göçmenin olduğu yönünde bilgiler bulunuyordu. Bölgedeki çalışmalar olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman kesintiye uğrasa da hâlâ devam ediyor.

Van'ın Gevaş ilçesi Altınsaç mahallesinden 27 Haziran'da açılan ve bir daha haber alınamayan teknedeki göçmenlere ulaşmak için çalışmalar ilk günden bu yana sürüyor.

20. gününne giren arama çalışmaları Jandarma İç Güvenlik Timleri, Su Altı Arama Kurtarma (SAK), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ile Sahil Güvenlik ekipleri tarafından icra ediliyor.

Ekiplerin bugün 2'si çocuk 5 cansız bedene daha ulaşmasıyla ölü sayısı 45'e çıktı.

Neler yaşanmıştı?

Neler yaşanmıştı?

Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi'nde 27 Haziran'da tekneleriyle Van Gölü'ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş'tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı güvenlik güçlerine kayıp ihbarında bulunmuştu.

Tekne 107 metre dipte bulundu

Tekne 107 metre dipte bulundu

Bunun üzerine gece görüşlü termal kameralı helikopter, İHA ve botlarla göl ile çevresinde yürütülen arama çalışmalarında tekne Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuş ve 5 kişi tutuklanmıştı.

Soylu: "Teknede 55-60 civarında göçmen vardı"

Soylu: "Teknede 55-60 civarında göçmen vardı"

1 Temmuz'da inceleme için Van'a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu bilgileri vermişti:

'Van Gölü’nde teknede kaçak göçmenler olduğu ihbarı üzerine arama çalışmaları başlatıldı. Medeni Akbaş kendisinin yüzerek kurtulduğunu bir çiftlikten arayarak bildirdi. Medeni Akbaş’ın çelişkili ifadeleri oldu. Teknede 55- 60 kişilik kaçak göçmenin olduğu bilgisine ulaşıldı. Bunun üzerine çalışmaları hemen başlattık.'

"Van'a bu yıl 20 bin göçmen baskısı oldu"

"Van'a bu yıl 20 bin göçmen baskısı oldu"

Soylu, kente yönelik düzensiz göçmen baskısı olduğunu da söylemişti:

'Salgın olmasına rağmen Afganistan, Pakistan, İran ve Afrika'dan toplam sadece Van iline bu yıl 20 bin göçmen baskısı oldu. Salgın var. Toplam 21 bin civarında göçmen baskısı, bunun 16 bini sınırdan bir şekilde engellenerek alınmadı, geri kalan 4 bin 500'ü de güvenlik güçlerimizce yakalandı.'

''Van Gölü üzerinde mülteci taşımacılığı yeni trend''

''Van Gölü üzerinde mülteci taşımacılığı yeni trend''

Van Barosu Mülteciler Komisyonu'ndan Avukat Mahmut Kaçan, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada Van'ın göçmenler için bir geçiş kenti olduğunu söyledi.

Kaçan, bu kazanın son sekiz ay içinde Van Gölü'nde düzensiz göçmenleri taşıyan ikinci büyük tekne kazası olduğunu belirtti.

Van Gölü üzerinde 'mülteci taşımacılığı'' gibi yeni bir trendin gelişmeye başladığını söyleyen Kaçan bu yöntemin, kara yolunda jandarma ve emniyet güvenlik kontrol noktalarının artırılmasından sonra denenmeye başlandığını söyledi.

''Kara yolunda birçok yere kontrol noktaları kuruldu, bu noktalarda yakalanmamak için göl üzerinden mülteci taşımacılığı yapılmaya başlandı. Aralık ayında da yine küçük bir balıkçı teknesine 100'ü aşkın düzensiz mülteci bindirilmiş, tekne batmış, 7 mülteci hayatını kaybetmişti. Van Gölü üzerindeki tekneler küçük balıkçı tekneleri ve sağlam değiller. Sekiz ay içinde göl üzerinde iki tekne kazası olması tesadüf değil. Bu kaza da gösterdi ki göçmenleri kaçak bir şekilde göl üzerinden karşıya taşımak gibi yeni bir trend gelişmeye başladı.''

Daha önce de benzer bir trajedi yaşanmıştı

Daha önce de benzer bir trajedi yaşanmıştı

Van Gölü üzerinde düzensiz göçmenleri taşıyan bir başka tekne kazası da 26 Aralık 2019'da Bitlis'in Adilcevaz ilçesi yakınlarında yaşanmıştı. 

70'i aşkın göçmeni taşıyan bir tekne kıyıya ulaşacağı sırada alabora olmuş, olayda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 64 kişi kurtarılmıştı.

Türkiye'ye göç giderek artıyor

Türkiye'ye göç giderek artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2019 yılına ait göç istatistiklerine göre 2019 yılında yurtdışından Türkiye’ye göç edenlerin sayısı 2018’e kıyasla yüzde 17,2 oranında artarak 677 bin 42 oldu.

En çok göç Irak’tan

Türkiye'ye 2019 yılında gelen yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı yüzde 14,5 ile Irak vatandaşları aldı. 

Irak'ı yüzde 13,8’le Türkmenistan, yüzde 8,2’yle Afganistan, yüzde 7,5’le Suriye ve yüzde 7,3’le İran vatandaşları izledi.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Ölenler mülteci olduğu için gündem olmuyor maalesef. Allah rahmet eylesin.

Sefa Döner

Van tatvan yolunda çok bulundum en son baktığımda da yüzlerce kontrolsüz geçiş yapan afgan ve pakistanlı araç bulup istanbula gelmeye çalışıyordu.Çoğu taksi... Devamını Gör

nazan

Göçmenlerin paralarını alıp 100 den fazla kişiyi küçücük hurda bir tekneye dolduran hayvan oğlu hayvanın vicdanını sorgulayalım biraz!