Görüş Bildir
Haberler
Vajinal Akıntı Neden Olur? Vajinal Akıntı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vajinal Akıntı Neden Olur? Vajinal Akıntı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sunay Korkmaz
16.07.2021 - 11:32

Anormal durumlarda ateş, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, sık idrara çıkma gibi belirtiler görülen vajinal akıntı hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz... Vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı tedavi yöntemleri nelerdir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vajinal akıntı adet gören kadınlarda görülen normal ve sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Normal vajinal akıntı sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır. Vajinanın normal bakteri dengesindeki herhangi bir değişiklik akıntının koku, renk veya kıvamını etkileyebilir. Adet döngüsü, hormonlar, gebelik ve enfeksiyonlar gibi faktörlerin etken olduğu vajinal akıntı nedir? Peki, vajinal akıntı neden olur? İşte anormal vajinal akıntı tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı, hemen hemen adet gören tüm kadınlarda görülen normal ve düzenli bir durumdur. Ergenlikte adetin ilk başlangıcından birkaç ay önce başlar genellikle menopozdan sonra azalır.

Vajinal akıntı, bir kadının vücudunun sıvı ve hücreleri dışarı atma şeklidir. Vajinal akıntı üretimi kadından kadına ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler şunlardır:

- Adet döngüsü

- Hormonlar

- Gebelik

- Enfeksiyonlar

Vajinal akıntı genellikle her kadında görülen normal ve düzenli bir durumdur. Bununla birlikte, enfeksiyona bağlı götürebilen bazı akıntı tipleri vardır. Anormal akıntının rengi sarı veya yeşil olabilir. Akıntı bazı enfeksiyonlarda koyu kıvamda ya da kötü kokulu olabilir. Maya kaynaklı veya bakteriyel enfeksiyonlar genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağan dışı görünen ya da kötü kokan herhangi bir akıntı fark edildiğinde yapılacak en doğru şey bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.

Vücudunuzun ürettiği vajinal akıntı türü adet döngüsü sırasında ve yaşamınız boyunca değişiklik gösterebilir. Farklı zamanlarda daha ağır veya daha hafif olduğunu görebilirsiniz.

Vajinal akıntı uterus, serviks ve vajinadaki sıvılardan oluşur. Vücudunuz yumurtalığınızdan bir yumurta bıraktığında, vajinal akıntınızın daha kalın olduğunu fark edebilirsiniz. Akıntıdaki bu değişiklik, en yüksek doğurganlık zamanlarını gösterebilir.

Hamilelik sırasında vücudunuz normalden daha fazla vajinal akıntı üretebilir. Yaşlandıkça ve menopoz yaşarken, vücudunuz artık yumurtlama yapmadığı ve östrojen seviyeleri değiştiği için daha az vajinal akıntı üretebilir veya hiç üretmeyebilir. Sonuç olarak, perimenopoz, menopoz veya postmenopozda olan kadınlar vajinal kuruluk yaşayabilir.

Vajinal Akıntı Nedenleri

Vajinal Akıntı Nedenleri

- Antibiyotik veya steroid kullanımı

- Bakteriyel vajinozis: Hamile kadınlarda veya çoklu cinsel partnerleri olan kadınlarda daha yaygın görülen bir bakteriyel enfeksiyon

- Doğum kontrol hapları

- Rahim ağzı kanseri

- Klamidya veya gonore

- Şeker hastalığı

- Banyo köpüğü, kokulu sabun ve losyon kullanımı veya vajinal duş

- Ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon

- Pelvik inflamatuar hastalık (PID)

- Trichomonas enfeksiyonu

- Vajinal atrofi: Menopoz döneminde vajinal duvarların incelmesi ve kuruması

- Vajinit: Vajina içinde veya çevresinde tahriş

- Maya enfeksiyonları

Hangi Renk Vajinal Akıntı Ne Anlama Geliyor?

Hangi Renk Vajinal Akıntı Ne Anlama Geliyor?

- Kalın, Beyaz Akıntı

Kalın, beyaz akıntı kaşıntı, yanma ve tahriş gibi diğer semptomlarla birlikte giderse, muhtemelen bir maya enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Değilse, normal akıntıdır. Ayrıca adet döneminizden önce ve sonra kalın, beyaz akıntıda bir artış fark edebilirsiniz.

- Sarı Akıntı

Sarı akıntı, bakteriyel bir enfeksiyonun veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun belirtisi olduğu için anormal akıntıdır. Bununla bağlantılı bir koku da olabilir.

