Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Kara Para Aklama Mücadelesinde Gri Listede! Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi İzlemeye Aldı...

Türkiye Kara Para Aklama Mücadelesinde Gri Listede! Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi İzlemeye Aldı...

Müge Kakşi
21.10.2021 - 21:34

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı Türkiye'yi gri listeye aldı. Botswana ve Mauritis listeden çıkarılmasının ardından, Türkiye'nin daha sıkı izlenmesini gerektirdiğine karar verildi. Peki bu karar ne anlama geliyor? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Kara Para Aklamada Gri Listede

Türkiye Kara Para Aklamada Gri Listede

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF), geçtiğimiz dakikalarda Türkiye hakkında çarpıcı bir karara imza attı. FARF, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksik olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin ‘daha sıkı izlenmesini’ gerektiren gri listeye alındığını duyurdu.

Basın toplantısında duyurulan yeni kararlardan birisi olan Türkiye’nin gri listeye eklenmesi kararı, dünden bu yana beklenen bir karardı. FATF, en son 2019’da yapılan değerlendirmede Türkiye’nin bu alanlarda bazı eksikliklerinin olduğunu vurgulamıştı. Bugünse Türkiye, bu eksiklikler nedeniyle gri listeye alınmış oldu. Türkiye, bu kararla birlikte kurumun Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu tarafından izlemeye tabi tutulacak.

Türkiye'nin Gri Listeye Alınması Ne Anlama Geliyor?

Türkiye'nin Gri Listeye Alınması Ne Anlama Geliyor?

IMF tarafından mayıs ayında yapılan bir araştırmaya göre FATF’ın gri listesine dahil olmak, bir ülkenin sermaye girişleri üzerinde ‘büyük ve önemli ölçüde olumsuz bir etkiye’ sahip oluyor. Yani yabancı yatırımcı çekme konusunda zorluk çeken Türkiye, bu kararla birlikte daha da zora girebilir.

Gri listede hangi ülkeler bulunuyor?

Türkiye’nin bugün Ürdün ve Mali ile birlikte alındığı gri listede Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve gibi ülkeler bulunuyor.

Peki FATF nedir?

Türkiye’nin 24 Eylül 1991’de üye olduğu FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetliyor ve değerlendiriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın