Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'ye de Gelir mi? İtalya'da Aşıyı Zorunlu Hale Getiren 'Yeşil Geçiş' Protesto Edildi

Türkiye'ye de Gelir mi? İtalya'da Aşıyı Zorunlu Hale Getiren 'Yeşil Geçiş' Protesto Edildi

İtalya'da hükümetin, ülke genelinde özellikle sosyal faaliyetlere girişlerde aşı, test ve daha önceden Kovid-19 geçirmiş olmayı şart koşan 'Yeşil Geçiş' belgesini zorunlu hale getirmesi pek çok kentte protesto edildi. Benzer uygulamanın Türkiye'de de hayata geçirilmesi gerektiğini savunanalar var. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümetin, 22 Temmuz'da çıkardığı kanun hükmünde kararnameyle, 6 Ağustos'tan itibaren sosyal faaliyetlere girişlerde zorunlu hale getirilen 'Yeşil Geçiş' belgesine, başkent Roma başta olmak üzere, Milano, Floransa, Napoli ve Bolzano gibi pek çok kentte tepki gösterildi.

"Diktatörlüğe hayır" sloganları

"Diktatörlüğe hayır" sloganları

Başkentin işlek meydanlarından Popolo'da bir araya gelen binlerce kişi, sık sık 'Özgürlük, Özgürlük' ve 'Yeşil Geçiş'e hayır' şeklinde slogan atarken, 'Diktatörlüğe hayır', 'Yaşasın Anayasa' yazılı dövizler taşıdı.

Göstericiler daha sonra medyanın kendilerine sansür uyguladığını ileri sürerek protestolarını, İtalyan devlet kanalı RAI'nin genel müdürlük binasının önüne taşıdı.

Protestocular yürüyüş sırasında meşaleler yakarken, Başbakan Mario Draghi ve gazetecilere aleyhinde slogan attı.

Polis, yürüyüş sırasında geniş güvenlik önlemi alırken, göstericileri RAI Genel Müdürlüğünün yakınında durdu. Bir süre burada slogan atan ve meşale yakan protestocular, daha sonra olaysız dağıldı.

'Yeşil Geçiş'e neden karşı çıkıyorlar?

'Yeşil Geçiş'e neden karşı çıkıyorlar?

Gösteriye katılan Enrico, 'Bugün 'Yeşil Geçiş' belgesi zorunluluğuna karşı olduğumu göstermek için buradayım. 'Yeşil Geçiş' bir istismardır. Bu vatandaşları sınırlandırmaya yönelik bir adımdır. Bu anayasaya aykırı da bir şey çünkü. Anayasa, vatandaşların özgürlüğünün kısıtlanamayacağını söylüyor. Bu şu ana kadar aşı yaptırmamış olan vatandaşların aşı yaptırması için konulan bir zorunluluk.' dedi.

Enzo da 'Yeşil Geçiş' belgesine karşı olduğunu belirterek, 'Bugün ‘Aşıya hayır’ demek için burada değilim, seçim yapma özgürlüğüm için buradayım. Özgürce hareket edebilmeliyim, benim bir yerlere girmeme engel olan bir pasaport olmamalı. Aynı şekilde aşı konusu da. Aşı bölünme yaratıyor. Herkesin aşı konusunda istediğini yapma hakkı var. Anayasa da bunu söylüyor. Ben kimsenin benim sinemaya ya da bir dükkana girmemi engellemesini istemiyorum.' diye konuştu.

Patrizia da bugünkü gösterileriyle 'Yeşil Geçiş'e hayır' dediklerini dile getirerek, 'Çünkü bu yasa dışı. İkinci olarak bence acil bir sağlık durumu yok. Tırnak içinde söylersek varsayımsal bir virüs var ki bu tedavi edilebilir bir şey. Ayrıca aşılara da güvenmiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Aşı randevuları arttı

Aşı randevuları arttı

Diğer yandan, Kovid-19 salgınıyla mücadelede oluşturulan Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri General Francesco Figliuolo basına verdiği bilgide, Başbakan Draghi'nin açıklamasından sonra aşı randevularına talepte yüzde 200’ün üzerinde bir artış yaşandığını belirtti.

Draghi, 22 Temmuz'da 'Yeşil Geçiş' belgesinin detaylarını açıklarken, 'İtalyan ekonomisi iyi gidiyor, toparlanıyor. İtalya, diğer Avrupa ülkelerine göre daha hızlı büyüyor ancak Delta varyantı ciddi bir tehdit. 'Yeşil Geçiş' keyfi bir uygulama değildir, ekonomik faaliyetlerin açık tutulabilmesi için bir koşuldur. Huzur veren bir tedbirdir.' ifadelerini kullanmıştı.

"Yeşil Geçiş" belgesinin özellikleri neler?

"Yeşil Geçiş" belgesinin özellikleri neler?

Hükümetin 22 Temmuz’da çıkardığı kanun hükmünde kararnameye göre, ülkede en az 1 doz Kovid-19 aşısı yaptıranlar için 9 ay, Kovid-19 geçirenler için 6 ay geçerli olmak üzere 'Yeşil Geçiş' belgesi düzenlenecek. 

Moleküler ya da hızlı Kovid-19 testi yaptıranlar için ise 'Yeşil Geçiş' belgesinin süresi 48 saat olacak.

Söz konusu 'Yeşil Geçiş' belgesi, 6 Ağustos'tan itibaren restoran ve kafe gibi yerlerin iç mekanlarına, tiyatro ve sinemalara, halka açık gösteri, spor etkinlikleri ile müzeler, yüzme havuzları, spor salonları, festivaller, fuarlar, termal merkezler, tematik eğlence parkları ve bahis salonlarına girişlerde gerekli olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de de uygulanır mı?

Türkiye'de de uygulanır mı?

Türkiye'de uygulanan toplam koronavirüs aşı sayısı 65 milyon dozu geçmiş durumda. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde aşılama oranı istenilen seviyeye çıkamadı.

Özellikle son dönemde aşıya karşı bir direncin olduğu belirtiliyordu.

Günlük vaka sayıları da son hız yükselirken Bakan Koca, sık sık aşı çağrısı yapıyor. 👇

Artan vakalar endişelendirirken uzmanlar, önümüzdeki dönemde 'yeni bir pik yaşanabilir' diyor. 👇

Pek çok kişi 'Yeşil Geçiş' benzeri uygulamaların Türkiye için gerekli olduğunu dile getiriyor. 👇

Pek çok kişi 'Yeşil Geçiş' benzeri uygulamaların Türkiye için gerekli olduğunu dile getiriyor. 👇
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
39
24
7
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ece Hale

vakalar tekrar yükseliyor.üniversiteler muamma.aşı olmayanlarla aynı yurtta kalmak veya aynı sınıfta ders görmek istemiyorum.aşılanmayanların topluma karışma... Devamını Gör

Cemal Drgz

Acilen Türkiyede de uygulanmalı. Ben aşı olmak istemiyorum diyen tipler yüzünden tekrar pikler, yasaklar, kayıplar ve kapanmalar yaşamamak için bu şart.

baboshako

Yasaklarla hicbir sey elde edemezsiniz maalesef. Bu protestolar büyür gider