Görüş Bildir
Haberler
Uluslararası İfade ve Basın Özgürlüğü Kuruluşlarından 'Umut Nöbeti'

Uluslararası İfade ve Basın Özgürlüğü Kuruluşlarından 'Umut Nöbeti'

FreiGeist
27.01.2016 - 14:00

Dünyanın önde gelen dört basın ve ifade özgürlüğü örgütünün temsilcileri Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüşme taleplerinin Adalet Bakanlığı tarafından reddedildiği belirterek cezaevi önünde açıklama yaptı. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep eden Uluslararası gazetecilik örgütleri 'umut nöbeti' tuttu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazeteci Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler (EFJ), Uluslararası PEN, Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA) ve Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO)'nün temsilcileri Silivri Cezaevi'nin önünde biraraya geldi.

Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşme talepleri reddedildi

Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Komitesi Başkanı Kadri Gürsel, “Uluslararası basın örgütleri, meslek örgütleri kuruluşları, Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşmek istedi. Adalet Bakanlığı tarafından bu talepleri reddedildi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün tecritinin bir parçası olarak görüyoruz bu uygulamayı. Bunu protesto etmek için bugün burada toplandık. Aynı zamanda da uluslararası basın örgütlerinin temsilcileri olarak 'Umut Nöbeti'ne katılmak içinde burada bulunuyoruz' diye konuştu.

'Ağır bir hak ihlali ve yetkinin suistimalidir'

'Ağır bir hak ihlali ve yetkinin suistimalidir'

Uluslararası gazetecilik örgütleri adından basın açıklamasını IPI Hukuk ve İletişim Direktörü Steven Ellis yaptı. Ellis, basın açıklamasında “Can Dündar ve Erdem Gül'e destek vermek için oluşturulan basın özgürlüğünü ve ifade özgürlüğünü savunun geniş bir koalisyonun parçası olan örgütlerle beraber buradayız. Bu basın özgürlüğünü savunan uluslararası ittifakta bulunan örgütler; Uluslararası Basın Enstitüsü, Gazeteci Koruma Komitesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Etik Gazetecilik Ağı, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler, Uluslararası PEN, Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği ve Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü. Adalet Bakanlığı'na yaptığımız talebin mevzuata aykırı bulunarak reddedilmesi ağır şekilde bir hak ihlali ve yetkinin suistimalidir. Çünkü bu hak başka tutuklulara tanınırken burada Can Dündar ve Erdem Gül için başvuran bu uluslararası ittifakın talebi reddedilmiştir. Uluslararası basın örgütleri olarak Türkiye makamlarını Dündar ve Gül'ü gecikme olmaksızın serbest bırakmaya, haklarındaki bütün soruları çekmeye ve şu an gazetecilikle veya şu an dile getirdikleri görüşlerle ilgili tutuklu bulunan bütün gazetecileri özgür bırakmaya çağırıyoruz' şeklinde konuştu.

Terörle mücadele yasalarının gazetecilere karşı kullanılmasının, tekrarlayan benzeri durumların sadece sonuncusu olduğunu vurgulayan temsilciler, şöyle devam etti: “Bu durum, büyüyen otokratlığı ve insan haklarının apaçık bir şekilde aşındırılmasını ortaya koyan gelişmeler listesine ekleniyor. Bu gelişmeler; yargının siyasallaşması, ceza yasalarının benzer şekilde suiistimal edilmesi, belli içeriklerin yayılması üzerine doğrudan yasak uygulanması, devlet kurumlarının ve ekonomik araçların medya kuruluşlarını susturmak için kullanılması, eleştirel gazetecilere yönelik sözlü, kimi durumlarda da fiziki saldırılar, ve hükümet muhaliflerini hedef alan internet üzerinden nefret kampanyalarını içeriyor”

Grup basın açıklamasının ardından 'Umut Nöbeti' tuttu.

Gülseli KENARLI- Güven USTA | DHA ve Evrensel

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aksel Birinci

a.q çocukları Nedim Şener, Ahmet Şık ve binimum gazeteci balyoz, ergenekon saçmalıklarıyla bir bir içeri atılırken nerdeydiniz? Ha onlar size göre gazetecili... Devamını Gör