Görüş Bildir
Haberler
Uzay İle İlgili Bilmediklerimiz

Uzay İle İlgili Bilmediklerimiz

Okan Güven
20.05.2016 - 11:47

1.

1.
İçeriğin Devamı Aşağıda

COLD WELDING

Eğer 2 metal parçası uzayda birbirine çarparsa tek bir parçaya dönüşür, tıpkı erimiş metallerin birleşmesi gibi. Tabi ki uzayda erimiş olmalarına gerek yok. Bu duruma cold welding(soğuk kaynaklanma) veya contact welding(temas kaynaklanması) adı verilir. Bunun Dünya'da olmama sebebi ise Dünya'nın atmosferi her şeyin üzerinse okside bir katman oluşturuyor. Dünya'dan uzaya çıkan metaller(uzay istasyonları/uydular vs.) bu işleme maruz kaldıgı için uzayda birbiriyleriyle birleşmiyor.

CÜCE GEZEGENLER

Güneş sistemimizde Merkür - Venus - Dünya - Mars - Jupiter - Saturn - Uranus - Neptun adlı geze

genler oldugunu hepimiz biliyoruz ve yakın zamanda cüce gezegen olarak sınıflandırılan Plüton'u da hepimiz biliyoruz. Ancak güneş sistemimizdeki tek cüce gezegen Plüton değil. Aşağıdaki görselde, isim verilen cüce gezegenlerin yörüngesi kırmızı ile gösterilmiştir. Bilinen en küçük cüce gezegen ise Jupiter ve Mars'ın arasında Güneş'in etrafında dönen CERES cüce gezegeni. Çapı yalnızca 945kilometre. Henüz isimlendirilmeyen birçok cüce gezegen şuanda Güneş'in etrafında dönmekte.

KARA DELİKLER

Kara delik dendiğinde akıllara gelen 2 boyutlu siyah bir nokta olmasına karşın gerçekte kara delikler bu şekilde gözükür.

GÜNEŞ'İN RENGİ

Sarı, sıcak, büyük ve yıldız dediğimde aklınıza gelen şey Güneş ise yanılıyorsunuz. Güneş tüm renkleri eşit biçimde yayan bir ışık kaynagıdır yani Güneş'in asıl rengi sarı veya turuncu türevleri değil beyazdır. Dünya'nın atmosferi yüzünden sarı görürüz.

UZAYDA KONUŞMAK

Eğer uzayda arkadaşınızla birlikte sürükleniyorsanız ve vericiniz bozulduysa nasıl iletişim kurarsınız? Kasklarınızı birbirine değdirirseniz sesin iletilmesi için gerekli olan yolu yaratmış olursunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

YILDIZLAR

Yıldız dendiğinde aklımıza gelen ilk örnek Güneş'tir ama tüm yıldızlar Güneş gibi değil. Örneğin WISE 1828+2650 isimli bir yıldızın yüzeyi -23 dereceye kadar soğuk olabiliyor. Daha ilginç yıldız türleri de var. Nötron yıldızı olarak adlandırılan bu gök cisimleri o kadar yoğun  ki onların oluştugu maddenin 1 çay kaşığı kadarı Dünya'da 100 Milyon Ton'dan daha ağır olabilir.

GALAKSİLERİN ÇARPIŞMASI

Şuanda bizim evimiz olan Samanyolu Galaksisi'nin başka bir Galaksi ile çarpıştıgını biliyor muydunuz? Diğer galaksinin ismi 'Sagittarius Dwarf Elliptical Galaxy' ve Dünya'ya yaklaşık 70,000 ışık yılı uzakta. Bu  dev boşlukta başka bir gezegen veya yıldızın Dünya'ya çarpma olasılığı çok düşük oldugu için endişelenmeye gerek yok. Birkaç milyar yıl sonra Andromeda Galaksisi ile Samanyolu Galaksisi çarpıştıgında ise ortaya çıkacak olan yeni galaksinin adı şimdiden verildi; MILKDROMEDA.

NE KADAR BÜYÜK?

UY SCUTI bulunan en büyük yıldız ve bizim Dev olarak gördüğümüz Güneş'ten 5 milyar kat daha büyük

2. IC 1101

IC 1101 ise bilinen en büyük galaksilerden birisi ve 100 trilyon yıldız barındırıyor bizim galaksimiz olan Samanyolu ise 400 Milyar yıldız barındırıyor.

3. HCBGW

Ama hepimiz uzayın derinliklerinde çok büyük şeylerin oldugunu biliyorduk peki en büyüğü ne? Bu sorunun cevabını vermek imkansız olsa da bilinen en büyük şey 2013 Ekim'de keşfedilen HERCULES-CORONA BOREALİS GREAT WALL. Peki HERCULES-CORONA BOREALİS GREAT WALL ne kadar büyük ve ne? HCBGW, Galactic Filament olarak sınıflandırlıyor yani birçok galaksinin kütle çekimi ile birleşmesinden oluşuyor. Bu yapı o kadar büyük ki bilim insanları nasıl var oldugunu dahi açıklayamıyor. Bunu ilginç kılan şeylerden birisi de 10 milyar ışık yılı uzakta yani biz onun 10 milyar yıl önceki halini görebiliyoruz yalnızca ve evrenin 13.7 milyar yıl önce oluştugu düşünülüyor. Bu dev yapının oluşumunun ylanızca 3.7 milyar yıl sürmüş olması gerekiyor ki bizim Güneş sistemimiz gibi kıyaslandıgında çok küçük kalan bir oluşumun oluşması 4,6 Milyar yıl aldı. Bu var olmak için çok büyük olan yapının boyutunu gösterebileceğim bir görsel hazırlamam maalesef mümkün değil ama IC 1101'dan trilyonlarca bir arada oldugunu düşünebilirsiniz. Ve bu 10 Milyar ışık yılı önceki hali...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın