Görüş Bildir
Haberler
Tunus'ta Darbe Girişimi: Asker Sokağa İndi, Cumhurbaşkanı Milletvekillerinin Dokunulmazlıklarını Askıya Aldı

Tunus'ta Darbe Girişimi: Asker Sokağa İndi, Cumhurbaşkanı Milletvekillerinin Dokunulmazlıklarını Askıya Aldı

Batuhan
26.07.2021 - 08:51 Son Güncelleme: 26.07.2021 - 12:03

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in hükümeti ve parlamentoyu feshetmesiyle fiili kontrol askerlere geçti, iktidardaki Nahda Partisi taraftarlarını sokağa çağırdı. Sabah gün ağardığında meclis önünde arbede yaşandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tunus Cumhurbaşkanlığının yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Said, 'Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini' belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.

Said, birkaç ay önce almaları gereken bu kararları Meclis Başkanı ve Başbakan Hişam el-Meşişi ile yaptığı istişareler sonrasında aldığını ifade etti.

Başbakan ile yeni bir hükümet kurulacak

Başbakan ile yeni bir hükümet kurulacak

Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyuran Said, söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini aktardı.

Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini, atayacağı başbakan ile yeni bir hükümet kurulacağını ve hükümetin cumhurbaşkanı liderliğinde kalacağını kaydetti.

Anayasayı ve halkın çıkarlarını korumak üzere bu kararların kaçınılmaz olduğunu savunan Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini belirtti.

Özellikle başkent Tunus olmak üzere ülke genelinde, hükümet ve muhalefet partilerine yönelik kitlesel protestolar gerçekleşmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Meclis binasını tanklar kuşattı

Cumhurbaşkanı Said'in meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurmasının ardından, meclis binasını tankların kuşattığına dair görüntüler paylaşıldı.

Yerel haber ağı Tunisie Numerique, Cumhurbaşkanı Said'in, Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi ve diğer 64 meclis üyesi hakkında yurtdışına çıkma yasağı getirdiğini bildirdi.

Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Darbeyi kutladılar

Darbeyi kutladılar

Kararın açıklanmasıyla askerler sokaklara indi, parlamento ile Nahda Partisi genel merkezi gibi bazı noktalara askerler yerleştirildi. Ayrıca havaalanı ve devlet televizyonu gibi yerlerde de askerler görüldü.

Hükümet ve meclisin feshedilmesini kutlayanlar da sokaklarda gösteriler yaptı. Devlet televizyonu, Kays Said'in de kutlama yapanların arasına kısa bir süreliğine katıldığını gösteren görüntüler yayınladı.

Seçimle işbaşına gelen Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi, Reuters'a yaptığı açıklamada, Kays Said'in aldığı kararı 'anayasa ve devrime karşı bir darbe' olarak nitelendirdi.

Raşid Gannuşi ve bir grup Nahda milletvekili sabaha karşı meclise geldi ancak askerler tarafından içeri alınmadı. Gannuşi, bunun üzerine 'Tunus halkı tiranlık dönemlerine dönmeyi kabul etmeyecektir' deyip ekledi:

Türkiye'den peş peşe mesajlar

Türkiye'den peş peşe mesajlar

Türkiye'den Tunus'taki darbeye peş peşe tepkiler geldi. Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop seçilmiş hükümeti hedef alan girişimi kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklama şöyle: 'Tunus’ta Cumhuriyet Bayramının kutlandığı 25 Temmuz 2021 tarihinde halkın iradesini temsil eden Meclis’in faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz.Bölgede halkın beklentileri doğrultusunda yürütülen demokratik süreç bakımından örnek bir başarı öyküsü olan Tunus’un bu müstesna konumunun ve demokratik kazanımlarının korunması Tunus için olduğu kadar, bölge için de büyük önem taşımaktadır.Bu bakımdan, Tunus anayasasının hükümleri çerçevesinde demokratik meşruiyetin en kısa sürede yeniden tesis edilmesini temenni ediyoruz. Demokrasi yolunda bugüne kadar pek çok merhaleyi başarıyla aşan Tunus halkının, bu sınamanın da üstesinden geleceğine şüphe duymuyoruz. Türkiye, güçlü tarihi bağları bulunan Tunus’un ve kardeş Tunus halkının yanında yer almaya devam edecektir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
20
11
10
9
8
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Gelecekte bizim başımıza gelecek olan.... ..... Pek yakında .... ..... 🤪😡😠

Putler

Tunus'ta yine dindar-seküler kavgası körükleniyor. Darbeyi yapan seküler kesim. Tunus küçük Türkiye gibi. 10-15 yılda bir ya darbe oluyor, ya kriz çıkıyor.

Onur

Ceyazir ve Tunus ordusu sekülerdir Fransız etkisi altindadirlar. Laikler dincilere darbe yapmış yani ordu da laik tabi... nahda mıdır el nahda mıdır nasıl sö... Devamını Gör

talisca ande

gecenin bir vakti olmuş hiçte tanıdık gelmedi :D çünkü aynı şey değil akşam farklı gece farklı :D