Görüş Bildir
Haberler
Vali’den Zeytinlik Kıyımına 'Tuhaf' Bahane: 'Suriye'de Feda Edilenlere Göre Makul'

Vali’den Zeytinlik Kıyımına 'Tuhaf' Bahane: 'Suriye'de Feda Edilenlere Göre Makul'

Ulaş
18.10.2014 - 15:16
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Manisa Valiliği, Soma’nın Yırca köyünde hükümete yakın Kolin Grubu’nun termik santral yapımı için ‘acele kamulaştırılan’ ve daha süreç bitmeden 475 ağacın kesildiği zeytinliklerin durumunu, Irak ve Suriye’ye dayandırdı.

Hürriyet’in haberine göre, Valilik’ten yapılan açıklamada, köydeki zeytinlik karmaşası ‘ dünya gündemine bağlanarak, IŞİD’in sivillere katliam yaptığı Irak ve Suriye’nin yanı sıra siyasi istikrarsızlık yaşayan Ukrayna’ya atıf yapıldı: “Söz konusu ağaçların feda edilmesi, Suriye’de, Irak’ta, Ukrayna’da feda edilenlere kıyasla son derece makul karşılanması gereken bir durumdur.”

Üçüncü havalimanını inşa edecek konsorsiyumda da yer alan Kolin Grubu, Soma’daki termik santralin ÇED raporunda, ‘ tarım dışı amaçla kullanım izni olmaksızın çalışmalara başlamayacağına ‘ dair taahhüt vermişti. Fakat şirket çalışanları daha izin çıkmadan, köylülerle ‘köşe kapmaca’ oynayarak iki gün içinde 475 ağaç kesmişti.

Yetkililerin tavır almamasına isyan eden köylülerse, kesilen ağaçları Manisa Valiliği’ne getirmişti.

Valilik ise yanıtında, ‘ Kolin Grubu’na özel’ termik santral yapımı için 490 dönüm arazinin kamulaştırılmasını ‘ aklamayı ‘ tercih etti. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, “Ülkemizin kendi sahip olduğu kömür gibi bir milli kaynaktan enerji temin çabasına, bu iş için gerekiyorsa bir kısım zeytin ağacının feda edilmesinin kaçınılmaz oluşuna dikkat edilmelidir” dedi.

Köylülerin ağaç kesimlerini Valiliğe defalarca şikayet ettiğine de atıfta bulunulan açıklamada, şirkete para cezası uygulandığı ve her defasında ‘suç olabilir’ düşüncesiyle mahkemeye intikal ettirildiği de savunuldu. Buna göre, Cumhuriyet Savcılığı’nın ‘ konunun suç oluşturmadığını ve kovuşturmaya yer olmadığını ‘ belirtmesi nedeniyle Valilik müdahale etmemiş.

Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise Tarım Yasası’na göre bir alanda gerekli izinler olmaksızın kesim yapılırsa Valilik’in gerekli önlemleri almak zorunda olduğunu söylemişti.

Öte yandan, kamulaştırma sürecinde de görüşü istenen Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, arazinin zeytinlik alanı olduğunu hatırlatarak tarım dışı amaçlı kullanıma izin verilemeyeceğini bildirmişti. Santral kamulaştırması için bu görüş dikkate alınmadan hazırlanan imar planları hala onaylanmış değil.

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/manisa-valisi...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0