Twitter'ın Kuşbakışı Görünümü
Twitter'ın Kuşbakışı Görünümü
Hiç Twitter’daki konuşmaların kuşbakışı nasıl göründüğünü merak ettiniz mi? Pew Research Center‘ın Social Media Research Foundation işbirliğiyle yayınladığı Mapping Twitter Topic Networks raporu, bu hayalimizi bir ölçüde gerçekleştiriyor. Binlerce tweet’i analiz eden rapor, kullanıcıların birbirleriyle etkileşimleri sonucu ortaya çıkan ağları görüntülüyor.
Raporda, konuya ve söyleşiyi sürdüren kişilere göre farklılık gösteren altı farklı tipte ağ tespit edilmiş. En çarpıcı sonuçlardan biri de politik konular söz konusu olduğunda, Twitter’ın düşündüğümüzden çok daha kutuplaşmış olduğunu gözlemlemek.
Farklı görüşlere sahip iki politik grup aynı konu hakkında konuştuklarında şöyle bir görüntü ortaya çıkıyor:
Bu kuş bakışı görüntü, Amerika’da bütçe tartışmalarının sürdüğü günlerde, Beyaz Saray’ın önerdiği #My2K hashtag’iyle atılan tweet’lerdeki kutuplaşmayı yansıtıyor. Oklar, takip etme, mention’lama, retweet etme ve yanıtlama ilişkilerini takip ediyor. İmajın sağ tarafı “liberalleri”, sol tarafı ise “muhafazakarları” gösteriyor. Bu iki grup birbiriyle çok az konuşuyor, tweet’lerinde faklı kaynaklara link gönderiyorlar. İki farklı grup arasında köprü olan kullanıcı sayısı ise oldukça düşük. Araştırmacılar bu tip ağ yapılarına, kutuplaşmış kitleler (polarized crowds) adını veriyorlar.
Araştırmada, kutuplaşmış kitlelerle birlikte altı farklı ağ yapısı tanımlanıyor. Bunlardan ilki yakın kitleler (tight crowds), konferanslar, profesyonel gruplar, hobiler gibi kitleleri aynı çatı altında bir araya getiren konularda grupların nasıl davrandığını gözler önüne seriyor. Diğerleriyse, marka kümeleri (brand clusters) bir marka ya da şöhretle ilgili konuşan birbirinden bağımsız kişiler; küresel bir konuda kısa süreli olarak bir araya gelen komünite kümeleri (community clusters); son dakika gibi haberlerle bir araya gelen yayın ağı (broadcast network) ve müşteri şikayetlerinin oluşturduğu destek ağı (support network). Bu ağ yapıları içindeki küçük gruplar ve fikir liderlerine ilişkin detaylı bilgiler sağlayan araştırmada, herbir ağın birbirinden oldukça farklı bir yapılanması olduğu göze çarpıyor.
Yukarıdaki grafik Apple’la ilgili konuşan Twitter kullanıcılarının bir günlük görünümünü yansıtıyor. En önemli ip ucu, markalarla ilgili konuşan çok sayıda kullanıcının birbirinden bağımsız olması. Bununla birlikte küçük de olsa, kullanıcılar arasında alt gruplar belirdiğini görmek de mümkün.
Araştırmada, binlerce tweet, sosyal medya analiz aracı NodeXL ile analiz edilmiş. Sonuçta kitlelerin sosyal medya davranışlarını incelemek isteyecek birçok kişinin işine yarayabilecek bir araştırma çıkmış.
Biz, sıradan ölümlü Twitter kullanıcıları, Twitter’da takip ettiklerimiz kadarını duyabiliyor ve ancak trendlerden haberdar olabiliyoruz. Bu tip verilerse, küçük adımlarımızın büyük resmi nasıl etkilediğini görmemizi sağlıyor.
Webrazzi