Görüş Bildir
Haberler
Dünyaca Ünlü Yazarların İlk Eserleri

Dünyaca Ünlü Yazarların İlk Eserleri

Lorem Ipsum
10.05.2017 - 13:53

Dünyaca ünlü yazarların ‘yazar’ olduklarının ortaya çıktığı ilk eserlerini ve bu eserlerin öykülerini hiç merak ettiniz mi? Problem değil. Çünkü biz sizin yerinize de merak ettik ve araştırdık. Sonunda da dünyaca ünlü 15 yazarların çıkış romanlarını ve öykülerini listeledik.

Keyifli okumalar!

Kaynak: http://tecahuliarif.com/2016/09/unlu-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Johann Wolfgang von Goethe, “Genç Werther’in Acıları”

1. Johann Wolfgang von Goethe, “Genç Werther’in Acıları”

İlkini 1770’de yayımladığı şiir kitapları ve yazdığı tiyatro eserleriyle edebi çevrelerde adını duyurmaya başlamış olan genç Goethe, 1772 yılında hukuk stajı için Wetzlar‘e gelir ve burada Charlotte Buff isimli nişanlı bir kadına aşık olur. Aynı dönemde arkadaşı Karl Wilhelm Jerusalem de evli bir kadına ümitsizce aşıktır ve Charlotte’un nişanlısı Johann Christian Kestner‘dan aldığı ödünç bir silahla intihar eder. Bu iki buruk aşk hikayesi, Goethe’ye müthiş bir ün kazandıracak ilk romanı “Genç Werther’in Acıları”nın ilham kaynağıdır. 1774 yılı Ocak-Mart aylarında, altı haftada yazdığı roman, 29 Eylül 1774’de anonim bir biçimde yayımlanmış ve öyle büyük bir yankı uyandırmıştır ki; bir anda tüm Almanya’da mavi ceket – sarı pantolonlu, romantik ve melankolik gençler türemiştir.

2. Jane Austen, “Sağduyu ve Duyarlılık”

2. Jane Austen, “Sağduyu ve Duyarlılık”

Jane Austen, yazmaya daha 12 yaşındayken başlamıştır; ancak ilk kitabı “Sağduyu ve Duyarlılık” ancak 36 yaşına geldiği 1811 yılının Ekim ayında ve ‘Bir Kadın’ imzası ile yayıncı bulabilmiştir. Austen 19 yaşında ilk taslaklarını yazdığı ve önceleri romanın baş karakterleri olan iki kız kardeşin isimlerinden hareketle “Elinor and Marianne” adını verdiği kitap, hepsini de isimsiz yayımladığı dört romanından ilkidir. Oldukça iyi yorumlar almış ve getirdiği kazanç Austen’e hem maddi, hem de psikolojik bağımsızlığını kazandırmıştır.

3. Charles Dickens, “Mister Pickwick’in Serüvenleri”

3. Charles Dickens, “Mister Pickwick’in Serüvenleri”

20 yaşındaki genç Charles Dickens, popüler eğlence tarzlarından hoşlanan, enerjik ve özgüveni yerinde bir delikanlıdır; ve emin olduğu tek şey şöhret istediğidir. Londra'nın önemli dergilerinden birinde “Boz” mahlası ile yayımlamaya başladığı karalamalarının 1936’da “Boz’un Karalamaları” adı ile kitaplaştırılarak başarı kazanması; Dickens'ın ihtiyaç duyduğu kıvılcımı sağlar. Nisan 1836’dan Kasım 1837’ye kadar tefrikalar halinde yayımlanan ve aynı yıl kitap haline getirilen ilk romanı “Mister Pickwick’in Serüvenleri” başlarda pek fazla ilgi çekmese de son bölümü 40.000 kopya satarak yazarına şöhret kapılarını açmıştır.

4. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, “İnsancıklar”

4. Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, “İnsancıklar”

Kumar bağımlılığı yüzünden finansal zorluklarla savaşan Dostoyevski yabancı romanları çevirerek para kazanmaya çalışıp başarılı olamayınca, gelir elde etmek için kendi romanını yazmaya karar verir. 1844-1845 yıllarında dokuz aylık bir sürede baştan sona üç kez yazdığı “İnsancıklar”ın ilk taslağı, dönemin saygın edebiyat eleştirmenlerinden Vissarion Belinski‘e “Yeni Gogol” olarak tanıtılmasına neden olur. Belinski başlangıçta burun kıvırsa da, taslağı okuduğunda yazarıyla bizzat tanışmak ister. Daha sonraları Rus edebiyatının ilk toplumsal romanı kabul edilecek olan “İnsancıklar”, 15 Ocak 1846’da kitap olarak yayımlanmış ve Dostoyevski’ye ulusal çapta büyük bir başarı getirmiştir.

5. Lev Nikolayeviç Tolstoy, “Çocukluk”

5. Lev Nikolayeviç Tolstoy, “Çocukluk”

Hukuk ve doğu dilleri eğitimi almak için gittiği Kazan Üniversitesi’ndeki hocaları tarafından ‘öğrenmeye karşı hem aciz, hem de isteksiz’ olarak tanımlanan Lev Nikolayeviç Tolstoy, çalışmalarını yarıda bırakıp üniversiteden ayrılır, birkaç yıl sonra da orduya katılır. Yazmaya askerlik yıllarında başlayan Tolstoy’un Kasım 1852’de ‘L. N. Tolstoy’ adıyla yayımlanan ilk romanı “Çocukluk”; dönemin en önemli edebiyat dergilerinden biri tarafından yayımlanmış ve henüz 23 yaşında olan Tolstoy’a ani bir başarı getirmiştir. Öyle ki dönemin ünlü romancılarından Ivan Turgenev, Rus edebiyatına, gelecek vaad eden bir figür olarak genç Tolstoy’u müjdelemiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jules Verne, “Balonla Beş Hafta”

6. Jules Verne, “Balonla Beş Hafta”

Babasının yönlendirmesi üzerine hukuk eğitimi almak için Paris’e giden Jules Verne, hayalgücüne ket vuramaz. Mezun olduğu yıl, eğitici nitelikte bilimsel kurgu öyküler arayan editör Pitre-Chevalier ile tanışır. Temmuz 1851’den itibaren bir dergide yayımlanan öykülerinden “Balonla Bir Seyahat”, daha sonraları “Üç İngiliz’in Afrika Seyahati ve Keşifleri” altbaşlığı ile 1863’de basılır. Coğrafi, tarihi ve teknik bilgilerin kurgu ile birleştirildiği ilk roman, yayımlanır yayımlanmaz büyük ilgi görmüş, yazarını ciddi bir üne kavuşturmuştur. Eser, Verne tarafından ‘bilim romanı’ diye adlandırılan türün de ilk örneğidir.

7. H. G. Wells, “Zaman Makinesi”

7. H. G. Wells, “Zaman Makinesi”

Bilim-kurgu edebiyatının babası olarak anılan Herbert George Wells, 1888’de bir dergide yayımladığı öyküsünde ilk kez zaman yolculuğu kavramını kullanır. Editörü tarafından tefrika edilmek üzere aynı temada bir roman yazması teklif edilince de hemen kabul eder. İlk romanı “Zaman Makinesi”,1895’de Ocak’tan Mayıs’a kadar yayımlanır ve 7 Mayıs’ta kitap formatındaki ilk baskısı yapılır. Wells, zaman yolculuğu kavramının popülerleşmesinde gösterilen birinci adrestir. Romanda ortaya attığı ‘zaman makinesi’ kavramı, bugüne kadar bir araç için kullanılan neredeyse en evrensel terim haline gelmiştir.

8. Virginia Woolf, “Dışa Yolculuk”

8. Virginia Woolf, “Dışa Yolculuk”

Dönemin İngiltere’sinde kadınların ikinci planda görülmesi sebebiyle okula gönderilmeyen ve babasının yardımıyla evde kendini geliştirmek zorunda kalan Virginia; anne ve babasının ölümünden sonra kardeşleriyle birlikte Bloomsbury‘ye taşınır. Yazar, şair, eleştirmen ve sanatçılardan oluşan entellektüel bir topluluk olan ‘Bloomsbury Grubu’na katılması, bir yazar olarak gelişimindeki en önemli itici güç olur. 1910 yılında üzerinde çalışmaya başlayıp erken taslaklarını 1912’de bitirdiği ilk romanı “Dışa Yolculuk”, yazarın psikolojik olarak oldukça savunmasız olduğu dönemin bir ürünüdür. Önceleri “Melymbrosia” adını verdiği roman, Woolf tarafından defalarca baştan yazılmış, ve ancak 1915’de basılabilmiştir.

