Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, Astronot Yerine Önerdiği İsmi Açıkladı: Fezagir

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, Astronot Yerine Önerdiği İsmi Açıkladı: Fezagir

Erdoğan’ın astronot ve kozmonot yerine Türkçe bir isim bulunması yönündeki çağrısı ardından Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım kendi önerisinin ‘Fezagir’ olduğunu açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın astronot ve kozmonot kelimeleri yerine Türkçe bir isim bulunması çağrısı ardından kendi önerisini açıkladı.

Serdar Hüseyin Yıldırım, Sputnik Türkiye ile Türkiye Uzay Ajansı hakkındaki çeşitli soruları cevaplandırdığı bir söyleşi gerçekleştirdi.

"Binlerce teklif geldi, çok tatmin eden bir şeyi şu ana kadar göremedim"

Söyleşide Erdoğan’ın “Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor” açıklamasına da değinen Yıldırım, “Binlerce teklif geldi. Açıkçası çok tatmin eden bir şeyi şu ana kadar göremedim. Ama çıkacağını düşünüyorum. Ali Kuşçu, Fatih, Alparslan gibi özel isim olmamalı. Çünkü kozmonot veya astronot kelimesi birçok ülkenin uzay insanları için kullanılan bir cins isimdir. Türk kelimesinin geçmesini de bu manada uygun görmüyorum çünkü Amerika, Rusya gibi diğer ülkelerin göndereceği uzay insanları için de bu kelimeyi kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, kendi önerisinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:

'Benim, Orta Asya’da eskiden kullanılmakta olan bir kelime hoşuma gitmişti: Fezagir. Biraz eski bir kelime ama o da çağrışım olarak ne kadar doğru bulunur bilemiyorum.'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın çağrısı üzerine astronot yerine ‘Cacabey’ isminin kullanılmasını önermişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın çağrısı üzerine astronot yerine ‘Cacabey’ isminin kullanılmasını önermişti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
181
122
44
12
5
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
portside

Bir tarafta 2027'de açılması planlanan uzay oteli, diğer tarafta nasıl daha sikimsonik isim koyarız diye tartışan biz. Manyak mısınız ne boksunuz?

V for Valkyr

"Feza" da çok Türkçe bir kelime ya gerçekten...

The Storm

Sanki dilimizde çok Türkçe kelime varda....

Mavi Piyano

Astronot, astronottur abi çevirdikçe komikleşiyor. Uzay konusunda da yerli milli edebiyatına girmesek? Uzay hepimizin.