Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna’da Güç Dengeleri Değişti

Ukrayna’da Güç Dengeleri Değişti

yelda kahveci
22.02.2014 - 14:15

Kiev'de muhalifler başkanlık sarayını ele geçirdi. Levent Kulu'nun objektifinden | Hürriyet

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna’da ‘Devlet’ Düştü! Kamu Binalarında Denetim Protestoculara Geçti

Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Başkanlık Sarayı’nı terk ettiği haber veriliyor. Saray’ın çevresinde koruma olmadığı ve protestocuların Cumhurbaşkanlığı ve bakanlık binalarının bulunduğu tüm bölgede denetimi ele geçirdikleri belirtiliyor.

Muhalefet, Yanukoviç’in derhal istifasını açıklamasını istedi ve 25 Mayıs’ta seçimlerin yapılması çağrısında bulundu. Muhalefetle Yanukoviç arasında Cuma günü varılan anlaşmada seçimlerin Aralık’ta yapılması kararlaştırılmıştı. Avrupa Birliği’nin arabuluculuğuyla varılan anlaşmaya rağmen, başkent Kiev’de binlerce kişi geceyi Bağımsızlık Meydanı’nda geçirdi.

Sabah saatlerinde parlamento toplandı ve Meclis Başkanı Volodimir Ribak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti. Muhalif Udar Partisi’nin lideri Vitali Kliçko, milletvekillerine hitap ederken, “Halkın talep ettiği gibi Yanukoviç’i derhal istifaya çağıran bir karar almalıyız” dedi.

Yanukoviç Parlamento’da değil ve Cumhurbaşkanı’nın Kiev’i terk ettiği ve doğudaki Harkov kentine gittiği yolunda haberler var. Rusya sınırındaki kentte hükümetin büyük desteğe sahip olduğu belirtiliyor. Reuters ajansına konuşan bir güvenlik yetkilisi, Cumhurbaşkanı’nın hâlâ ülkede olduğunu söyledi. Adı açıklanmayan bu yetkili Yanukoviç’in durumunun iyi olduğunu belirtti.

Ukrayna’da protestolar, Kasım sonlarında Yanukoviç’in Rusya’yla yakınlaşmayı tercih ederek Avrupa Birliği’yle ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi üzerine başlamıştı. Perşembe günü polis Kiev’in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı’da kamp kuran protestoculara ateş açmıştı. Sağlık Bakanlığı’na göre Salı gününden bu yana aralarında polis memurlarının da bulunduğu 77 kişi öldü.

Daha önce sıkı şekilde korunan Başkanlık Sarayı’nda hiç güvenlik görevlisinin kalmadığı, protestocuların binada beklediğini belirtiliyor.

Cuma günü Kiev’e giden AB dışişleri bakanlarının girişimiyle muhalif liderlerle Yanukoviç arasında bir anlaşmaya varılmıştı. Anlaşma bu yıl sonunda yapılacak erken seçim seçimle bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyordu. Ancak muhalefet seçimlerin daha erken yapılmasını istiyor.

Dipnot tv

Kaynak: http://www.dipnot.tv/ukraynada-devlet...

Ukraynalı Muhalifler Başkanlık Sarayı'nı Ele Geçirdi!

Protestoların sürdüğü Ukrayna'da, muhalifler sokakları terk etmiyor. Başkanlık Sarayı muhaliflerin kontrolüne geçerken, Başkan Yanukoviç'in Kiev dışına gittiği öne sürülüyor

Günlerdir süren protestolarla çalkalanan Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Başkanlık Sarayı'nın kapısına kilit vuruldu. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ’in konutu olan saray, muhaliflerin kontrolüne geçti. Muhalif liderlerden Vitaliy Kliçko da Yanukoviç’in başkent Kiev’den ayrıldığını söyledi ancak nerede olduğu yönünde bir açıklama yapmadı.

