Görüş Bildir
Haberler
Üniversite Hayatından Ne Beklemelisin?

Üniversite Hayatından Ne Beklemelisin?

parlakbirgelecek.com
28.04.2014 - 16:29 Son Güncelleme: 28.04.2014 - 16:32

Üniversite Hayatından Ne Beklemelisin?

Üniversite Hayatından Ne Beklemelisin?

Yuvadan ayrılıp Üniversite hayatına atılırken yeni yerler keşfedeceğin, yeni arkadaşlar edineceğin ve kendi önceliklerin çerçevesinde yaşayacağın bir hayata atılıyor olacaksın. Tabi bu yenilik ve özgürlüklerle birlilkte birçok zorlukla da karşılaşacaksın. Karşılaşabileceğin sorunlar ilk başta göz korkutucu olsa bile bunların üstesinden gelmek heyecanlı olduğu gibi birçok konuda hayat boyu kullanabileceğin deneyimler yaşayacaksın. 

- Yardım her zaman mevcut, ama faydalanmak sana kalmış

Yardım ve Destek İstemekten Çekinme

Üniversiteli olmak birçok yeni özgürlük kazansan da bu tek başına olman demek değil. Üniversitelerde sana yardımcı olacak birçok kaynak mevcut – profesörler, okutmanlar, danışmanlar. Fakat bu yardımdan faydalanmak için kaynaklara ulaşmak ve  faydalanmak senin senin isteğin doğrultusunda gerçekleşecek. Sonuçta bu kaynaklar ailenin ya da en yakın arkadaşlarının seni tanıdığı kadar tanımadıkları için mutsuz zamanını ya da ihtiyaç duyduğun birşeyi gözünden anlayamayabilirler. Fakat danıştığın ve sorduğun sürece yardımcı olmak için ellerinden geldiğince seferber olacak birçok kişi üniversite içinde mevcut.

Derslerini yetiştiremiyorsan ya da diğer sorumluluklarını yerine getiremiyorsan konuşmaktan çekinme. İş işten geçtikten sonra sınav sonuçlarını beklemek çok güç ve aynı zamanda çok geç. Önemli olan yardıma ihtiyacın olduğu zaman bunu kendi kendine kabul edip yardım istemen – sorunca ne kadar fazlı yardım aldığını görünce sen de şaşıracaksın. 

Zamanını En İyi Şekilde Yönet

Üniversiteye başayınca kendini istediğin saate kalkabildiğin, istediğin şeyi yiyip, istediğini yaptığın hatta neden ödevini yapmadın diye hocalarının nutuklarını dinlemek zorunda kalmadığın bir ortamda bulabilirsin. Fakat bu döngüye girince kendini bir anda derslerde uyuklarken bulabilir, gecenin geç saatlerinde son dakika projelerini yetiştirirken de bulabilirsin. O yüzden bu duruma düşüp işi zor yönünden öğrenmektense baştan zamanını iyi bir şekilde yönetmeye başlamak en iyi seçenek. 

Tabi unutmamak lazım ki zaman yönetimi sadece ineklemek de değil. Her ne kadar ödevler önceliğin olsa da ders dışı aktiviteler, iş ve staj deneyimi ve sosyal yaşam da üniversite deneyiminin önemli parçaları. O yüzden zamanını iyi kontrol ederek dengeli bir hayat ile üniversitenin sunduğu tüm deneyimlerin hepsini tatmaya çalış. 

Dengeli Bir Sosyal Yaşam

Üniversite demek aynı zamanda yeni bir sosyal ortam da demek. Hemen köşe başında bir okula da gidiyor olabilirsin ya da evinden yüzlerce kilometre uzakta da olabilirsin. Her halükarda yepyeni insanlarla tanışıyor, yeni arkadaşlıklar kuruyor olacaksın. Bu, sadece yeni bir ortama grime fırsatı değil, kendini yeniden yaratma fırsatı da olabilir. Yeni arkadaş edinmenin püf noktalarını senin için özetledik.

Lisede ev ve okul hayatı çok farklı iki ortamken üniversitede özellikle yurtlarda kalıyorsan bu sınır ortadan kalkacak, sürekli arkadaşlarınla birlikte olacaksın. O yüzden eğlence ile hayatının sorumluluk gerektiren yanlarını (uyku, çalışma, sağlığını koruma) dengeleyebilmen çok önemli.

Para işleri... 

Lisenin aksine para meseleleri üniversitede daha da önemli bir hale gelecek. Lisede cep harçlığını sadece sinema ya da arkadaşlarınla yağtıkların için harcarken şimdi kendi giysi ve yemek alışverişini yapıyor, evinin kira ve faturalarını ödüyor, arabanın benzin parasını veriyor olacaksın. Ay ortasında boş cüzdanla kalmamak için iyi bir bütçe oluşturup buna sadık kalman çok önemli. Bankadaki ve cüzdanındaki paraya dikkat edip, atalarımızın dediği gibi ayağını yorganına gore uzatmaya dikkat etmelisin.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0