Görüş Bildir
Haberler
Ümit Sanlav Yazio: Geleceğin Meslekleri ve Mavi Diploma

etiket Ümit Sanlav Yazio: Geleceğin Meslekleri ve Mavi Diploma

Ümit Sanlav
31.07.2021 - 15:23 Son Güncelleme: 31.07.2021 - 16:23

Bir önceki yazımızda sosyal medya mecralarını en iyi kullanan gençlerden bahsetmiştik. İngiltere’de yapılan bir araştırma, gençlerin %50’sinden fazlasının influencer olmak istediğini ortaya koyuyor. Bunun birkaç nedeni var elbette. Bir tanesi bu alanı doğru kullanan gençlerin yakaladığı fırsat eşitliği imkanı; bir tanesi günlük hayatta kendini ifade edemeyen gençlerin bu alanda kendilerini ifade edebilme imkanı bulmaları; bir tanesi de geleceğin meslekleri meselesi. İşte bu yazımızda geleceğin mesleklerinden ve gençlerin gelecek kaygısından bahsedeceğiz. Herkesin gayet iyi bildiği yaygın bir motto var; Amerikan Çalışma Bakanlığı 2015 yılı raporu der ki; “bugün ilkokul seviyesinde eğitim gören çocukların %65’i, bugün var olmayan mesleklerde çalışacaklar.” Peki nedir geleceğin meslekleri?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geleceğin meslekleri içinde en bilinenleri;

Geleceğin meslekleri içinde en bilinenleri;

YAPAY ZEKÂ MÜHENDİSLİĞİ

ROBOTİK MÜHENDİSLİĞİ

SİBER GÜVENLİK UZMANLIĞI

YAZILIM VE UYGULAMA GELİŞTİRİCİSİ

OYUN GELİŞTİRİCİSİ.

Bugün üniversite tercihi yapacak olan kuşağın yaşayacağı dünyada, etraflarında bulunan her şeyin üzerinde elektronik devreler ve onların da üzerinde gömülü yazılımlar olacak. Bu şeyler, nesnelerin interneti dediğimiz teknolojiyle her zaman ve her yerden yönetilebilir olacak. Gençlerin, etraflarını çevreleyen bu cihazlara istediklerini yaptırabilecekleri ‘kodlama’ bilgi ve becerisine sahip olması gerekliliğini düşündüğümüzde yukarıdaki mesleklerin önemi ortaya çıkıyor. Kodlama becerisini yaşamın her alanına uygulayarak bilgisayar ve türevi cihazlara iş yaptırmaya başlayan birisi, zaman içerisinde ‘adım adım düşünme’, ‘sistematik düşünme’ yani kısaca ‘algoritmik düşünme’ becerisini de geliştirecek.

Bu bakış açısıyla yola çıkan üniversitelerde bu alanlarda lisans ve ön lisans programları açılırken, gençlerin en büyük kaygılarından olan gelecek kaygısına dair farklı çözüm önerileri öne süren üniversiteler, tercih dönemine bir adım önde giriyor. 

Örneğin günümüzde özellikle mobil platformların ve internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygınlaşan, cinsiyet ve yaş ayırt etmeyen bilgisayar oyunları konusu oldukça revaçta. Bu alanda “Dijital Oyun Tasarımı” bölümlerini tercih edecek öğrenciler akademik bir ortamda, dijital oyun tasarımı alanı hakkında sorgulama, öğrenme, düşünme ve iletişim kurma amacıyla etkili araştırma ve yazma becerileri sergileyebilecekler.

Bu alandan mezun öğrenciler grafik tasarım atölyeleri, oyun firmaları, reklam ajansları, haber ajansları, animasyon ve modelleme şirketleri, film prodüksiyon şirketleri, ses prodüksiyon stüdyoları ve haber ajanslarında kolaylıkla istihdam edilebilirler.

Üniversite tercihini şekillendirecek unsur mavi diploma

Üniversite tercihini şekillendirecek unsur mavi diploma

Mezuniyet ve gelecek demişken, Nişantaşı Üniversitesi ile gündeme gelen mavi diploma konusu gençlerin tercih döneminde belirleyici unsurlardan biri olacak. 

Mavi diploma nedir?

Üniversiteden Mavi diploma ile mezun olan öğrenciler, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini global eğitim düzeyinde alarak, iş hayatlarını yurtdışında da sürdürebileceklerini belgeliyorlar. Mavi diploma alan öğrenciler, Avrupa Birliği'ne üye olan tüm ülkelerde öğrenci olarak hayatlarına devam edebilme olanağına sahip oluyor. Benzer bir şekilde, akademik kariyer hedefleyen öğrenciler, mavi diplomaları ile yurtdışında yüksek lisans veya doktora yapabilirler.  Mavi diploma veren kurumların eğitim kuruluşu olması, yeni mezun öğrencilerin yurtdışında hayatlarını sürdürmek istemeleri halinde önemli bir kriter.

Nişantaşı Eğitim Vakfı Kurucusu Dr. Levent Uysal ile mavi diploma konusunda öncü kurumlardan Nişantaşı Üniversitesi’nin mezunlarına verdiği mavi diplomayı konuştuk. Dr. Uysal konuyu “Yaşamın evrenselliğine olan inancımız ve uluslararası standartlarda eğitim hedefimizle mavi diplomalı mezunlar veriyoruz. Çok dilli eğitim olanağı, program müfredatlarının yurtdışındaki önemli üniversiteler ile paralel tasarlanması, eğitim teknolojilerindeki öncü yaklaşım, mezunlarımızın dünya standartlarında rekabetçi olabilmelerini sağlıyor.” şeklinde özetledi. 

Mavi diploma nasıl alınır?

Nişantaşı Üniversitesi’nde herhangi bir bölümden, gerekli yeterlilikleri sağlayarak mezun olan her öğrenci mavi diploma almaya hak kazanır. Mezun olduktan sonra sahip olunan mavi diploma, Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan firmalara başvuru yapmak için geçerliliği olan en önemli belgelerden. İş başvurusu için gerekli olan bu belge, aynı zamanda uluslararası firmaların kişiler hakkında bilgi sahibi olabilmesine yardımcı oluyor.

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
23
18
11
5
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın