Görüş Bildir
Haberler
Türk Lirası Serbest Düştü: Rekor Yürüyüşünde Dolara Eşlik Eden Euro 4 Lirayı Gördü

etiket Türk Lirası Serbest Düştü: Rekor Yürüyüşünde Dolara Eşlik Eden Euro 4 Lirayı Gördü

FreiGeist
10.01.2017 - 14:56 Son Güncelleme: 10.01.2017 - 17:45

Dolardaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dün sert yükselişle tarihi zirveyi gören dolar/TL, yeni günde de rekor yolculuğuna devam etti. Dolar 3,78'i aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü, euro ise ilk kez 4 lirayı geçti. Art arda rekorlar kıran döviz piyasasına Merkez Bankası'ndan müdahale geldi.

Analistler, yurt içinde TBMM Genel Kurulu'nda, dün başlayan AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin piyasaların odak noktasında bulunduğunu ifade ediyor. 

Türk lirası yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 7 eridi. Paramızın euro karşısındaki değer kaybı ise yüzde 8'e yaklaştı. 

Son dönem sürekli 'tarihi zirveyi' gören dolar ve ona bu rekor yolculuğunda eşlik eden euro Türkiye'nin gündeminde... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün kur, Kasım ayı sanayi üretim verilerinin ardından yükselişe geçmiş ve kademeli olarak 3.74'e çıkmıştı.

Bir uzman görüşüne göre TL'deki düşüşün 6 nedeni👇

Bir uzman görüşüne göre TL'deki düşüşün 6 nedeni👇

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, TL'nin dolar karşısında direncini koruması için, yatırımcılar nezdinde 'TCMB'nin faiz artırımına gidemeyeceği' algısının bir an önce kırılması gerektiğini söylüyor. 

Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, 'Gelişmekte olan ülke paraları içerisinde dolar karşısında en fazla değer kaybeden paranın Türk Lirası olması, para politikasındaki etkinsizlik ve iç siyasetin ürettiği risklerdir' dedi ve TL'deki düşüşün 6 nedenini şöyle sıralıyor: 

  • Merkez Bankası'nın TL'nin değer kayıplarına karşın politika faizlerini ekonomi dışı nedenlerle sabit tutması ve faiz artırımına gidemeyeceği algısı

  • Sistem değişikliği girişimlerinin ve siyasetin her alanındaki belirsizlik hali

  • OHAL'in yeniden uzatılmasının ekonomik ortam üzerinde yarattığı gerginlik

  • Jeopolitik ve güvenlik sorunlarının devam etmesi TL 'nin dolar karşısındaki değerini içsel nedenler olarak güçlü bir şekilde aşağı yönlü baskılama.

  • 2017 yılında ABD'de faiz oranlarının beklenenden daha hızlı yükseleceğine dair algının sermaye akımlarının yönünün gelişmiş ülkelere kayması

  • Dolarda yaşanan küresel değer kazançları

Merkez Bankası'ndan gelen hamle sonrası son durum

Merkez Bankası'ndan gelen hamle sonrası son durum

Rekorlar sonrasında Merkez Bankası yeni önlemler aldığını açıkladı. 

TCMB, bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 11 Ocak 2017 tarihinden itibaren toplam 22 milyar Türk Lirası'na düşürdü.

Piyasaya 1,5 milyar dolarlık ek likidite sağlayan hamle sonrasında dolar 3,78 civarından gerileyerek 3,75'in altını gördü. Euro/TL ise 3,9643e çekildi.

Likidite hamlesiyle gerileyen dolar/TL 14:30 civarı yeniden 3,76, euro/TL ise 3,98 üzerine çıktı.

Bugün piyasaları etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor, yurtiçinde Anayasa değişikliğine ilişkin gelişmeler piyasaların radarında olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Analistler, yurt içinde TBMM Genel Kurulu'nda, dün başlayan AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin piyasaların odak noktasında bulunduğunu ifade etti. Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçildiğini, maddeler ile ilgili görüşme ve oylamaların yatırımcılar tarafından takip edileceği belirten analistler, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini kaydetti.

Sosyal medyada bazı tepkiler ise şöyle...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
229
92
31
26
20
12
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hipotalamus

Kasım başında bir fabrikaya ziyarete gitmiştik, kapının orada bir kaç işçi konuşuyorlardı tam böyle Almanya'ya atar yaptığımız günler, adam aynen şöyle dedi ... Devamını Gör

hipotalamus

Adam çalıştığı fabrika çoğunlukla Almanya'ya ihracat yaparken bile direkt nasıl etkilenebileceğinin farkında değil, kaldı ki TL'nin değer kaybetmesinin sonuç... Devamını Gör

liberal demokrat

Adaletin ve kalkınmanın kalmadığı bir ülke yarattı akp.misyonu belkide buydu.

Beyza

bir zamanlar yazar kasa fırlatan esnaf şimdi yazar kasalar kalktı dıye mi tepki gösteremiyor acaba?

Beyza

başbakana atsınlar demiyorum,tepki göstermelerini bekliyorum sadece ama tek tepkileri dolar yakmak