Görüş Bildir
Haberler
Ünlü yatırımcı Warren Buffett´a milyarlar kazandıran sekiz piyasa kuralı…

Ünlü yatırımcı Warren Buffett´a milyarlar kazandıran sekiz piyasa kuralı…

Evrim Nazlıcan
29.07.2015 - 00:11 Son Güncelleme: 29.07.2015 - 13:02

Warren Buffett

İlk hissesini onbir yaşında almış ve ilk karı beş dolar :)

şimdi 85 yaşında ve dünyanın en yaşlı zengini.

https://www.linkedin.com/profile/view?id=222911938&trk=hp-identity-name

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. RESESYONDAN SONSUZA KADAR KAÇILMAZ

1. RESESYONDAN SONSUZA KADAR KAÇILMAZ

2007´in son günleri yaklaşırken Buffet bir söyleşide işsizliğin artış göstermesi halinde ´domino´ taşlarının yıkılmaya başlayacağını ve ABD ekonomisinin 2008 yılında resesyona gireceği tahmininde bulunmuştu.

Ünlü milyarder yatırımcı haklı olmasına rağmen panik yapmamış ve “Resesyonun periyodik olarak ortaya çıkması kapitalizmini doğasında var. [Çünkü] İnsanlar aşırıya kaçıyor” açıklamasında bulunmuştu.

2. RESESYONLARDAN TIPKI GEÇMİŞTEKİLER GİBİ SIYRILACAĞIZ

Buffet´in tıpkı 2007 yılında söylediği ve daha sonra da 2008 ile 2009´da da tekrar şu görüşleri kaydetti;

“Mükemmel bir ekonomimiz var… Dünyanın tarihinde daha önce böyle birşey olmamıştı. Şu anda önceki yüzyılda yaşayan insanların ortalama hayat standardının yedi katı üzerinde daha iyi şartlarda yaşıyoruz… Her zaman problemlerimiz oldu. Geçtiğimiz yüzyıla baktığımızda, Büyük Buhran, İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş ve atom bombası tecrüblerini yaşadık, ancak ülke [ABD] hâlâ iyi durumda”

3. RESESYON FIRTSATLAR YARATIR

3. RESESYON FIRTSATLAR YARATIR

Resesyonun beraberinde fırsatlar da getireceğine işaret eden Buffet şöyle diyor: “Hayatımdaki en iyi alımları 1974 yılında gerçekleştirdim. Tam da bu zamanda büyük kötümserlik yaşanırken, petrol şoku, stagflasyon ve bu tip [moral bozucu] olaylarla kaşı karşıyaydık. Ancak hisse senetleri ucuzdu.”

4. BÜTÜN HİSSELER UCUZ OLMAYACAK

4. BÜTÜN HİSSELER UCUZ OLMAYACAK

Buffet, tıpkı iyi bir beyzbol oyuncusu gibi doğru vuruş için beklediği gibi bir yatırımcı da doğru hisseyi ve onu en doğru fiyattan almak için beklemesi gerektiğini ve bunun hergün gerçekleşmeyen bir durum olduğuna dikkat çekiyor.

Buffet bu konuda şu şekilde konuşuyor: “Yatırım iyi tarafı beyzbolcu gibi toplara vurmak zorunluluğunuz yok. Topun göbeğinizin bir kaç santim altına ya da üstüne gelmesini izleyebilir ve istemezseniz bu vuruşu yapmayabilirsiniz. Ve bunun için hiçbir hakem sizi oyun dışında bırakmayacaktır.” Buffet aynı zamanda kalabalığın ´vur, vur, vur´ tezahüratlarına kulak verildiğinde bunun yatırımcıyı problemin içine atacağına da dikkat çekiyor.

5. KALABALIKLAR HATALAR YAPACAKTIR

5. KALABALIKLAR HATALAR YAPACAKTIR

Buffet kalabalıkların heyecanla aldıkları kararların çoğunlukla yanlış olacağını söyleyerek, kendisinin de hocası olarak gördüğü Benjamin Graham´dan aldığı şu tavsiyeyi paylaşıyor:

“Diğer insanların sizinle aynı fikirde olması sizi ne haklı ne de haksız kılar. Haklısınızdır çünkü sizin gerçekleriniz doğrudur ve sizin nedenlerinizin doğru olması sizi haklı kılan tek şeydir. Eğer sizin gerçekleriniz ve nedenleriniz doğruysa, başka hiç kimse için endişelenmenize gerek yok.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. FİYATI DÜŞEN HİSSELERİN KÖTÜ OLDUĞU YANILGISI

6. FİYATI DÜŞEN HİSSELERİN KÖTÜ OLDUĞU YANILGISI

Buffet yatırımcıların sık düştüğü yanılgılardan birinin de fiyatı düşen hisselerin yatırımcılar tarafından kötü algılanması olduğuna dikkat çekerek Mc Donald´s´taki hamburger fiyatlarındaki indirim örneğini veriyor.

“Eğer Mc Donald´s´ta bugün hamburger fiyatlarını düşürürlerse kendimi harika hissederim. Şimdi, eskiye gidip de dün ben bu hamburgere daha fazla para ödemiştim demem. Bugün daha ucuza alacağımı düşünürüm.”

7. KÖTÜ KARARLAR İYİ HAVADA ALINIR

7. KÖTÜ KARARLAR İYİ HAVADA ALINIR

Buffet, hissedarları ile paylaştığı mektuplarda kalabalıkların fiyatların yükseldiği dönemde alım yaptıklarını ve daha sonra da tıpkı Sindirella masalında oluduğu gibi en sonunda kabak ve fareler ile başbaşa kaldığını belirtiyor ve bu yüzden başı dönmüş yatırımcıların saat gece 12.00´ı göstermeden partiden ayrılması gerektiğine işaret ediyor.

8. BAŞ AĞRISI YARATAN HER PARTİDEN SONRA YENİ PARTİ BAŞLAR

8. BAŞ AĞRISI YARATAN HER PARTİDEN SONRA YENİ PARTİ BAŞLAR

Buffet internet balonun patlamasının ardından şöyle demişti: “İnsanlar deliye döndü. Tarihten aldığımız ders ise insanların tarihden ders almadığı oldu.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0