Görüş Bildir
Haberler
Utanç Tablosu: OECD Raporuna Göre Türkiye'de Her Dört Üniversite Mezunundan Biri İşsiz

etiket Utanç Tablosu: OECD Raporuna Göre Türkiye'de Her Dört Üniversite Mezunundan Biri İşsiz

Batuhan
13.09.2017 - 15:22

Türkiye'nin de üyelerinden biri olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) her yıl yayınlanan 'Eğitime Bakış' (Education at a Glance) raporuna göre, Türkiye'de yüksek eğitim almış her dört kişiden biri iş bulamıyor.

OECD'nin 2016 verilerine dayandırarak yayınladığı raporunda Türkiye'de yüzde 25 civarındaki işsiz üniversite mezununa ek olarak, lise mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 38 ve lise diploması olmayanlarda ise yüzde 49 olarak kaydedildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

DW Türkçe'de yer alan habere göre, OECD üyesi ülkelerin ortalamasına bakıldığında ise yüksek öğrenim görmüş kişilerde işsizlik yüzde 16, lise mezunlarında yüzde 25 ve lise diploması olmayanlarda ise yüzde 43 şeklinde.

İşletme ve hukuk mezunları iş bulamıyor

İşletme ve hukuk mezunları iş bulamıyor

Türkiye'de işletme ve hukuk alanlarında yüksek öğrenim görenler, diğer üniversite mezunlarına oranla daha az iş imkanlarına sahip oluyor. Bu alanlarda mezunlar yüzde 73 oranında kendi branşlarında meslek seçebiliyorlar.

En rahat iş bulunan braşlar mühendislik, inşaat ve tıp

En rahat iş bulunan braşlar mühendislik, inşaat ve tıp

Bunun karşılığında üniversite mezunlarının en rahat iş bulabildiği branşları mühendislik, inşaat ve tıp oluşturuyor. Bu alanlarda eğitim almış kişiler yüzde 78 oranında iş sahibi olabiliyor.

Gazetecilik mezunlarının iş imkanı kısıtlı

Gazetecilik mezunlarının iş imkanı kısıtlı

Mezun olduktan sonra iş imkanları en kısıtlı olanlar ise sanat ve beşeri bilimler, sosyal bilimler ve gazetecilik alanlarında eğitim alanlar. Bu kişilerin işsizlik oranı yüzde 35'in üzerinde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Okul öncesi eğitim önemsenmiyor

Okul öncesi eğitim önemsenmiyor

Erken çocukluk eğitimi (EÇE) konusunda ise Türkiye OECD ortalamasının çok gerisinde. Yeteneklerin gelişimi ve öğrenme kabiliyetini arttıran ve ağırlıklı olarak üç yaş öncesi başlayan EÇE'ye katılım oranı Türkiye'de üç yaş gruplarında yüzde 9 iken, iki yaş grubunda ise neredeyse bulunmuyor.

Ülkemizde 25-64 arası yaş grubundakilerin yüzde 43'ü sadece ilkokul mezunu

Ülkemizde 25-64 arası yaş grubundakilerin yüzde 43'ü sadece ilkokul mezunu

Eğitime katılımdaki bu uçurum kendisini ilkokul çağında da gösteriyor. Türkiye'de 25-64 arası yaş grubundakilerin yüzde 43'ü sadece ilkokul mezunuyken, üye devletler arasında düşük eğitimli olma oranı ile en yüksek skoru Endonezya ile paylaşıyor.

Devlet ve özel arasında uçurum

Devlet ve özel arasında uçurum

Rapordaki bir diğer çarpıcı istatistik de Türkiye'de devlet ve özel okullar arasındaki eğitim kalitesi ve öğrenci başına düşen eğitmen sayısındaki uçurum.

Türkiye'de özel okullarda her sınıfa düşen öğrenci sayısı OECD üyeleri arasında ortalamanın altında olsa da, devlet okullarında sınıf mevcudiyetleri en yüksekler arasında. Bu da aynı zamanda Türkiye'yi devlet ve özel okullar arasındaki uçurumun en fazla yaşandığı OECD üyesi olarak konumlandırıyor.

Son yıllarda Türkiye’de sınıflardaki öğrenci sayısı ortalamalarında çarpıcı bir düşüş yaşanıyor

Son yıllarda Türkiye’de sınıflardaki öğrenci sayısı ortalamalarında çarpıcı bir düşüş yaşanıyor

2005 ile 2015 yılları arasında ülkedeki sınıf ortalamalarında yüzde 16'lık bir düşüş gözlenirken, bu oran OECD üyeleri arasında ikinci en büyük azalma. Bu kalemde genel OECD ortalaması ise yüzde 2.

Eğitmen yetersizliği

Eğitmen yetersizliği

Sınıflardaki kalabalık aynı zamanda eğitim kalitesine de yansıyor. Öğretmen başına düşen öğrenci istatistiklerine bakıldığında bu oran ilkokulda 18, orta okulda 17, lisede 14 ve yüksek öğrenimde 22 olarak kayda geçti.

Eğitmen başına düşen öğrenci istatistiklerinde OECD ortalamaları ise aynı sıra ile ilkokulda 15, orta okulda 13, lisede 14 ve yüksek öğrenimde 16.

Rapor, aradaki bu uçurumun özel okullar ile devlet okulları arasında eğitim ve öğrenme kalitesinde büyük eşitsizlikler doğurabileceğine işaret ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal medyadan tepkiler

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
437
194
98
21
20
20
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
offensive

Çünkü ülkede imama ihtiyaç var değil mi gerisi boş

Aehraeh Arehaeh

boğaziçi koç sabancı itü bilkent odtü gerisiii yalan tıp diş okumuyorsan boşuna okumayın

Bir de çıkmış bazıları yazmış maaş beğenmiyorlar evet beğenmiyorum.Amerika'ya bir arkadaşım gitti orada mağazada kasiyerlik yaptı.Bir saat mevzusu oldu ve şu... Devamını Gör

Firat Aydin

Söyle bir fark var yalniz muhendisi de doktoru da ögretmen yetistiriyor.Bircok Avrupa ülkesinde ögretmenler cok yuksek maas alir siz hala kucumsuyorsunuz.Mil... Devamını Gör