Görüş Bildir
Haberler
Hüsamettin Oğuz Yazio: Ulusal Bayrağında Kuş Bulunan 9 Ülke

etiket Hüsamettin Oğuz Yazio: Ulusal Bayrağında Kuş Bulunan 9 Ülke

Hüsamettin Oğuz
11.09.2020 - 18:34 Son Güncelleme: 29.09.2020 - 18:20

Kartal, bayraklardaki en yaygın kuştur. Gücüyle öne çıkan bir hayvan olarak Zambiya, Mısır, Kazakistan veya Meksika gibi birçok ülkenin simgesi olmuş ve bayraklarda yerini almıştır. 

Bununla birlikte, İmparator Papağanı (Dominika) veya Quetzal (Guatemala) gibi daha “uysal” kuşlar da vardır... Kuşları kullanan Arnavutluk, Sırbistan veya Karadağ gibi başka uluslar da var, ancak bir farkla: bunlar mitolojik varlıklar. Bir örnek; Endonezya'nın ulusal amblemi gerçek bir hayvan değil, eski bir destandan kalma mitolojik bir kuştur. 

Kartal, birçok kişi tarafından göklerin kralı olarak kabul edilir. Keskin pençelere, mükemmel görüşe ve muazzam bir güce sahiptir, bu da onu havada çok başarılı bir avcı haline getirmiştir. Bu nedenle kartal, devlet bayraklarında cesareti, gücü ve özgürlüğü temsil etmek için kullanılmıştır. Kartal, gökyüzü tanrılarının evrensel amblemidir. Kartal gibi ihtişamı ve gücü simgeleyen çok az kuş vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birbirinden farklı birçok kuşu bayraklarına taşıyan 9 ülke bayrağını anlatmaya çalıştım.

Birbirinden farklı birçok kuşu bayraklarına taşıyan 9 ülke bayrağını anlatmaya çalıştım.

1 | Arnavutluk - Çift Başlı Kartal

Bazı ülkeler mitolojik hayvanları ulusal bir sembol olarak kullanır. Arnavutluk “Kartallar Ülkesi” anlamına geliyor. Kendi coğrafyasında bulunan kartalı sembol olarak benimsemiş olmasını normal karşılamak gerekir. 

Arnavutluk bayrağı kırmızıdır ve ortasına iki başlı kartalın siyah silueti yerleştirilmiştir. Kartal, Arnavutluk devletinin egemenliğini temsil ederken, kırmızı renk cesareti, gücü ve özgürlüğü simgeliyor. Hatırlatmak gerekir; ‘Çift Başlı Kartal’ Karadağ ve Sırbistan gibi diğer ülkelerin amblemi olan Bizans döneminden kalma bir semboldür. Resmi devlet bayrağı haline geldiği 1912 yılına kadar Arnavutluk'un soylu aileleri tarafından kabul edilmişken, 7 Nisan 1992 yılında alınan devlet kararı ile komünizm zamanında konmuş olan sarı kenarlı kızıl yıldız kaldırılarak bugünkü halini almıştır.

2 | Dominika - İmparatorluk Papağanı

İmparator Amazon, bu Karayip adasına özgü bir hayvan olarak Dominika'nın ulusal sembolüdür. Menşe ülkesinde Sisserou Papağanı olarak bilinir ve ne yazık ki nesli tükenme tehlikesi altında olan bir kuştur. Dominika Ulusal Kuşunu, Sisserou papağanı, aynı zamanda daha yükseklere doğru uçuşun ve özlemin yerine getirilmesinin bir sembolüdür. Papağan aynı zamanda Dominika Arması'ndan geliyor ve bu nedenle ülkenin resmi Mührünü simgeliyor. 

Bayrak 1978'de kabul edildi ve kökeninde papağan sağa döndü. Papağanın pozisyon değişikliği 1988 yılında gerçekleştirildi.

3 | Ekvador - And Dağları Akbaba

Ekvador bayrağı üzerinde And Kondorları; herhangi bir yırtıcı kuşlar arasında en uzun kanat açıklığına sahiptir. And Condor, erkeklerin dişilerden gözle görülür şekilde farklı olduğu tek Yeni Dünya akbabasıdır. Erkeğin kafasında dişilerde olmayan büyük bir tarak vardır. 

And Condor, Bolivya, Şili, Kolombiya ve Ekvador dahil olmak üzere birçok Güney Amerika ülkesinin ulusal kuşu olma onuruna sahiptir. 

And Kondoru büyüklüğü nedeniyle gezegendeki en etkileyici kuşlardan biridir. Kanat açıklığı 300 cm genişliğe ulaşabilir ve 15 kilodan fazla ağırlığa sahip olabilir. 

Ekvador bayrağı, 1900 yılında konuşlandırılan kanatlı kondoru içeriyordu, bu bayrağı Kolombiya'dan ayıran önemli bir unsur, her iki bayrak da renkleri paylaşıyor. 

26 Eylül 1860 tarihinden bu yana kullanılan bayrak, resmî olarak da 7 Kasım 1900 tarihinde göndere çekilen Ekvador'un ulusal bayrağıdır. Altın sarısı, mavi ve kırmızı renklerden oluşmaktadır.

4 | Guatemala-Quetzal

Guatemala bayrağı üzerinde Quetzal Kuşu… 

Kolomb öncesi yerliler için “İlahi Kuş”, bağımsızlık tarihini gösteren bir parşömenle birlikte Orta Amerika ülkesinin bayrağının bir parçasıdır. Quetzal, bilimsel olarak dağlık ormanlarda ve nemli yerlerde yaşama eğiliminde olan güzel bir kuş olan Pharomachrus olarak bilinir. 