Ukrayna’da Protestocuların muhafız birliği Kendini Savunma Komiteleri Uluslararası Sözcüsü Ostap Kyrvdyk , kilit vurulmuş Başkanlık Sarayı'nın kapısının önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada dün akşam 23.00 sularında muhalefet temsilcilerinin saraya geldiğini ve bu sırada sarayı korumakla görevli güvenlik personelinin dışarı çıktığını ve binayı barışçıl bir şekilde teslim ettiklerini anlattı. Sözcü, 'Yanukoviç buraya devlet başkanı olarak dönemeyecek' dedi.

İçeride birkaç yüz kişinin olduğunu söyleyen muhalefet sözcüsü, şimdilik içeri basın mensupları da dahil kimsenin alınmadığını belirtti.

Öte yandan, bazı muhalif internet sitelerine göre Yanukoviç bazı danışmanlarıyla birlikte Kharkiv'e hareket etti. Bir diğer iddia da Yanukoviç'i taşıyan uçağın Birleşik Arap Emirlikleri'ne indiği şeklinde. Muhalif liderlerden Vitaliy Kliçko da Yanukoviç’in başkent Kiev’den ayrıldığını söyledi ancak nerede olduğu yönünde bir açıklama yapmadı.

T24

Kaynak: http://t24.com.tr/haber/ukraynali-muh...

Ukrayna Fiilen Bölündü: Doğu'da Ayrı Yönetimler Kuruluyor

Ukrayna'da Devlet Başkanı Yanukoviç ile dün anlaşmaya varan muhalefet liderlerinden Vitali Kliçko, bugün parlamentoyu Yanukoviç'in derhal istifasını isteyen bir tasarıyı oylamaya çağırdı. Yanukoviç'in Harkov'da yeni bir hükümet kuracağı iddiaları da bulunuyor.

Güncelleme 15:12

Timoşenko'nun sözcüsü açıklamalarının yanlış anlaşıldığını, eski başbakanın henüz serbest bırakılmadığını söyledi.

Güncelleme 14:15

Kırım Otonom Cumhuriyeti de, Kiev'in otoritesini tanımadığını ilan etti. Sivastopol bölgesi de kendi kendini yöneteceğini açıkladı.

Güncelleme 14:11

Associated Press 'in haberine göre, Yulya Timoşenko'nun sözcüsü, hapisteki eski başbakanın serbest bırakıldığını söyledi.

Güncelleme 14:06

Harkov'da toplanan 3 bin 477 yerel konsey temcileri adına konuşan Mikhail Dobkin, amaçlarının ülkeyi bölmek değil, kurtarmak olduğunu savundu.

Yerel konseyler, ülke çapında anayasal düzen tesis edilene kadar Kiev'den gelecek emirleri dinlemeyeceklerini ilan ettiler.

Güncelleme 14:00

Güneydoğu Ukrayna'daki yerel otoriteler, anayasal düzenin tesisi için silahlı milis kurulması çağrısında bulundu.

Güncelleme 13:48

Ukrayna'nın doğusundaki yerel hükümetler, anayasal düzenin kendi sorumluluklarında olduğunu ilan ettiler.

Güncelleme 13:45

'Renkli devrimci' Yulya Timoşenko'yu serbest bırakacak karar, parlamentoda kabul edildi.

Öte yandan, ülkenin güneydoğusundaki Harkov kentinde büyük bir gösteri başladı. Göstericilerin Kiev'den ayrılarak bir 'Doğu Ukrayna' talep ettiği iddiaları bulunuyor. Bir başka iddia da, Viktor Yanukoviç'in Harkov'da yeni bir hükümet ilan edeceği.

Öte yanda Kiev'deki Euromaidan'da bulunan grupların 'Maidan Öz Savunma Güçleri' oluşturduğu belirtiliyor. Milliyetçi parti Svoboda, 2. Dünya Savaşı'nda Nazilerle birlik olan Stepan'ın posterlerini devlet binalarına asmaya başladı. France24, göstericilerin polis koruması bulunmayan başkanlık sarayını ele geçirdiğini duyurdu.

(soL - Dış Haberler)

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/dunyadan/ukra...

BBC muhabiri daha önce sıkı şekilde korunan Başkanlık Sarayı'nda hiç güvenlik görevlisinin kalmadığını, protestocularun binada beklediğini aktardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0