Görüş Bildir
Haberler
Türk Büyükelçi, "Kara Lahana Kralı" Seçildi

Türk Büyükelçi, "Kara Lahana Kralı" Seçildi

Fatih UZUN
18.02.2014 - 17:10
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Büyükelçi, "Kara Lahana Kralı" Seçildi

Almanya'da Oldenburg Belediyesince her yıl geleneksel olarak düzenlenen etkinlikte Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, 'Kara Lahana Kralı' seçildi.

Aşağı Saksonya eyaletinin Berlin Temsilciliğinde düzenlenen ve yaklaşık 300 davetlinin katıldığı ''57. Defftig Ollnborger Gröönkohl-Äten 2014'' adlı etkinlikte 8 kişilik kurulun, ''Kara Lahana Kralı'' olarak seçtiği Karslıoğlu'na Oldenburg Belediye Başkanı Gerd Schwandner tarafından zincir şeklindeki kraliyet nişanı ve bir demet kara lahana verildi.

Karslıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Kara Lahana Krallığı''nın 61 yıldan bu yana Oldenburg şehrinin bir geleneği olduğunu ifade ederek, dikkatin Oldenburg şehrine çekilmesi amacıyla daha önce ödülün hep Alman siyasetçilere verildiğini hatırlattı.

İlk defa bir yabancı ve siyaset dışından bir kişiye bu unvanın verildiğini ifade eden Karslıoğlu, 'Kara Lahana Kralı'nın görevinin Oldenburg şehrinin ve yöresinin tanıtımı, ekonomik ve kültürel olarak kalkınmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Oldenburg ve çevresinde ciddi Türk nüfusunun bulunduğuna işaret eden Karslıoğlu, kendisinin de Oldenburg ile Türkiye arasında ekonomik, kültürel ve insani olarak ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını belirtti.

''Bu bakımdan bu unvanın bir yabancıya verilmesi bizim için de büyük onur. Bunun bir Türk olması ve Türk Büyükelçisine verilmiş olması ayrıca bir onur'' diyen Karslıoğlu, bu unvanın Alman kamuoyunda önemli bir yeri olduğunu kaydetti.

Konuşması sırasında Nasreddin Hoca fıkraları anlatan Karslıoğlu, 'Kara Lahana Halkı'na ilk talimatının Nasreddin Hoca'yı tanımaları ve en az üç fıkra öğrenmeleri olduğunu söylemesi katılımcıları gülümsetti.

Kara Lahana Krallığı'nın 61 yıllık tarihinde yabancı bir kişinin kral olmadığı gibi, Türk Dışişleri Bakanlığı tarihinde de bir büyükelçiye bulunduğu ülkede kral unvanı verilmediğini ifade eden Karslıoğlu, Almanya'da Türk kökenli futbolcular, sinema oyuncuları, milletvekilleri veya bakanların olmasının normal bir şey olduğunu ancak bir Türk'ün 'Kara Lahana Kralı' olmasının çok yeni bir şey olduğunu kaydetti.

Karslıoğlu, kendisine ''Kara Lahana Kralı'' yerine ''Kara Lahana Sultanı'' denilebileceği esprisi davetlileri gülümsetti.

Etkinliğe, Altmaier'in ve Schwandner'in yanı sıra Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, Aşağı Eyalet Meclisi üyeleri, Türkiye Berlin Büyükelçilik çalışanları, bürokratlar ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Odenburg Belediyesi geleneksel olarak 1956 yılından beri 'Kara Lahana Günü' düzenliyor ve etkinlikte kenti tanıtılması amacıyla tanınmış bir kişi 'Kara Lahana Kralı' seçiliyor. Kara Lahana Karlı'nın bir yıllık kraliyeti döneminde en az bir kez Oldenburg şehrine gitmesi gerekiyor.

  • Cumhuriyet
Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/du...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0