Görüş Bildir
Haberler
Üç Müzisyen Erkek Şiddetini Seslendirdi: 'Biz Erkekler 2015’te 284 Kadın Öldürdük'

etiket Üç Müzisyen Erkek Şiddetini Seslendirdi: 'Biz Erkekler 2015’te 284 Kadın Öldürdük'

Batuhan
15.02.2016 - 12:27 Son Güncelleme: 15.02.2016 - 15:38

Bianet, 2015'te medyaya yansıyan erkek şiddeti haberlerini raporlaştırarak Türkçe, Kürtçe ve İngilizce video haline getirdi; videoları üç müzisyen seslendirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Medyada yer alan haberlere göre, erkekler 2015’te 284 kadın ve yanlarındaki 19 çocuk ile 18 erkeği öldürdü; en az 133 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 370 kadını yaraladı veya şiddet uyguladı; en az 208 kadın ve kız çocuğunu taciz etti. Can Bonomo, Vedat Aydın ve Simon Johns’un sesinden 2015’te Türkiye’deki erkek şiddeti verileri şöyle derlendi:

Bianet’in 2015 Erkek Şiddeti Çetelesi’ni seslendiren üç erkek müzisyen, bu sene erkekler tarafından öldürülen, tecavüze uğrayan kadınlarla ilgili verileri okurken neler hissettiğini anlattı. Türkçe videoyu seslendiren müzisyen Can Bonomo “Biz duyarlılığımızı yitirdikçe tehdit katlanarak çoğalacaktır” derken, Kürtçe videoyu seslendiren Kardeş Türküler’den Vedat Yıldırım “Bu sayıların ardında kim bilir ne vahşet hikayeleri vardır” dedi. İngilizce videoyu seslendiren İngiltereli müzisyen Simon Johns ise bu verilerden hareketle, İngiltere ve dünyanın geri kalanında bunun ne kadar büyük bir problem olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Can Bonomo

'Metnin çok gerçekçi hatta yer yer grafik bir anlatıma sahip olmasını rahatsız edici buldum. Zaten kaleme alırken uyandırılmak istenen duygu da tam olarak bu olmalı. Kadına şiddetin istatistiksel bir facia olmasına alıştırılmış durumdayız. Bu konuyla ilgili ne yapabileceğimiz hususunda iyi bir eğitim ya da iyi bir yönetime sahip olduğumuz da söylenemez.

Bir toplum fazla teröre maruz kalırsa teröre karşı olan duyarlılığını yitirmeye başlar. Terörize olmakta direten bir toplumu da ancak daha büyük bir tehditle yıldırabilirsiniz. Yani biz duyarlılığımızı yitirdikçe tehdit katlanarak çoğalacaktır.

Türkçe seslendirdiğim bu metnin karanlık ve grotesk biçimi bizleri farklı bir tondan yakalamaya çalışıyor.

Bunlar gerçek. Bunları bilin. Katiller aramızda. Sıra size gelebilir. Sıra sevdiklerinize de gelebilir. Eğer gelirse zamanında yitirdiğiniz duyarlılık beyninize bir hançer gibi saplanacaktır. O günü beklemeyin. O günün gelmemesi için birlik olup bir şeyler yapalım. Kurban olmayın. Tam olarak şimdi.

Bu projenin küçük de olsa bir dişlisi olduğum için kendimle gurur duyuyorum.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vedat Yıldırım

'Seslendirmeye çalıştığımız metin ve sunduğu bilgiler dehşet verici. Öldürülen ya da saldırıya uğrayan kadınlar metinde sayılardan ibaret. Bu sayıların ardında kim bilir ne vahşet hikayeleri vardır.

Seslendirirken soğukkanlı olmaktan başka şansımız yoktu. Çünkü insanlara bilgi vermeye çalışıyorduk. O yüzden de kifayetsizlik hissi içimizi burktu…'

Simon Johns

'Seslendirmeyi yaparken içimde birçok his uyandı. İlk olarak kadına karşı erkek şiddetinin Türkiye’de bu kadar büyük bir problem olması beni üzdü ve moralimi bozdu. Bu da kendi ülkem İngiltere ve dünyanın geri kalanında bunun ne kadar büyük bir problem olduğunu düşündürdü. Sonrasında da, tabii ki, biz erkeklerin agresif olmadığımızda bile kadınlara bu kadar hor davranıyor olmamız bana kendimi suçlu hissettirdi.

Her türlü şiddet, beni derinden sarsıyor. Fakat özellikle en savunmasız olanlara ve değer vermemiz gerekenlere gösterdiğimiz şiddet daha da dehşet verici.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
203
80
20
5
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Erkek var erkek var işte. Helal olsun.

Ya ne demek "biz erkekler" 284 kadın öldürdük bu mu yani ilgi çekicem ve duyarlılık yaratıcam diye tüm erkekleri katil,tecavüzcü,sapık olarak göstermek ya da... Devamını Gör

Kaan Can

ortada bu kadar büyük ve acı verici bir gerçek varken takıldığın noktanın bu olması da en az bu kötü gerçek kadar acı verici hocam, saygılarımla

Kamil Zor

Erkekler erkekleride öldürüyor, büyük ihtimal kadınlardan da kat kat fazla bir şekilde bu konuda bir ayrımcılık yapıldığını düşünmüyorum eğerki birşeyi savun... Devamını Gör