Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin En Büyük Göçmen Trajedisi: Van Gölü'nde Can Kaybı 54'e Çıktı

Türkiye'nin En Büyük Göçmen Trajedisi: Van Gölü'nde Can Kaybı 54'e Çıktı

Van Gölü'ndeki tekne faciasında bilanço her geçen saat artıyor. Sabah saatlerinde 3 kişinin cansız bedenine ulaşan ekipler öğleden sonra 2 çocuğu daha buldu. Çocuklardan biri 7, diğeri 15 yaşındaydı. Akşam saatlerinde bulunan 4 cansız bedenle birlikte ölü sayısı 54'e yükseldi. Teknedeki göçmenlerin kaçının çocuk olduğu tam olarak bilinmiyor. Teknede 60 civarında göçmenin olduğu bilgisi daha önce basına yansımıştı. Göçmenlerin sayısının çok daha fazla olduğu, büyük kısmının teknede kilitli bir bölmede taşındığı yönünde iddialar da bulunuyor.

Van'da 27 Haziran'da göle açılan teknenin batması sonucu kaybolan göçmenleri arama çalışmaları devam ediyor.

Ekipler dün 2'si çocuk 5 kişinin cansız bedenine ulaşmıştı.

Bugün 2'si çocuk 9 göçmenin cesedi bulundu

Bugün 2'si çocuk 9 göçmenin cesedi bulundu

Sabah saatlerinde 3 kişinin cesedine ulaşan ekipler öğleden sonra 2 çocuğun daha cansız bedenini buldu. Çocuklardan birinin 7 yaşında bir kız çocuğu, diğerinin 15 yaşında bir erkek çocuğun olduğu belirtildi.

Akşam saatlerinde çıkarılan 4 ceset ile birlikte ise ölü sayısı 54'ye yükseldi. Bu 4 kişi arasında çocuk olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Van'ın Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi'nde 27 Haziran'da tekneleriyle Van Gölü'ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş'tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı güvenlik güçlerine kayıp ihbarında bulunmuştu.

Başlatılan arama çalışmaları sonucu tekne Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuştu. 

Soruşturma kapsamında aralarında tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbaş'ın da bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı.

Neden Van Gölü'nü kullanıyorlar?

Neden Van Gölü'nü kullanıyorlar?

Evrensel'den Ercüment Akdeniz, son dönemde göçmen trafiğinin yönünün neden Van Gölü’ne kaydığını şöyle açıklıyor:

'Sebebi, karadaki kontrollerden kurtularak göçmenleri Bitlis’e ulaştırmak. Bu iş için çevre köyleri ve balıkçı teknelerini kullanan şebekeler, yöre insanını da büyük bir bataklığın içine çekerek yozlaştırıyor.'

Akdeniz, bölgede daha önce yaşanan göçmen facialarını da şöyle not düştü:

  • Aralık 2019’da 71 göçmen taşıyan tekne alabora oldu, 7 göçmen öldü. Aynı günlerde Özalp ilçesinde tam 57 göçmenin bindirildiği minibüs şarampole yuvarlandı, 17 kişi can verdi.

  • 2019’un nisan ve mayıs aylarında Van'ın Başkale ilçesinde 1’i vurulmuş, 24’ü donmuş toplam 25 mülteci cesedi bulundu! Mayıs 2002’de de Çaldıran’da donmuş 19 Afgan göçmen bulunmuştu.

Facianın sosyal medya yansımaları 👇

Göçmenlerin kilitli bölmede taşındığı iddialarını gazeteci Sibel Hürtaş da dile getirdi 👇

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ezgi

Gerçekten çok üzülüyorum.Özellikle çocuklara 😢

Oleotie

Allahım 54 cansız beden... Artık yetkililer yetkilerini kullanıp bu kaçak olayına bir çözüm bulsun. İnsan canı bu kadar ucuz olmamalı