Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'da Kaos!

Ukrayna'da Kaos!

Onedio Medya
23.02.2014 - 11:09 Son Güncelleme: 23.02.2014 - 11:52

Ukrayna'da Kaos!

Avrupa Birliği'nin desteklediği muhalifler, uzlaşma kararına uymadı. Parlamento ele geçirildi. Muhalif vekiller, şehri terk eden Yanukoviç'in görevden alındığını ve seçimin 25 Mayıs'ta yapılacağını açıkladı. Devrik başkan ise yaşananları darbe olarak nitelendirdi C umhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in kasım ayında ülkesine 17 milyar Euro gönderecek olan Rusya'yı tercih ederek, Avrupa Birliği'nin hiçbir ekonomik avantaj sağlamayan ile ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesiyle başlayan gösterilerde gelinen son noktada Ukrayna'nın ikiye bölüneceği endişeleri iyice arttı. Ülkede cuma günü muhalefet liderleri ile Yanukoviç arasında erken seçim kararı alınmasıyla sokakların sakinleşeceği düşünülmüştü.

KARARLAR YASADIŞI Ancak anlaşmaya rağmen göstericiler, başkent Kiev sokaklarından ayrılmadı. AB yanlıları ele geçirdikleri askeri araçlarla zafer turları atarak, Kiev'in kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini ilan etti. Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in başkentten ayrıldığı ve ülkenin doğusunda Rusya sınırında bulunan Harkiv kentine gittiği bildirildi. Destekçilerinin yüksek olduğu kentte giden Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi terk etmek niyetinin olmadığı belirtildi. Yanukoviç'in gittiği haberi sonrası Kiev'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Konutu ile Parlamento Binası göstericilerin eline geçti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde açıklama yapan göstericiler, bina içine girdikleri ancak hiçbir yağmalamanın olmadığını duyurdu. Şimdiye kadar çok sıkı korunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan güvenlik güçlerinin kendi rızalarıyla çekildiği bildirildi. Muhalefet milletvekilleri akşam üzeri alınan kararla Yanukoviç'in anayasal olarak görevini yerine getiremediği ve görevinden alındığını duyurdu. Erken seçim tarihinin de 25 Mayıs'a alındığı açıklandı.

ORDU TARAFSIZ KALACAK Yanukoviç ise yerel bir televizyon kanalında yayınlanan konuşmasında istifa ettiği iddialarını reddetti. Kendisine karşı Almanya'da 1933'te Nazilerin yaptığı cinsten 'milliyetçi bir darbe' yapıldığını söyleyen Yanukoviç, ülkeyi terk etmeye niyeti olmadığını ve parlamentonun aldığı tüm kararların yasadışı olduğunu vurguladı. Yanukoviç'in gittiği Harkiv'de toplanan milletvekilleri de askerin tarafsız kalmasını gerektiğini ancak ülkenin doğusunda 'gönüllü milislerin' asayişi sağlaması gerektiğini duyurdu. Ukrayna ordusu ise kriz boyunca hiçbir tarafı tutmayacaklarını açıkladı.

TİMOŞENKO SERBEST

Timoşenko, muhaliflerin eline geçen meclis kararıyla dün serbest bırakıldı. Hapis cezasını, tedavi gördüğü hastanede çeken Timoşenko 25 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklarken 'Ukrayna'daki diktatörlük çöktü' açıklamasını yaptı.

MECLİS NAKAVT

Gezi olaylarına benzeyen Ukrayna gösterileri, 90. günde Kiev'in düşmesiyle amacına ulaştı. Meclis, muhalefetin denetimine geçti. Muhalefet lideri eski boksör Vitali Kliçko'nun önderliğindeki vekiller ise Yanukoviç'in görevden alındığını açıkladı.

VEKİLE DAYAK

Ukrayna Parlamentosu önünde nöbet bekleyen göstericiler, meclise girmek isteyen hükümet yanlısı vekil Vitaly Grushevsky'yi darp etti. Göstercilerin şiddet göstermesi nedeniyle hükümetten çok sayıda milletvekili istifa etmek zorunda kaldı.

BİR HAFTADA 25 BİN KAYIP Dünyada iç savaş eşiğinde olan ve iç savaşa düşen ülkelerin sayısı yavaş yavaş artarken bu korkutan manzaranın geçen hafta içindeki bilançosu çok kanlı oldu. İşte bir haftada yaklaşık 25 bin kişinin öldüğü kara tablo...

TAKVİM

Kaynak: http://www.ahaber.com.tr/Dunya/2014/0...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0