Görüş Bildir
Haberler
Üçlü İttifaktan Türkiye'ye Kıbrıs Uyarısı: 'Gemileri Geri Çekin'

Üçlü İttifaktan Türkiye'ye Kıbrıs Uyarısı: 'Gemileri Geri Çekin'

Caner
29.10.2014 - 23:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğalgaz İçin Üçlü İttifak

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır Dışişleri Bakanları, Kıbrıs’ın güneyinde sismik araştırmalar yürüten Türkiye’ye, arama gemilerinin geri çekilmemesi durumunda uluslararası hukuka başvuracaklarını açıkladı.

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Mısır dışişleri bakanları, Lefkoşa’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan bakanlar, Türkiye’nin Kıbrıs adasının güneyinde bulunan doğalgaz rezervinin olduğu bölgeye araştırma gemisi göndermesini eleştirdi.

Bakanlar, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede yasal olmayan araştırmaların yapıldığını söyledi.

Üçlü görüşmenin ardından Anadolu Ajansı'na konuşan Güney Kıbrıs Rum yönetimi Kahire Büyükelçisi Sotos A. Liassides görüşmenin, Türkiye karşıtı değil bölgeyi güvenli hâle getirmeye yönelik olduğunu söyledi.

Liassides, 'Türkiye 'ekonomik bölgemizde' savaş ve arama gemilerini göndermeye devam ederse Türkiye ile muamelede tek yolumuz var oda uluslararası hukuka başvurmak' diye konuştu.

Üç ülke arasında işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydeden Liassides, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde Türkiye'nin de görüşmeye katılabileceğini ifade etti.

Müzakereler durdu

ABD’nin Teksas Houston merkezli Noble Enerji ve İsrailli Delek firması konsorsiyumu tarafından, 2011 yılında Kıbrıs’ın güneyinde keşfedilen Afrodit doğalgaz yatağında yaklaşık 147 milyar metreküp doğalgaz olduğu tahmin ediliyor.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) arasında, 2012 yılında imzalanan deniz ve karada araştırma ve doğal kaynakları değerlendirmede ortaklık sağlayan anlaşmaya istinaden, TPAO, Türkiye’nin de hakkı olduğunu söyleyerek, araştırma gemilerini Rum Yönetimi ile anlaşan firmaların çalışma yaptığı Güney Kıbrıs açıklarına göndermişti.

Türk bandralı sismolojik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, 20 Ekim sabahı, bu anlaşma çerçevesinde Rum Yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’ye (MEB) girerek çalışmalarına başlamıştı.

GKRY, geminin, beraberinde iki destek gemisi ile birlikte, yasadışı şekilde Güney Kıbrıs’ın ‘özel ekonomik bölgesine’ girdiğini açıklamıştı.

7 Ekim’de de GKRY lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin doğalgaz arama sahasına savaş gemileri gönderdiğini iddia etti. Anastasiadis, Parti Başkanları Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ve müzakere heyetiyle görüşmelerden çekilme kararı alındığını söyledi.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/dog...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0