Görüş Bildir
Haberler
Unutkanlığı Önemseyin!

Unutkanlığı Önemseyin!

Onedio Medya
09.12.2014 - 16:08 Son Güncelleme: 09.12.2014 - 17:02

Modern çağın hastalığı olarak isimlendirilen unutkanlık, önemsenmediği için tedavisi ihmal edilen hastalıkların başında geliyor. Unutkanlığın fiziki ve psikolojik sebeplere bağlı olarak geliştiğini belirten Psikolog Efser Selamet Çelik, unutkanlık sebeplerini ortadan kaldırılmak için kişinin psikolojik ve tıbbi tedavi alması gerektiğini söyledi.

Bilincimizdeki konuların bilinçaltına geçme süreci olarak tanımlanan unutkanlık, çağın en büyük sorunlarından. İleri unutkanlık, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Unutkanlığın kimi zaman fiziksel kimi zaman da psikolojik nedenlerle ortaya çıktığını belirten Psikoloji Uzmanı Efser Selamet Çelik, bu rahatsızlığın toplum tarafından fazla önemsenmediğine dikkat çekti.

Çelik, sebebi ne olursa olsun kişinin günlük, iş ve özel hayatını etkiler hale gelen unutkanlığın mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Kişinin kendine olan güvenini kaybetmesi, stres, dalgınlık ve dikkatsizliğin psikolojik sebeplerin başında geldiğini ifade eden Çelik, 'Kişi dikkat kesilemediği için bilincini açık şekilde kullanamaz ve dolayısıyla bilinç, öğrendiği şeyleri doğrudan bilinçaltına yönlendirir. Bilinçte olmadığı için de bilgiyi geriden çağırmak çok daha zorlaşır. Kişi şayet çok agresifse konsantrasyon problemi yaşar ve bu da unutkanlık sebebi olabilir. Bu durumlarda kişi öncelikle psikolojini toparlamalı ve sinir sistemini güçlendirmeli.' diye konuştu.

Kişinin kendisini 'ben unutkanım' diyerek etiketlemesinin de doğru olmadığını belirten Çelik, 'Olması gereken telkin 'hatırlıyorum', 'hatırlayacağım' ifadeleridir. Bilinçaltına hatırlama talimatını verdiğiniz takdirde o bilgi mutlaka hatırlanacaktır.' dedi.

Efser Selamet Çelik, son zamanlarda sıklıkla görülen B12 eksikliği, kolesterol, tiroit hastalıkları ve kılcal damarlardaki tıkanıklıkların da unutkanlığın fiziksel sebepleri arasında sayıldığını ifade etti. Tedavi sürecinde mutlaka dahiliye ve nöroloji hekimlerinden destek alınması gerektiğini vurgulayan Çelik, 'İleri yaşa bağlı demans (bunama) rahatsızlığının daha erken yaşlara geldiğini görüyoruz. Kişi adresini bulamayacak kadar ileri safhada unutkansa nörolojik tetkiklere girmeli. Kılcal damarlar kontrol edilmeli. Ayrıca bir dahiliye ekibinden de destek alarak tiroit, kolesterol ve B12 düzeyi ölçülmeli.' uyarısında bulundu.

Unutkanlığın önlenebilmesi için beslenme şekline dikkat edilmesi gerektiğini de belirten Çelik, 'Mesela ceviz, beyni destekleyen önemli gıdaların başında gelir. Havuç ve yeşil erik tüketmek hafızayı güçlendirecektir. Ayrıca B12 içeren gıdalar tercih edilmeli.' dedi.

(CİHAN)

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/aile-saglik_u...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın