Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Nesli Tükenen 10 Hayvan

Türkiye'de Nesli Tükenen 10 Hayvan

Mira Renk
27.12.2016 - 12:21

Yaşadığımız topraklarda bizle beraber tarih boyunca nice güzel hayvanlar barınmıştır. Maalesef ki onları korumakta yaşadığımız yıllar boyunca yeterince başarılı olamadık, hala da olamıyoruz. Bizde binlerce yıl süresince Anadolu’nun bereketli topraklarında yaşamış olan ve günümüze taşıyamadığımız hayvanları üzülerek derledik. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Alageyik, Bozkır Kartalı, Akdeniz Foku, Telliturna, Kelaynak gibi hayvanlarımızın da listedeki canlı türleri ile aynı sonu yaşamamaları dileğiyle..

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Asya Fili

Yaklaşık MÖ 3 milyon yıl ile MÖ 100 yılları arasında tarihlendirilen E. m. asurus filine ait kemik kalıntılarına Türkiye’de rastlanmıştır. Türkiye’de neslinin 19. yüzyılda tükendiği düşünülmektedir.

2- Kafkas Bizonu

Avrupa Bizonu da denilen bu canlı türüne önceden Tüm Avrupa ve Anadolu’da rastlanırken artık sadece Rusya, Ukrayna, Belarus ve Polonya’nın bazı milli parklarında rastlanabilmektedir. Türkiye’de 16. yüzyılda neslinin tükendiği düşünülmektedir.

3- Asya Aslanı

Eski zamanlarda Hindistan’dan Yunanistan’a kadar çok geniş bir coğrafyada bulunan bu güzel hayvanın 2010 nüfusuna göre toplam sayısı 411 kadardır. Türkiye’de ise son olarak 13. yüzyılda Anadolu’da yaşadığı tahmin edilmektedir.

4- Asya Çitası

Türkiye’de 19. yüzyıla kadar yaşayan Asya Çitası’nın soyu maalesef Anadolu’da tükenmiştir. İran’da ise günümüzde hala bulunmakta olup, 50 civarında Asya Çitası kaldığı için koruma altına alınmıştır.

5- Hazar Kaplanı

Maalesef soyu 1970’li yıllarda tamamen tükenen Hazar Kaplanı zamanında şimdiki Türkiye sınırlarında oldukça fazla bulunan kedigillerden biriydi. En batıda Türkiye olmak üzere Hazar Denizi, Kafkasya'da İran, Türkmenistan, Afganistan'ın kuzey kesimlerinde yaşardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6- Hubara

Neredeyse hiç ses çıkarmayan bu ilginç kuş türü halen Kanarya Adaları, Kuzey Afrika ve Pakistan’da soyunu devam ettirmektedir. Anadolu’da ise nesli tamamen tükenmiştir.

7- Orman Horozu

En son olarak İzmir’in dağlık alanlarında görülen uçabilen kümes hayvanlarından birisidir. Artık Anadolu’da nesli tükenmiş canlılar arasında bulunmaktadır.

8- Anadolu Leoparı

Maalesef en son görüldüğünde 2 yıl önce Diyarbakır’da vurularak öldüren Anadolu Parsı olarak da bilinen Anadolu Leoparı’nın hala tam olarak kesin olmasa da neslinin tükendiğini düşünülmektedir.

9- Eski Dünya Kunduzu

Eskiden Avrupa’nın tamamından Orta Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada bulunurken Türkiye’de herhangi bir önlem alınmamasından dolayı soyunun tükendiği düşünülmektedir.

10- Yılanboyun

Asya’nın su kuşu olan ve genellikle balık ile beslenen bu güzel hayvan artık Anadolu topraklarında misafir edilmemektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın