Görüş Bildir
Haberler
Hepsi Yerli Üretim: Sahada Aktif Faaliyet Gösteren İHA ve SİHA'ları Yakından İnceliyoruz

etiket Hepsi Yerli Üretim: Sahada Aktif Faaliyet Gösteren İHA ve SİHA'ları Yakından İnceliyoruz

Yaşanan son olayların ve verdiğimiz şehitlerin ardından Suriye'de operasyonlar devam ediyor. Yakın zamanda başlayan Bahar Kalkanı harekatı ile birlikte İHA ve SİHA'lar da yeniden gündeme geldi. 

Peki İHA ve SİHA'ların teknik özellikleri neler? Ne kadar yerli ve nasıl üretiliyor, kimler üretiyor? 

Detayları sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İHA nedir?

İHA nedir?

İHA'nın açılımı insansız hava aracıdır. Uzaktan kontrol ile yönetilebilir bir drone olarak tanımlayabiliriz. Uzaktan kontrol sağlanabildiği gibi yazılım sistemi ile otomatik rota oluşturup bu rotada ilerlemesi de sağlanabilmektedir. İHA'lar operasyonel faaliyetlerde insansız olarak hareket edebildiği için istihbarat, sınır güvenliği ve gözlem noktasında çok faydalıdır. 

Ülkemizde üretilen İHA'lar arasında en çok bilinenlerde TUSAŞ(Türk Havacılık Uzay Sanayi) tarafından üretilen ANKA yer almaktadır. 

Son günlerin en çok konuşulan savunma sanayi şirketi Baykar tarafından üretilen İHA'larla ilgili bilgileri de aşağıda paylaşacağız.

Yerli İHA ANKA'nın özellikleri nelerdir?

Yerli İHA ANKA'nın özellikleri nelerdir?

Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşımaktadır:

  • Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),

  • Gündüz  / Kızılötesi / Lazer Mesafe Bulucu & Lazer İşaretleyici  ve Spotter Faydalı Yükü,

  • SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü

İlgili kaynak için tıklayın.

Yine TUSAŞ tarafından üretilen AKSUNGUR da yüksek yük kapasiteli ve orta menzilli olarak üretiliyor.

Yine TUSAŞ tarafından üretilen AKSUNGUR da yüksek yük kapasiteli ve orta menzilli olarak üretiliyor.

Yüksek faydalı yük kapasiteli İHA

  • Kesintisiz çok yönlü istihbarat, 

  • Gözetleme, 

  • Keşif ve taarruz görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.  

  • Orta irtifa uzun havada kalabiliyor.

  • ANKA-AKSUNGUR 40000 ft’e kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren iki adet çift turbo şarjlı dizel PD-170 motoruna sahiptir.

İlgili kaynak için tıklayın.

Bayraktar Mini İHA

Bayraktar Mini İHA

Baykar tarafından üretilen Mini İHA'lar operasyonel faaliyetlerde zorlu koşullarda görev alabilmektedir. 2007 yılında TSK'ya kazandırılan Mini İHA'lar ilk milli hava aracı sistemi olarak tarihe geçmiştir. 

Yabancı ülkelerde geliştirilmiş rakiplerine nazaran birçok gelişmiş özelliği bulunan Mini İHA Sistemi zor coğrafi ve meteorolojik koşullar altında dahi kullanılabilmektedir.

İlgili kaynak için tıklayın.

Bayraktar DİHA

Bayraktar DİHA

İHA'ların operasyonel faaliyetlerde istihbarat için kullanıldığını da söylemiştik. DİHA olarak adlandırılan 'Dikey Uçuşlu İnsansız Hava Aracı' yazılımı doğrultusunda belirtilen rota üzerinde bilgi toplamak amaçlı kullanılmaktadır. 150 km haberleşme mezili olan DİHA'da tam otomatik uçuş sistemi bulunuyor. Otonom kalkış ve iniş desteği var. 12 saat havada kalabilen DİHA 1.5 metre uzunluğa sahip. Aynı zamanda 9000 feet operasyonel irtifada kalabiliyor. 5 kilogram da yük taşıyabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

SİHA nedir?

SİHA nedir?

Gündemde kendisine geniş bir yer bulan SİHA'lar 'Silahlı İnsansız Hava Aracı'dır. Taşıyabildikleri silahlı yapısı ve operasyonel faaliyet yazılımı ile birlikte saldırı ve keşif amaçlı kullanılmaktadır.

Ülkemizde Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı SİHA'lar operasyonel faaliyetlerde aktif olarak kullanılmaktadır.

Bayraktar TB2

Bayraktar TB2

Şu anda TSK'da aktif bir şekilde kullanılan Bayraktar TB2 de Baykar tarafından üretiliyor. 27 saat 3 dakika havada kalabilen TB2 27 bin feet'e kadar da çıkabiliyor. Keşif, istihbarat görevleri için aktif kullanılıyor. TSK, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 2014 yılından bu yana envanter listesinde. 

Tam otomatik seyir ve rota takibi yapabilen TB2 yerden de kontrol edilebiliyor. Lityum batarya ile çalışıyor. 55 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. 

Bayraktar TB2 SİHA, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabilir ve dört akıllı mühimmata kadar faydalı yükü hedefe ateşleyerek imha etmesini sağlayabilir. Bayraktar TB2, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğine sahip tüm çözümleri sunan bir sistemdir. Sistem bu özellikleriyle sivil güvenliğini ön planda tutar.

İlgili kaynak için tıklayın.

Bayraktar Akıncı

Bayraktar Akıncı

Ve geldik en etkili SİHA'larımızdan Akıncı'ya. Yine Baykar tarafından üretilen Akıncı gelişmiş özelikleri ile ön plana çıkıyor. Kanat genişliği 20 metre olan Akıncı kendisine özgü geliştirilen yapay zeka sistemi ile çalışmaktadır. Şu an aktif görevde olan pek çok savaş uçağının özelliğini de bünyesinde barındıracak.

Akıncı, Bayraktar TB2'den daha büyük ve geniştir. Daha fazla mühimmat taşıyabilen Akıncı taarruz amaçlı olarak kullanılacak. Yakın dönemde testleri yapılan Akıncı ile ilgili Anadolu Ajansı da bir infografik paylaşarak tanıtımını gerçekleştirmişti. Kasım 2019'da Tekirdağ Çorlu'da test uçuşları gerçekleştirildi. 

Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacak.

İlgili kaynak için tıklayın.

Anadolu Ajansı'nın 2018 Haziran ayında paylaştığı bilgi görselini aşağıda bulabilirsiniz.

Anadolu Ajansı'nın 2018 Haziran ayında paylaştığı bilgi görselini aşağıda bulabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Pek çok İHA ve SİHA ile ilgili görseller, teknik bilgiler kısıtlı olarak paylaşılmaktadır. Bunun sebepleri istihbarat ve gizlilik noktasında deşifre olmamak istenmesidir.

Bu nedenle bu sayfada yer alan bilgiler genel bilgileri paylaşmak amaçlıdır. TSK bünyesinde yer alan İHA ve SİHA'lara ilişkin operasyon bilgileri gizli tutulmaktadır. 

Görüş ve yorumlarınızı aşağıda bizimle paylaşabilirsiniz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
523
154
14
10
8
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Naznaz

hükümete laf söylemeyi kendine görev edinmiş bir insan topluluğu var. bi takdir edin ya. eleştirileceği eleştirip, takdir edileceği etmediğiniz sürece o sevm... Devamını Gör

denemecelersss

hükümetinizin yaptığı 100 icraatte sadece doğru olan 10 tanesinin birisi bu. sen neyden bahsediyorsun

WantonNovelSMYRNA

Hükümet reklamı için kaç para aldın lan? Amk evladı. Kaç can gitti? onları haber yapsana, onların acısını unutturacak her şeye lanet olsun. Unutana da unuttu... Devamını Gör

Ryuzaki

Sapla samanı birbirine karıştırmaktan neden bir türlü vazgeçemiyorsunuz acaba? Ben bütün şehitlerimiz için ondeioda pek çok içerik gördüm. Siz görmediyseniz ... Devamını Gör

WantonNovelSMYRNA

"tüm teröristler öldürülse, adam halen 34 şehit diyip duracak," aşağıda biri bunu demiş. Onedioda gördüğüm en cahilce, en adice yorumdu. İçinde zerre şehit e... Devamını Gör