Görüş Bildir
Haberler
Tüketici Hakları Güvence Altında!

Tüketici Hakları Güvence Altında!

Konutkredisi.com.tr
28.05.2014 - 13:34 Son Güncelleme: 28.05.2014 - 14:04

Tüketici Hakları Güvence Altında!

Tüketicinin korunması hakkındaki kanunda yapılan büyük değişiklikler yürülüğe giriyor. Yeni kanun beraberinde, tüketici kredileri ve kredi kartlarının yanı sıra, ön ödemeli konut satışlarını ve ayıplı malların iadesi konularındaki değişiklikleri içerirken yeni uygulamalar ile tüketici hakları güvence altına alınması hedefleniyor.

Talep Edilen Dosya Masraflarına Son

Uygulamayla birlikte tüketicinin finansal işlemlerde yaşadığı büyük bir sorun da ortadan kalkıyor. Kredi başvurularında talep edilen dosya masrafları bütçeleri zorlarken, geri almak isteyenler için de birçok zorluk çıkarılıyordu. Tüketici önüne koyulan bu engellerden dolayı ödediği ücreti geri alabilecek olsa bile o kadar zahmete katlanmak istemiyor ve davasından vazgeçiyordu. Yeni kanun ile bu durum ortadan kalkacak.

Hakkını aramak için kapı kapı dolaşan tüketiciye müjdeli haberi sunan Bakan Yazıcı, artık bankaların masraf ve komisyon ücreti talep etmesinin önüne geçileceğini vurguladı. Bugünden itibaren bu tarz ücret taleplerinde banka sadece BDDK’nın belirlediği kalemlerden masraf isteyebilecek. İstenilen masraf ve komisyon ücretleri tüketiciye açık bir şekilde belirtilecek.

Tüketici Sigortasını İstediği Yerden Yaptırabilecek

Konut kredisi kullanırken tüketiciden bir çok sigorta yaptırması beklenmekte. Bankadan bankaya değişen bu uygulama tüketiciye ek masraf çıkarmakta. Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formunda belirtilen bu sigortalar artık tüketicinin açık talebi olmaksızın yaptırılmayacak. Burada tüketici için sözleşme öncesi bilgi formu daha da önem kazanıyor, bu yüzden yeni kanunla beraber tüketiciye sunulan bu formun okunabilirliği de değiştirilecek ve daha anlaşılır hale getirilecek.

Öte yandan eğer tüketici, sigorta yaptırmak isterse bunu istediği bir sigorta şirketinden sağlayabilecek. Şirketin sağladığı teminatla yaptırılan sigorta, konut kredisi kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacak. Böylelikle bankaların kredi başvurusunda zorunlu kıldığı bu işlem tamamen tüketicinin kendi kararına bırakılmış olacak.

Erken Ödeme Cezası Azalıyor

Refinansman sırasında önceki kredisini kapatırken ya da eline toplu para geçtiğinde kredisini tam anlamıyla kapatmak isteyen tüketiciye kesilen erken ödeme cezasında da değişikliğe gidiliyor. Daha öncesinde %2 olarak alınan ceza, yeni kanunla beraber %1’e düşürüldü. Uygulamada bulunan “Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın, kalan vade sayısı 36′yı aşmayan kredilerde yüzde birini, vade sayısı 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2′yi geçemeyecek “ maddesi ise faiz oranı sabit olan bir kredide, tüketici birden fazla ödemesi varken vade öncesinde krediyi kapatması durumunda geçerli olacak.

Ön Ödemeli Konut Satışlarına Cayma Hakkı Getirildi

Ön ödemeli satışlarda tüketici birçok kez mağdur edilebiliyor, hakkı gasp edilebiliyordu. Bu durumun önüne geçmek isteyen Bakanlık yeni uygulama ile birlikte mağduriyetin önüne geçmeyi planlıyor. Öncelikle inşaat ruhsatı almamış hiçbir firma maketten konut satışı yapılamayacağını vurgulayan bakan Yazıcı, konut devir teslim tarihine kadar tüketiciye %2 tazminat ödemesi koşuluyla sözleşmeden vazgeçme hakkı verileceğini açıkladı.

Yeni kanunla ilgili detaylı yazılarımızı bu ve önümüzdeki hafta içerisinde sizlere sunacağız. Hesapkurdu | Bilgi ’yi takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: http://www.hesapkurdu.com/bilgi/tuket...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0