Guatemala’da milli bayrak olarak kullanılan bu bayrağın yanı sıra ayrıca resmi bayrakta ülkenin arması yer almaktadır. Bayrağın tam ortasında bulunan armada üzerinde Orta Amerika'nın İspanya'dan bağımsızlığını kazandığı 15 Eylül 1821 tarihi bulunan yazı kâğıdının üstünde duran ülkenin ulusal sembolü olarak görülen Quetzal Kuşu gözükmektedir. Gerektiğinde bağımsızlığı için aktif olarak savunabileceğini simgeleyen iki adet çapraz şekilde konumlandırılmış tüfek ve kılıç bulunan arma son olarak iki adet zeytin dalından oluşturulan çelenk ile çevrelenmiş konumda gözükmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5 | Kiribati – Fregat Kuşu

Kiribati bayrağındaki Fregat Kuşu… 

Fizyonomisi nedeniyle çok özel bir kuştur. Büyüklüğü ve deniz üzerinde uçma becerisi ile öne çıkıyor. Bu türün bir başka büyük cazibesi, erkekler çok belirgin kızıl boğaz derilerini üreme mevsiminde dişileri çekmek için şişirirler.  

Fregat Kuşu (Frigatebird), Pasifik Okyanusu'nda bulunan bir takımada olan Kiribati bayrağının bir parçasıdır. 12 Temmuz 1979'da bağımsız olarak göndere çekilen yeni bayrak, 1937'de adalara verilen sembole dayanıyordu. Alt kısımda Pasifik Okyanusu'nu temsil eden üç mavi ve üç beyaz dalga yer alırken, tasarımın tepesinde kırmızı zemin üzerinde sarı bir güneş ve tipik bir yerel Fregat Kuşu yer almaktadır.

6 | Papua Yeni Gine - Raggiana Cennet Kuşu

Papua Yeni Gine Bayrağındaki Cennet Kuşu… 

Kumul (Paradisaea Raggiana) olarak bilinir, Okyanusya adalarından oluşan bu konglomeranın ulusal kuşudur. Önemi siyasi konuların ötesine geçer; adı da milli rugby takımına verildi. Ne yazık ki, soyu tehdit altındaki bir kuştur. 

Resmi olarak 1971 yılında kabul edildi. Papua Yeni Gine Ulusal bayrağı, üst kısımda kırmızı zemin üzerine sarı Cennet Kuşu görünür. Sarı kısımda, siyah zemin üzerinde Güney Haçını temsil eden beş yıldız vardır. Siyah, kırmızı ve sarı, Papua Yeni Gine'deki geleneksel renklerdir. Cennet Kuşu sosyal yaşamda önemli bir rol oynar ve ülkedeki birçok grubun kültürel faaliyetlerinde kullanılır.

7 | Uganda - Tepeli Turna

Uganda dağlarından gelen yerli bir kuştur, Kraliyet Tepeli Turna (Balearica regulorum), bir İngiliz himayesi olduğu için (1914) Afrika ülkesinin bayrağında görünür. 

Tüylerindeki renk çeşitliliği ile öne çıkan büyük bir kuştur.  

Uganda bayrağı, siyah, sarı ve kırmızı renklerde altı eşit boyutlu alternatif yatay şeritten oluşur. Değişen yatay şeritler üstte siyahla başlar ve ardından sarı, sonra kırmızı, sonra tekrar siyah, sarı ve kırmızı olarak takip eder. Bayrağın ortasında turna kuşu bulunan beyaz bir daire görüntülenir. Siyah çizgiler Uganda ülkesinin Afrika halkını temsil ediyor. Kırmızı, kardeşliği, sarı renk güneşi simgeliyor. Tepeli turna, ilk olarak İngiliz Sömürge dönemlerinde kullanılan Uganda'nın ulusal sembolüdür.

8 | Zimbabve - Zimbabve Kuşu

Zimbabwe'nin ulusal bayrağında, banknotlarında ve resmi belgelerinde figürler: Avrupalı sömürgeciler tarafından bir asırdan fazla bir süre önce götürülen kuşları temsil eden taş heykellerdir. Sekiz orijinal heykel, Güney Afrika ulusunun insanları için büyük bir manevi değere sahiptir ve ulusal amblemler haline getirilmiştir. 

Zimbabve bayrağı, solda yıldız ve kuş bulunan bir üçgen olan yedi yatay çizgili bir bayraktır. Bayrakta kullanılan renkler kırmızı, yeşil, sarı, beyaz, siyahtır. Zimbabwe Bayrağı 1980'de kabul edildi.

9 | Meksika - Kartal

Meksika bayrağı ulusal sembolizmle doludur. Yeşil şerit Bağımsızlık Hareketini temsil eder. Beyaz şerit, Katolik inancının saflığını temsil eder. Kırmızı şerit, Bağımsızlık arayışına katılan İspanyolları ve ulusal kahramanların kanını temsil ediyor.  

Amblem-kalkan Aztek mirasını simgeliyor. Efsaneye göre, tanrılar Aztekler’e şehirlerini kurmaları gereken yerin, dikenli armut ağacına tünemiş bir yılanı yiyen bir kartal gördüklerinde tespit edilmesi gerektiğini söylemişlerdi. Bu efsanevi kartalı şu anda Mexico City'nin ana meydanı olan bataklık bir gölde görmüşler.  

Bu bayrak, Bağımsızlık hareketinin zaferle sona erdiği 1821'de oluşturuldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
12
5
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bunedio.net

helal editör güzel içerik olmuş papua yı kelebek diye görüyordum kuşmuş