Görüş Bildir
Haberler
Unutulmaz Eser Mona Lisa'nın Asıl İlham Perisi Da Vinci'nin Eşcinsel Sevgilisi miydi?

etiket Unutulmaz Eser Mona Lisa'nın Asıl İlham Perisi Da Vinci'nin Eşcinsel Sevgilisi miydi?

Kadijah Whomanity
22.04.2016 - 12:38 Son Güncelleme: 22.04.2016 - 16:21

Tarih bilimci Silvano Vinceti; Da Vinci'nin ünlü eserinin Lisa Gherardini ve Gian Giacomo Caprotti'nin amalgamı olarak resmedildiğini ileri sürdü.

Independent.co.uk'in makalesinden derlediğimiz bu haberde, Louvre'da yıllardır sergilenen ve gizeminin hala çözülemediği Mona Lisa'nın bir yönünü daha ortaya koyuyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Paris'teki Louvre müzesinde sergilenen ve Dünya'nın en ünlü resimlerinden biri olan Mona Lisa, sanat dünyasının daha derinlemesine anlayabilmesi için sayısız kızıl ötesi analizden geçti.

Paris'teki Louvre müzesinde sergilenen ve Dünya'nın en ünlü resimlerinden biri olan Mona Lisa, sanat dünyasının daha derinlemesine anlayabilmesi için sayısız kızıl ötesi analizden geçti.

Resim üzerindeki incelemelerinden sonra Silvano Vinceti bu ünlü resmin aslında iki farklı modelden ilham alınarak yapılmış olabileceğini ileri sürdü. Silvano Vinceti araştırmalarına göre; bu modellerin birinin Floransalı zengin bir tüccarın eşi olan Lisa Gherardini, diğerinin ise o zamanlar Da Vinci'nin 'çırağı' ve ilerleyen dönemlerde de ünlü bir sanatçı olarak tanınacak olan Gian Giacomo Caprotti diğer bi adıyla Salai veya Küçük Şeytan olduğunu belirtti.

Da Vinci'nin Salai portrelerini inceledikten sonra çarpıcı benzerlikler tespit ettiğini idda eden tarhiçi, The Telegraph gazetesine verdiği röportajda 'Mona Lisa andorjen, yani yarı erkek yarı kadın' dedi. 'Bu, özellikle burnunda, alnında ve gülümsemesinde görülüyor. Araştırmacıları yıllardır karşı karşıya getiren 'Mona Lisa kimden esinlenerek yapılmıştı?' sorusunun cevabını sonunda bulduk. ' diye ekliyor.

Kesin olmamakla birlikte, Salai 1490 yıllarında Da Vinci'yle birlikte onun evinde çalışmaya 10 yaşındayken başlamış ve 20 yıl boyunca yanında kalmış. Gherardini ise o bölgedeki çok zengin bir ailenin oğlu olan Francesco del Giocondo ile evlenmiş tam da Da Vinci'nin Mona Lisa'yı yaptığı dönemde. Tarih bilimci Vincenti, Floransa'da 4 yıl boyunca Gherardini'nin kalıntılarını aradığı kazılar yapmış.

Sanatsal teorilerde her zaman olduğu gibi Vincenti'ye karşı çıkan bir görüş de var tabii ki. Oxford'daki Trinity College profesörü ve Da Vinci uzmanı Martin Kemp'e göre bu teori bazı bilinenler, yarım yamalak bilinenler ve fantazilerin karışımı bir iddiadan ileri gitmiyor.

“Kızıl ötesi görüntülerde bu resimde Gherardini ve Salai'nin olduğunu destekleyecek hiçbir kanıt yok, Salai'nın dış görünüşü hakkında yeteri kadar bilgimiz de yok.' diye ekliyor Kemp.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Modern ressam ve Rönesans sanatı tarihçisi Giorgio Vasari'ye göre de Salai hoş bir erkek çocuğuymuş ve kıvırcık saçları varmış. Dönemin hemen hemen bütün erkek çocuklarının öyle olduğu varsayılırsa bu elle tutulur bir kanıt değil aslında. Vasari diyor ki 'Bu tür tipler Leonardo'nun resimlerinde Salai'den çok daha önce de vardı zaten.'

Mona Lisa ile ilgili teoriler aslında bitmek bilmez. Bazı sanatseverler bu tablonun kayıp orjinalinin nü olduğunu öne sürüyorlar. Bazıları ise portrenin bir zamanlar kaşları ve kirpikleri olduğuna inanıyorlar, bir başka grup ise Da Vinci'nin Mona Lisa'yı birden fazla kez yaptığından eminler.  

Ama şimdilik görünen o ki Mona Lisa'nın gülümsemesi ve hatta Da Vinci'ni kendisi anlaşılması zor ve gizemli kalmaya devam edecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
317
161
67
58
25
21
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın