Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Türk Mutfağında İsmiyle Kafamızı Karıştıran 15 Yiyeceğin Hikayesi

etiket Türk Mutfağında İsmiyle Kafamızı Karıştıran 15 Yiyeceğin Hikayesi

Türk Mutfağının güzelliğini anlatmak bizim haddimize düşmez herhalde. Dünyada kabul görmüş en önemli mutfaklardan biri olan mutfağımızda, muhteşem tarifli yemeklerimiz olduğu gibi anlamını bir türlü bilmediğimiz isimli yemekler de var. Çoğu kişi eğer ilgi alanında değilse bu isimlerin nereden geldiğini de pek bilmiyor. Biz de meraklısı için ilginç isimli yemeklerimizin hikayesini araştırdık:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şıllık tatlısı

1. Şıllık tatlısı

Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı 'Şileki'. Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.

2. İmam bayıldı

2. İmam bayıldı

Bu yemek ile ilgili birçok rivayet var. En fazla bilineni şöyle: Eski bir dönemde bir imam, karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.

Bir başka rivayete göre, gene eski bir zamanda bir imam zengin bir zeytinyağı tüccarının kızı ile evlenmiştir. Eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır. Kadın ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı ile hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar. On üçüncü günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır. Buna şaşıran imam artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır.

3. Vezir parmağı

3. Vezir parmağı
img.haber24.com

Bu tatlının ismi rivayetten çok bir hikayeden geliyor. Zamanın birinde padişah, veziriyle birlikte ava gidiyor ve kazara baş parmağı kesiliyor. Bunu gören vezir 'Vardır bir hayır padişahım' diyor. Ardından başka bir gün padişah, insan yiyen bir kabileyle karşılaşıyor ancak vücudunda kesik olan insanları yemiyorlar. Padişah da bu sayede kurtuluyor (Tatlı değil fantastik bilim kurgu)

4. Hanım göbeği

4. Hanım göbeği

Osmanlı saraylarına dayanan bu tatlı, aslında bir benzerlik sayesinde isim buluyor. Neden yemek değil de tatlı? Hanımların göbeği pek tatlı olur da ondan :)

5. Analı kızlı

5. Analı kızlı

Başta Adana'nın en meşhur yemeklerinden biri olarak bilinen bu lezzetli çorbada içi kıyma dolu büyük köfteler ana, küçük köfteler ve nohutlar da kız olarak kabul edilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sütlü Nuriye

6. Sütlü Nuriye

İhtilal döneminde askerle yönetilen belediyeler, baklava fiyatlarına bir üst sınır getirmişler. Fakat bu düzenleme, üreticilerin maliyetini kurtarmadığı için perişan olmasına sebep olmuş. Onlar da daha düşük maliyetli tatlılar üretmeye başlamışlar. Fıstık yerine fındıkla yapılan, şerbet yerine süt konulan nuriyenin hikayesi böyle. İsminin ise hiçbir anlamı yok.

7. Kadınbudu köfte

7. Kadınbudu köfte

Bu yemek de yine bir benzetmeden isim almış. Hanımların çoğu bunu okuduktan sonra eğilip baldırlarına bakacaktır; bakmayın çok benzemiyor. Bu arada köftenin adından rahatsız olup ismini kendine göre değiştiren çok tuhaf insanlar da yok değil.

8. Yengen

8. Yengen

Uydurma değilse bunun da hikayesi şöyle: Yeni tanıştığı kız arkadaşını her zaman takıldığı büfeye götüren eleman, hanım kızın siparişini verirken 'Yengen' diyerek malzemesinin bol konulması için kaş göz işareti yapıyor, adamlar da sandviçi verirken 'Buyrun yengen' diyor ve olaylar gelişiyor...

9. Köpoğlu

9. Köpoğlu

Trakya'da yaşayan ve biraz da serseri olan adamın, bütün parasını rakıya yatırdıktan sonra bahçesindeki domatesten, patlıcandan yaptığı meze olarak biliniyor.

10. Dul avrat çorbası

10. Dul avrat çorbası

Yıllar önce eşini kaybeden bir kadının evde ne varsa içine koyarak çocuklarını doyurduğu çorbanın adı oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ali nazik

11. Ali nazik

Yavuz Sultan Selim'in bayılarak yediği bu yemeğin ismi yine padişahtan geliyor. Aslında kendisi 'Hangi eli nazik yaptı bunu?' diye yapan aşçıyı methetmiş.

12. Babagannuş

12. Babagannuş

Aslen bir Lübnan yemeği olan Babagannuş iki kelimenin birleşmesinden oluşuyor. Baba, bizdeki anlamıyla aynı. Ghanoush ise şımartılmak, zevkten dört köşe olmak, keyiflenmek anlamlarına geliyor. Baba bayıldı gibi düşünün...

13. Gavurdağı salatası

13. Gavurdağı salatası

Adana - Gaziantep arasında bulunan ve Toros Dağları'nın güneydoğu uzantısında bulunan bu dağ, muhteşem salataya da ismini vermiştir.

14. Hünkar beğendi

14. Hünkar beğendi

Sultan Abdülaziz, İstanbul'a gelen Fransız İmparatoriçesi ve Napolyon'un karısı Eugene için bir kır gezisi düzenliyor. Bu gezi esnasında da saray mutfağından bu yiyecek hazırlanıyor. Abdülaziz'in hastası olduğu, Eugene'in tarifini alarak Fransa'ya götürdüğü bu yemek işte hünkar beğendi!

15. Genç kız rüyası

15. Genç kız rüyası

Orjinal ismi 'Banana Split' olan bu tatlının dilimize neden 'Genç Kız Rüyası' olarak çevrildiği ve yıllar yılı bu isimle anıldığını biz de bilmiyoruz...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
686
261
191
77
42
36
29
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Menderes Terzi

#15 e neden "Genç Kız Rüyası" dendiğini tahmin etmek zor değil resimden :O

Pasif Kullanıcı

Resim?

Pasif Kullanıcı

Analı kızlı malatya yemeğidir canım

Pasif Kullanıcı

hahahaha genç kız rüyası ne lan.Kocaman muz? zuahahhahahahaha anladınız siz onu :))