9. F. Scott Fitzgerald, “Cennetin Bu Yanı”

9. F. Scott Fitzgerald, “Cennetin Bu Yanı”

“Muhteşem Gatsby” ile tanınan Amerikalı yazar Francis Scott Key Fitzgerald, ilk romanı “Cennetin Bu Yanı”nı tamamen romantik amaçlar uğruna kaleme almıştır. 1919 yazında, bir yıla yakın flörtten sonra Zelda Sayre, o sıralar 22 yaşında olan Fitzgerald’ı terk eder. Fitzgerald başarılı bir yazar olup Zelda’yı geri kazanabilmek umuduyla bir roman yazmaya karar verir. Önceleri “Romantik Egoist” adını verdiği ilk taslak sadece 80 sayfadır. Kitap, aynı yıl 16 Eylül’de yayınevi tarafından kabul edilince Fitzgerald hemen Zelda’sına koşar ve ikili ilişkilerine kaldıkları yerden devam ederler. 26 Mart 1920’de yayımlanan roman, ilk üç günde 3000 kopya satarak tükenmiş, bir haftanın sonunda da Zelda ve Scott dünya evine girmiştir.

10. Ernest Hemingway, “Zamanımızda”

10. Ernest Hemingway, “Zamanımızda”

İlk makalelerini lise yıllarında ‘Ring Lardner, Jr’. kalem adıyla yayımlayan Ernest Hemingway, mezun olduktan bir gazetede muhabir olarak çalışmaya başlar. I. Dünya Savaşı’nda Kızılhaç gönüllüsü olur ve Avrupa’ya gider. Savaştan sonra Amerika’ya döner, bir süre sonra da Paris’e taşınır. Burada tanıştığı F. Scott FitzgeraldGertrude SteinEzra Pound ve James Joyce‘un, genç Hemingway’i yazmaya teşvik etmesiyle 1925’de halka arz edilen ilk hikaye koleksiyonu yayımlar. Adını Anglikan Kilisesi’nin ortak dua kitabındaki ‘Give us peace in our time, O Lord’ (Tanrım, bize zamanımızda huzur ver) cümlesinden alan “Zamanımızda”, Hemingway'in gerçek anlamda yayımlanan ilk kitabıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. George Orwell, “Paris ve Londra’da Beş Parasız”

11. George Orwell, “Paris ve Londra’da Beş Parasız”

Erken dönem şiirlerini 1914 yılında yayımlamaya başlayan George Orwell (ya da asıl adıyla Eric Arthur Blair), Burma‘daki polislik görevinden yazar olmak için istifa ettikten sonra 1927’de Londra‘ya, 1928'de Paris‘e taşınır. 1929’da tüm parasını çaldıran ve tamamen meteliksiz kalan Orwell, otellerde bulaşıkçılık yapmak gibi geçici işlerde çalışır. Yaşadığı güçlükler ve daha önce Londra’da yaptığı gözlemler, başlangıçta “Bir Bulaşıkçının Günlüğü” adını verdiği ve Ekim 1930’da tamamladığı ilk romanı “Paris ve Londra’da Beş Parasız”ın ilham kaynağı olur. Roman, biri İngiliz şair T. S. Eliot tarafından olmak üzere bir çok kez reddedildikten sonra nihayet 9 Ocak 1933’de basılmış; başlangıçta satış rakamları iyi gitmese de, 1940 yılında yıldızı parlayarak 55 bin kopya satmıştır.

12. Gabriel García Márquez, “Yaprak Fırtınası”

12. Gabriel García Márquez, “Yaprak Fırtınası”

20. yüzyılın en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Nobel ödüllü Gabriel García Márquez, kendi imkanlarıyla devam etmeye çalıştığı hukuk öğrenimini gazetecilik kariyeri için yarım bırakır. Bu dönemde ‘Barranquilla Grubu’ olarak bilinen, gazeteci ve yazarlardan oluşan gayri resmi bir oluşumun da üyelerinden olur. 1954’den 1955’e kadar bir gazete için yazılar kaleme almaya devam eder, ayrıca film eleştirmenliği yapmaya başlar. Tam yedi yıl boyunca ilk romanı “Yaprak Fırtınası”nı basacak yayınevi arar ve roman nihayet 1955’de yayınlanabilir. Roman, García Márquez’in öncülerinden olduğu Büyülü Gerçeklik akımı ile özdeşleşmiş zaman manipülasyonu ve çoklu bakış açılarının kullanımı gibi birçok teknik içermektedir.

13. Ursula K. Le Guin, “Yerdeniz Büyücüsü”

13. Ursula K. Le Guin, “Yerdeniz Büyücüsü”

Amerika’nın yaşayan en büyük bilim-kurgu yazarı olarak gösterilen Ursula Kroeber Le Guin, ilk fantastik öyküsünü yazdığında sadece 9 yaşındadır. İlk bilim-kurgu öyküsünü ise 11 yaşında bir dergiye gönderir, ancak reddedilir. Edebiyata böylece adım atan Le Guin, 1951’den 1961’e kadar yayıncıların ‘erişilmez göründüğü’ iddiasıyla reddettiği beş roman daha yazar, ayrıca şiirler de kaleme alır. 1967’de yayıncı Herman Schein, Le Guin’den ‘yaşlı çocuklar için bir kitap yazmasını’ ister. Le Guin, daha önceki kısa öykülerinden yola çıkarak oluşturduğu ve dünya çapında erişilmesi zor bir başarı elde edecek “Yerdeniz” serisine böylece başlamış olur. Esasen tek kitap olarak planladığı “Yerdeniz Büyücüsü” 1968’de yayınlandıktan sonra Le Guin, açık uçları kapatmak için devam kitapları yazmaya karar vermiştir.

14. Charles Bukowski, “Postane”

14. Charles Bukowski, “Postane”

Amerikan serseriliğinin ödülü olarak anılan Charles Bukowski (ya da asıl adıyla Heinrich Karl Bukowski) yazmayı öğrendiği günden itibaren yazılarını yayımlanması için dergilere göndermiş, fakat uzun süre reddedilmiştir. İlk öyküsü, Bukowski 23 yaşındayken bir dergide yayımlanır. 1946’da, başka bir öyküsünün yayınevi tarafından özel bir koleksiyona düzenlenerek dahil edilmesi üzerine Bukowski oldukça hayal kırıklığına uğrar ve neredeyse 10 yıllığına yazmayı bırakır. 1955’te ölümün ucundan döndüğü ülser kanamasından sonra bir daktilo satın alıp şiir yazmaya başlar. 1969 yılında Black Sparrow’un yayıncısı John Martin‘den finansal destek teklifi alır. Bir ay dolmadan “Postane” isimli ilk romanını bitirir. Roman, 1971 yılında yayınlanmış ve Bukowski, bu tarihten sonraki önemli eserlerinin hemen hepsini Black Sparrow Yayınevinden çıkarmıştır.

15. Stephen King, “Göz”

15. Stephen King, “Göz”

Dünyanın en ünlü yazarlarından biri olan Stephen King, kardeşinin bir teksir makinesi ile yayınladığı gazetesine katkıda bulunmak için yazmaya başlamıştır. 1966’da Maine Üniversitesi İngiliz Edebiyatı bölümüne kabul edilir ve bir öğrenci gazetesinde köşe yazıları yazar. 1967’de bir dergiye sattığı “The Glass Floor” ilk profesyonel kısa öyküsü olur. İlk romanı “Carrie”nin taslağını 1973’de tamamladığında, 30’dan fazla yayınevi romanı basmayı reddeder. Sonunda Doubleday Yayınevi editörlerinden Bill Thompson kitabı yayınlamayı kabul eder. Bu ilk baskıda kitap hayal kırıklığına neden olduysa da, yayın hakları Signet Yayınevi tarafından tam 400.000 dolara satın alınmış ve tekrar basıldığı ilk yıl bir milyon kopya satarak, aldığı karmaşık eleştirilere rağmen büyük bir başarı elde etmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın