Görüş Bildir
Haberler
Türkiye ve Dünyadaki Terör Örgütleri

Türkiye ve Dünyadaki Terör Örgütleri

Fatih Köknel
30.11.2015 - 15:45

Terör ya da terörizm, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere; resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD (Irak Şam İslâm Devleti)

IŞİD (Irak Şam İslâm Devleti)

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede Şeriat’a dayalı bir devlet kurmak istiyor. IŞİD ve lideri Ebu Bekir Bağdadi, ABD, AB ve Türkiye’nin “terörist örgütler listesi”nde yer alıyor.

IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu)

IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu)

Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını savunan, 1969 yılında aynı adı taşıyan yapının parçalanmasıyla ortaya çıkmıştır.

İlk başlarda bağımsızlığın ancak silahlı mücadele ile mümkün olduğunu savunan organizasyon, 2005 yılında mücadelelerini sadece politik alanda sürdüreceklerini açıklayarak şiddet eylemlerine son vermiştir. Fakat IRA'dan ayrılan R-IRA, 9 Mart 2009 tarihinde, 2 İngiliz askerini vurarak, 'mücadeleye devam' edeceğini bildirmiştir.

Hizbullah (Allah'ın Taraftarı)

Hizbullah (Allah'ın Taraftarı)

Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi bir partidir. 1982 yılında İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak amacıyla kurulmuştur. Hizbullah'ın şu andaki genel başkanı Hasan Nasrallah'dır. Hizbullah 1982 yılında İran'daki İslam Devriminden esinlenerek kuruldu. Ayetullah Humeyni taraftarlarının İran'daki devrimini bölgede yayma amacı da taşıyordu. Genelde Arap ve Müslüman dünyasında yasal bir direniş örgütü olarak kabul edilen Hizbullah ABD, Kanada, İsrail ve Avustralya tarafından terörist ilan edilmiştir. Avrupa Konseyi ise bu konuda kesin bir tutum almamayı tercih etmiştir.

Taliban (Öğrenciler)

Taliban (Öğrenciler)

Afganistan'ın en kalabalık etnik grubu Peştunlardan oluşan Sünni İslamcı gruptur. Taliban, Sovyet-Afgan Savaşı'nın ardından Rusların 1989'da geri çekilmesinden sonra Afganistan'daki merkezi hükümetlerin zayıflıklarından yararlanarak iktidara gelmiş ve ülkenin büyük bölümünü kontrolü altında tutmuştur. Temellerini Pakistan'daki medreselerde eğitim görmüş, savaştan kaçan Peştun mülteciler oluşturur.

1994 yılında ilk kez kendisini göstermiş, 1996'da Afganistan'ın hükümet merkezi Kabil'in kontrolünü eline geçirmiştir. O tarihten sonra ülkenin kuzeyinde konuşlanmış olan Kuzey İttifakıyla iç savaşa girişmiştir. İktidarı sırasında Pakistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetlerinden yardım almış, Afganistan'ın yaklaşık % 90'ini denetimi altında tutmuştur. 11 Eylül 2001 Saldırıları'ndan sonra ABD'nin saldırılardan sorumlu tuttuğu Usame bin Ladin'i koruduğu gerekçesiyle başlatılan operasyon sonucunda 2001 Kasım'ında iktidardan uzaklaştırıldı. 2004 yılında Taliban yeniden organize olarak ABD ve Müttefiklerine karşı direnişe geçti. 2009 yılında isyan kuvvetlenerek gerilla savaşına döndü.

Afganistan'da Taliban'ın iktidarda olduğu 1996-2001 yılları arasında kız çocuklarının eğitim görmesi yasaklandı. Afgan Eğitim Bakanlığı, Taliban'ın güçlü olduğu 11 vilayette 500'den fazla okulun kapandığını açıkladı. Okulların kapatılmasından Taliban sorumlu tutuldu.

Hamas (İslâmî Direniş Hâreketi)

Hamas (İslâmî Direniş Hâreketi)

Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve siyasi parti. Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak kuruldu.

1988'deki siyasi programında, Hamas Filistin'in asla, Müslüman olmayanlar tarafından etrafı çevrilebilecek bir İslam ülkesi olamayacağını ifade etmekte ve Filistinli Müslümanlar için Filistin'in kontrolünü İsrail'den almak adına kutsal bir savaş vermenin dini bir görev olduğunu söylemekteydi. Bu tespit, 1988'de İsrail'in var olma hakkını tanıyan Filistin Kurtuluş Örgütü ile Hamas'ı çatışma noktasına getirdi.

1992 yılı sonunda Gazze'de 600 cami vardı. Hamas etkileme gücünü sendikalara, üniversitelere, çarşılara, meslek örgütlerine ve 2004'te başlayan yerel siyasi mücadelelere genişletmeden önce vaazlar ve hayır işleri ile kendine sempatizan topladı.

Not: Haması, Türkiye ve BM terör örgütü olarak görmemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

El-Kaide (Kurtuluş)

El-Kaide (Kurtuluş)

El Kaide, 1988 yılında, Sovyet birlikleri ile savaşmak amacıyla, soğuk savaş döneminde SSCB'nin Afganistan'ı işgal edebileceği öngörüsü üzerine kurulmuştur. SSCB - Afganistan işgali sırasında Afgan topraklarını korumuştur. Fakat Soğuk Savaş sonrasında yüksek gücüyle denetimsiz kalan El-Kaide Terörist faaliyetlere girişerek kendisine ana felsefe olarak İsrail'in yok olması ve Müslüman ülkelerde halifelik inancı altında büyük bir devlet kurma inancını benimsemiştir.

El-Kaide Dünya üzerinde birçok terörist eylemden dolaylı veya direkt sorumlu tutulan silahlı bir köktendinci silahlı örgütüdür. Liderliğini Usame Bin Ladin'in yürüttüğü düşünülen bu örgüt dünyanın birçok ülkelerine yayılmış çok sayıda hücrelerden oluşmaktadır. Bu örgütün sorumluluğunu üstlendiği 11 Eylül 2001 Saldırıları dünyanın en büyük terör saldırı eylemi olarak tarihe geçmiş ama eylemi bu örgütün tasarladığı ya da gerçekleştirdiği somut olarak ispat edilememiştir.

ETA (Bask Vatanı ve Özgürlük)

ETA (Bask Vatanı ve Özgürlük)

İspanya ve Fransa sınırları içinde yaşayan Bask kökenli topluluğa ait bağımsız bir devlet kurma amacı güden Marksist-Leninist örgütün adıdır. 20 Ekim 2011'de silahlı mücadeleye son verdiklerini açıklamışlardır. 1959 yılında Franco diktatörlüğüne karşı kurulan örgüt, İspanya'nın kuzeydoğusundaki ve Fransa'nın güney batısındaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için 1968 yılından bu yana faaliyetlerde bulunan ETA zaman içinde kültürel hakların savunuculuğu düzleminden, silahlı eylem biçimine yönelmiştir.1979'da hükümet tarafından Bask Bölgesinde yaşayan yaklaşık iki milyon kişiye önemli ölçüde özerklik tanınmasına rağmen tam bağımsızlık için silahlı mücadeleye devam etmişlerdir. ETA, 24 Mart 2006'da yapılan ateşkesi ihlal etmiş ve 30 Aralık 2006'da Madrid Hava alanında bir bombalı saldırı gerçekleştirmişti. ETA örgütü, 1968-2011 yılları arasında toplam 829 kişinin ölümünden sorumlu tutulmaktadır.

FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri)

FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri)

1950'li yıllarda liberal ve muhafazakar milisler arasındaki savaş ve karışıklık ortamında ortaya çıkan FARC, 1964 yılında Kolombiya'nın kırsal kesiminde, Komünistlerin kontrolü altında bölgeler oluşturulmasını savunan Kolombiya Komünist Partisi tarafından kurulmuştur. Örgüt, Latin Amerika'nın en eski, en geniş imkan ve kabiliyetlere sahip ve en iyi ekipmanla donatılmış Marksist orijinli örgütüdür. Askeri çizgide örgütlenmiş olup Bogota gibi önemli kırsal alanlarda faaliyet gösteren birliklerden oluşmaktadır.

Aum Şinrikyo

Aum Şinrikyo

Japonya'da kurulan dini örgüt. 1984'te Şoko Asahara tarafından Tokyo'da kuruldu. 20 Mart 1995'te Tokyo metrosunda sarin gazıyla yaptıkları eylem 12 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.  Başlıca hedefi ilk olarak Japonya'yı daha sonrasında ise dünyayı ele geçirmektir. Japon kanunlarınca 1989 yılında dini bir örgüt olarak tanınmıştır. Örgüt, 1990 parlamento seçimleri için kendi üyeleri arasından aday göstermiştir. Örgüt mensupları, dünyanın sonunun, ABD’nin Japonya ile girişeceği üçüncü dünya savaşı ile geleceğine inanmaktadır.

Boko Haram (Peygamberin Öğretilerini Yayma ve Cihat için Halk Komitesi)

Boko Haram (Peygamberin Öğretilerini Yayma ve Cihat için Halk Komitesi)

2002 yılında Nijerya'nın Borno eyaletinde Muhammet Yusuf tarafından kurulan şeriat yanlısı radikal İslamcı yasadışı silahlı örgüt. Örgüt, özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya'nın kuzey kesiminde daha etkili konumdadır. Boko Haram örgütü binlerce insanı öldürme, kent ve kiliseleri yakma, göçlere sebep olma, genç kızları dini gerekçelerle kaçırıp satma gibi pek çok illegal eylemle gündeme gelmektedir. Boko Haram'ın Taliban ve El-Kaide ile ilişki içerisinde olan bir örgüt olduğunu ifade etmiştir.

Boko Haram Nisan 2014'te Nijerya'nın kuzeydoğusunda bulunan Borno eyaletindeki bir kasabada en az 300 kız öğrenciyi silah zoruyla kaçırmıştır. 

(Boko Haram: Boko, İngilizce ''book'' sözcüğünden; Haram ise Arapça ''Haram'' sözcüğünden gelmektedir. Örgütün tam anlamı ''batılı eğitim haram''dır.)

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi)

DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi)

30 Mart 1994 tarihinde Devrimci sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan yasadışı Marksist-Leninist partidir. DHKP-C nihai amacını Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yürüttüğünü öne sürdüğü silahlı öncü savaş ile yıkarak Marksist-Leninist   ilkelere dayalı Devrimci Halk İktidarı'nı kurmak olarak açıklamaktadır.

1994'te kuruluşunda bugüne kadar çeşitli sansasyonel terör eylemlerini üstlenen örgüt, ismini özellikle Özdemir Sabancı suikasti, Gazi Mahallesi olayları, F Tipi cezaevlerine karşı gerçekleştirdikleri ölüm oruçları ile duyurmuştur.

PKK (Kürdistan İşçi Partisi)

PKK (Kürdistan İşçi Partisi)

PKK, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısı kapsayan 1996'ya kadar devlet kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu toprakların Türkiye sınırları dahilinde kalan kısmına sahip olabilmek için askeri hedefleri, köy koruları ve sivillere karşı stratejik ve sansasyonel eylem yapan yasadışı silahlı örgüt. 1974 yılında Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi, Marksist-Leninist üzerine kuruludur.

Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı verilere dayanan rakamlara göre 1984 yılında ilk PKK eylemlerinin başlamasından bu yana 4.828 sivil, 7.946 güvenlik görevlisi (bunlardan 5.821’i TSK mensubu, 775’i emniyet görevlisi, 1350’si korucu) ve 28.000 civarında PKK'lı yaşamını yitirmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0