Görüş Bildir
Haberler
Türk Askeri KKTC'den Çekiliyor Mu?

Türk Askeri KKTC'den Çekiliyor Mu?

09.10.2014 - 13:53 Son Güncelleme: 09.10.2014 - 13:56

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'yi Kıbrıs'ta "işgalci" olarak nitelerken,Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı kimi özel görüşmelerden söz etmesi "Türkiye Kıbrkıs politikasını değiştiriyor mu?" sorusunu gündeme getirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Harvard Üniversitesinde 2 Ekim 2014 tarihinde yaptığı konuşmayı TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Oran önergesinde Biden'in konuşmasında şu sözleri sarf ettiğine dikkat çekti:

 “Ben kariyerim boyunca Kıbrıs konusuna Kongre’de geriye kalan herkesten daha çok derinden dahil olmuş biriyim. Arkadaşlarım Joe Bidenopolis derler. Şaka değil. Yasadışı işgalden beri bu konuyu tutkuyla takip ediyorum. Ama mesele şu arkadaşlar. Dediğim gibi dünya değişiyor. Üç şey oldu. Birincisi, Türkiye Kıbrıs’ta askerinin olmasının kendisine bir menfaat sağlamadığını tam olarak anlamış durumda. İkincisi, Erdoğan işgali önemseyen tek kesimle bir kırılma yaşadı. Bu da (TSK) orduydu. Üçüncüsü, daha yeni (Erdoğan ile) bir tür görüştük ve iki şeyi yapıp yapamayacağımızı anlamak için Ankara’da beni yeniden görme taahhüdünde bulundu.”

CHP'li Umut Oran, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

1.      Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs adasıyla ilgili köklü bir politika değişikliği hazırlığı var mıdır?

2.      Hükümetiniz Türkiye’nin 1974 yılında garantör devlet olarak adada yaptığı yasal müdahaleyi artık “yasadışı işgal” olarak mı görmektedir?

3.      Hükümetiniz KKTC’deki Türk askeri birliğini artık Biden’in ifadesiyle “işgalci” olarak mı görmektedir?

4.      Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) KKTC’deki varlığı devam edecek midir? Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı bağlı birliklerinin yurda geri çekilmesi, lağvedilmesi gibi bir planlamanız var mıdır?

5.      Biden’in “iki şeyi yapıp yapamayacağımızı anlamak için” derken kastettiği “iki şey” nedir?

6.      Türkiye’nin KKTC ile ilgili önemli politika değişikliklerini Türk kamuoyu ve TBMM’den önce ABD Başkan Yardımcısı Joe “Bidenopolis” ile paylaşmasının gerekçesi nedir?

7.      TCG Gelibolu halen Akdeniz’de Kıbrıs adası yakınlarında mı görev yapmaktadır?

8.      Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz sondaj çalışmalarını neden önleyemiyorsunuz, bu konuda ABD ve Rum kesimine verilmiş bir sözünüz mü var? Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Kasulidis’in, “Sondaj gemisinin işini yapmasının engellenmesi bağlamında herhangi bir tacizin olmayacağına dair ABD’den taahhüt aldık”  açıklamasını yapmasının gerekçesi nedir, bu konuda hangi yetkili ABD’de kime, hangi taahhütte bulundu?

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0