- Kahverengi Akıntı

Kahverengi akıntı düzensiz adet döngülerinden kaynaklanabilir. Kahverengi akıntı devam ederse, değerlendirme almak için bir doktora görünün. Bu rahim veya serviks kanserinin bir işareti olabilir. Ek olarak, menopoz sırasında, bir kadının aynı zamanda rahim kanseri belirtisi olan herhangi bir vajinal kanaması olmamalıdır.

- Yeşil Akıntı

Yeşil renkte akıntı olması normal bir değildir. Bu, bakteriyel enfeksiyonun veya trikomoniyaz gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun belirtisidir. Yeşil akıntı varsa mutlaka doktora başvurmanızgereklidir. Eğer Trichomoniasis teşhisi konulursa, antibiyotik tedavisine başlayabilirsiniz.

Vajinal Akıntı Ne Zaman Bir Enfeksiyon Belirtisidir?

Vajinal Akıntı Ne Zaman Bir Enfeksiyon Belirtisidir?

Vajinal akıntınız şu durumlarda bir enfeksiyon belirtisi olabilir:

  • Kaşıntıya neden olur

  • Şişmeye neden olur

  • Kötü koku mevcuttur

  • Yeşil, sarı veya gri renklidir

  • Köpüklü şekilde görülür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doktor Anormal Vajinal Akıntıyı Nasıl Teşhis Eder? Vajinal Akıntı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Doktor Anormal Vajinal Akıntıyı Nasıl Teşhis Eder? Vajinal Akıntı Teşhisi Nasıl Yapılır?

'Vajinal akıntı teşhisi nasıl yapılır?' sorusu sıklıkla aratılmaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı öncelikle hastanın tıbbi geçmişini öğrenmek ister. Daha sonra doktor anormal vajina akıntısı şikayetiyle kendisine başvuran hastaya akıntının semptomlara, hastanın adet döngüsüne dair sorular soracaktır. Sorular şunları içerebilir:

  • Anormal akıntı ne zaman başladı?

  • Vajina içinde veya çevresinde kaşıntı, ağrı veya yanma şikayeti var mı?

  • Akıntı hangi renk? Akıntıda herhangi bir koku mevcut mu?

  • Vajinal duş yapılıyor mu? (Vajinal akıntı ya da cinsel ilişki sonrasında temizlemek için vajina içini basınçlı su ya da başka bir sıvıyla yıkanması)

  • Birden fazla cinsel partner var mı?

Doktor vajinal akıntının bir örneğini alabilir veya daha fazla inceleme için rahim ağzınızdan hücre toplamak için bir Pap Smear testi yapabilir. Aktif bir cinsel yaşam söz konusu ise  kan testlerinin yanı sıra  tam bir “cinsel yolla bulaşan hastalıklar” taraması önerebilir. Bazı durumlarda cinsel partnerin de test edilmesi gerekebilir.

Doktorunuz tüm bu sonuçları inceleyerek ultrason taraması gibi daha fazla araştırmaya ihtiyacınız olup olmadığını belirleyecektir.

Vajinal Akıntı Tedavi Yöntemleri

Vajinal Akıntı Tedavi Yöntemleri

Anormal vajinal akıntı, tek bir enfeksiyonun veya sağlık durumunun belirtisi değildir. Vajinal akıntıya neden olan faktörlere göre tedavi değişiklik gösterebilir. Eğer, akıntı maya enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişmişse, genellikle krem ​​veya jel formunda vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. 

Bakteriyel vajinozis tedavisinde ağızdan antibiyotik verilir veya antibiyotikli kremlerle kullanılır. Trichomoniasis ise genellikle metronidazol veya tinidazol gibi ilaçların oral (ağızdan) alımı yoluyla tedavi edilir. Anormal akıntıya yol açabilecek vajinal enfeksiyonları önlemek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

- Vajina yumuşak bir sabun ve ılık suyla düzenli olarak yıkanmalıdır.

- Kokulu sabunlar ve parfüm kullanmaktan kesinlikle kaçının.

- Vajinal duş veya köpüklü banyolardan da uzak durulmalıdır.

- Bakterilerin vajinaya girmesini ve bir enfeksiyona neden olmasını önlemek için tuvalet sonrası temizlik daima önden arkaya doğru olmalıdır.

- %100 pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli ve aşırı sıkı kıyafetlerden kaçınılmalıdır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın