Görüş Bildir
Haberler
Uzmanlara Göre Topkapı Sarayı Müzesi Ayakta Durmakta Zorlanıyor...

Uzmanlara Göre Topkapı Sarayı Müzesi Ayakta Durmakta Zorlanıyor...

FreiGeist
26.09.2016 - 09:41 Son Güncelleme: 26.09.2016 - 11:57

Bugün basına yansıyan uzman raporuna göre Topkapı Sarayı Müzesi 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacak durumda. Hazinelerin sergilendiği Fatih Köşkü’nün bodrum katındaki taşıyıcı duvarlarda ortaya çıkan hasarın, çatlak boyutunu aşarak 'ayrık ve yarık' seviyelerine geldiği belirtiliyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'te Ömer Erbil imzasıyla yayınlanan habere göre13 Mayıs 2016 tarihli uzman raporunda, “Çalışma yapılan söz konusu mahallerde raspa sonrası ortaya çıkan deformasyonların büyüklüğü çatlak boyutunu aşarak ayrık ve yarık seviyelerine geldiği gözlemlenmiştir” denildi.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz nisan ayının başında Gülhane Parkı’nın denize bakan kısmında çay bahçesinin duvarı göçmüştü. 

O tarihte müze yetkilileri yaptıkları açıklamada “Aynı aks üzerinde bulunan Konyalı Restoran’ın duvarının da çöktüğünü, sarayın denize bakan yamacında risk incelemesi yapacaklarını” duyurmuşlardı.

İncelemede çöken duvarlarla aynı paralelde bulunan Fatih Köşkü’nün bodrumlarında da deformasyonların başladığı tespit edildi. 

Haberde aktarılan bilgiye göre duvarlarda küçük kılcal çatlaklar gibi duran sıvalar kaldırdıklarında, altından büyük yarıklarla karşılaşıldı.

 Hatta bazı taşıyıcı duvarlarda oluşan boşluklar neredeyse dışarıyı gösterecek boyutlardaydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Bölümü, 30 Haziran 2016 tarihinden itibaren restorasyon nedeniyle ziyarete kapatılmıştı

Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Bölümü, 30 Haziran 2016 tarihinden itibaren restorasyon nedeniyle ziyarete kapatılmıştı

Durum Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir raporla bildirilerek derhal hazine bölümünün ziyarete kapatılması istendi.

Fatih Köşkü’nün onarımı için yaklaşık 10 milyon liraya ihtiyaç var

Fatih Köşkü’nün onarımı için yaklaşık 10 milyon liraya ihtiyaç var

Koruma Kurulu’nun izniyle yapılan incelemelerde 1940-1960 yıllarında yapılan kubbe ve tavanların betonla kaplanmasının binaya ağır yük getirdiği vurgulanıyor.

Son yıllarda Marmara Denizi’nde oluşan sismik hareketliliğin binayı çökme noktasına getirdiği sonucuna varılmış...

Son yıllarda Marmara Denizi’nde oluşan sismik hareketliliğin binayı çökme noktasına getirdiği sonucuna varılmış...

Yetkililer sarayın içinde bulunduğu durumda 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağını, vakit geçirmeden müdahale gerektiğine dikkat çekiyorlar. 

Acil müdahale için önce zemin etüdü yapılacağı ve ardından zemin sağlamlaştırmasına geçileceği aktarılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı haberler üzerine açıklama yaptı

Kültür ve Turizm Bakanlığı haberler üzerine açıklama yaptı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, Topkapı Sarayı Hazine Dairesi'nin restorasyonun 'İstanbul Topkapı Sarayı Hazine Bölümü Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi İşi' kapsamında yürütülmekte olduğu ve 09 Ekim 2015 tarihinde fiilen başlatıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, 'Çatlaklara ve ayrıklara neden olduğu düşünülen zemin oturmaları sebeplerinin tam teşhis edilebilmesi için zemin ve duvar ölçümleri yaptırılmıştır. Söz konusu çalışmalar sonucunda yapının ve bulunduğu zeminin güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. 

Buna göre, zemin verileri ile birlikte güçlendirme projesinin ele alınabilmesi için bina içi, çevresi ve yamaç bölgesinden sondaj ve muayene çukuru açılması, aletsel gözlem tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilecek sondaj yerleri ve kazı noktalarını içeren çalışma ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca uygun görülmüştür. ' denildi.

Açıklama şu bilgilere yer verildi: '27 Nisan 2016 tarihinde, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ve akademisyenlerden oluşturulan Danışmanlık Kurulu katılımıyla yapılan çalışmaların sonucunda ortaya çıkan raporda:

Hazine bölümündeki çatlakların, çatlak boyutlarını aşan yarık ve ayrık olarak tabir edilecek düzeye geldiği tespit edilmiştir. Metodolojik sıralamada, sorunun tespitine yönelik zeminsel etkilerin daha ağır bastığı, yakın zamanda da bölgede oluşan istinat duvarlarındaki yıkılmaların zemin kaynaklı olduğu görüşü kabul edilmiştir. Zemin verileri ile birlikte güçlendirme projesinin ele alınabilmesi için bina içi, çevresi ile yamaç bölgesinden sondaj ve muayene çukuru açılması ve aletsel gözlem tekniklerinin kullanılarak izlenmesi gerektiğine, ayrıca sadece Hazine Bölümünün değil, söz konusu iş kapsamında Hazine ile Arşiv-Depo binaları arasındaki yamaçtan Askeri Bölgedeki yola kadar olan bölümün de birlikte ele alınması, söz konusu sondaj verileri sonucunda zemin etütlerinin laboratuvar sonuçlarına dayalı zemin güçlendirme yönteminin belirlenmesine, statik güçlendirme projesinin ise elde edilecek datalar, çatlak ölçerler, zemin zafiyetine göre sağlamlaştırma yönteminin belirlenmesine ve projelendirilmesine karar verilmiştir. 

Söz konusu inceleme ve raporlar doğrultusunda ilgili Koruma Bölge Kurulunca onaylanmasından sonra restorasyon ve yapısal güçlendirme çalışmalarına devam edilecektir. Ayrıca güçlendirme çalışmaları dışında teşhir-tanzim projesine yönelik çalışmalar da tamamlanmak üzeredir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
193
100
54
10
9
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
portside

Fatihin torunlarıyız diyerek bir tarafını yırtan siyasileri pisten alabilir miyiz lütfen ? Çalkaladıkça riyakarlıkları gözüküyor. Aynı şekilde bürokratları d... Devamını Gör

Melike Çağlayan

"Tam site yapılacak yer" Ali Ağaoğlu

AbSurDMaN

Yıkılmasını beklerler. Mmhh mis gibi rant koktu şimdiden.