Görüş Bildir
Haberler
TÜİK'in En Güvenli İl Seçtiği Artvin'in Tadı Tuzu Kalmadı...

TÜİK'in En Güvenli İl Seçtiği Artvin'in Tadı Tuzu Kalmadı...

ATKN
23.02.2016 - 16:02 Son Güncelleme: 23.02.2016 - 16:10

Türkiye İstatistik Kurumu' nun (TUİK) Türkiye'nin en güvenli kenti seçtiği Artvin'de, Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı çıkanlara yönelik polis ve askerlerin müdahalesi ile başlayan olaylar kentte yaşayanların huzurunu kaçırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Artvin'in Üstü Altından Daha Değerlidir' Sözünü Haklı Çıkaran 30 Fotoğraf

Türkiye İstatistik Kurumu'nun ilk kez hazırladığı ve Ocak ayında açıkladığı, 'İllerde Yaşam Endeksi 2015' araştırmasının sonuçlarına göre, bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek Güvenlik Boyutu endeksinde Artvin, bu kategoride en yüksek endeks değeri olan il olarak seçilmişti. Ancak Cerattepe' deki madencilik faaliyetlerinin başlatılması ile birlikte son bir haftadır askeri birliklerin, çevre illerin Çevik Kuvvet ekiplerinin ve TOMA araçlarının yığıldığı Artvin'de her şey tersine döndü. Maden karşıtlarına biber gazı, plastik mermi ve tazyikli su ile yapılan müdahaleler sonrası onlarca kişinin yaralandığı kentte yöre sakinlerinin huzuru kaçtı.

'Artvin'i en güvenilir kent seçtiler, şimdi de bizi terörist ilan ettiler'

'Artvin'i en güvenilir kent seçtiler, şimdi de bizi terörist ilan ettiler'

Madene karşı mücadele veren Artvin halkı, kentte huzurunun kaçtığını ifade etti. Artvin'in yeşilini korumaya çalıştıklarını anlatan yöre sakinlerinden Bedriye Aktaş, 'Artvin'i en güvenilir kent seçtiler, şimdi de bizi terörist ilan ettiler. Çok ama çok üzgünüz' dedi. Maden çıkması halinde Artvin'in yok olacağını savunan Sayınur Aydemir ise, 'Maden çıkarsa artık ne su içilir, ne de bölgede yetişen sebze yenir. Nasıl geldilerse öyle de gitsinler. Gaz bombaları ile bizi bir haftadır zehirliyorlar' sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

Cerattepe'deki arazilerine gidemediğini anlatan Sedat Aktaş ise, 'Yolu polisler ve TOMA araçları kesmiş. Maden çıkarsa öleceğiz. Onun için de direnmeye devam edeceğiz' diye konuştu. Artvin'de yaşananları, 'kanunsuz ve hukuksuz' olarak değerlendiren Ali Keskin ise, 'Memlekette yasalar işlere hakim olmazsa herkes kendi kafasına göre iş yapar' diyerek uyarıda bulundu.

'Doğa, tabiat bizim. Bizler burada yaşıyoruz. Çocuklarımıza ne bırakacağız?'

'Doğa, tabiat bizim. Bizler burada yaşıyoruz. Çocuklarımıza ne bırakacağız?'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Artvin'in en güvenli kent seçildiğini hatırlatan Muhammet Yüzbaşıoğlu da, 'En güvenilir kentin huzuru bir haftada nasıl bozuldu? Milleti birbirine düşürdüler' diyerek madene karşı olduklarını ve mücadeyi bırakmayacaklarını dile getirdi. Metin Meriç de, 'Polis ve askerler gelene kadar çok huzurluyduk. Müdahale başlayınca Artvin'in tadı tuzu kalmadı. Kenti işgal ettiler' ifadelerini kullandı. Muhammet Şahmaz da, 'Doğa, tabiat bizim. Bizler burada yaşıyoruz. İyi de çocuklarımıza ne bırakacağız?' diye sordu.

TMMOB'un Cerattepe raporu: Ya Artvin ya maden

TMMOB'un Cerattepe raporu: Ya Artvin ya maden

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Artvin İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Jeoloji Mühendisi Hakan Yavuz da, Cerattepe ile ilgili hazırladıkları raporu açıkladı. 

MTA raporuna göre heyelan riski altında bulunan Cerattepe'de maden işletilmesi durumunda patlatmalardan doğacak yapay titreşimlerin bölgede heyelanları tetikleyeceğine dikkati çeken Hakan Yavuz, 'Devletin kendi kurumları bunu açıkça ifade ediyor. Bu bölge yeraltı suyu kaynaklarını barındırıyor. Maden çalışması, yer altı suyu kaynaklarının kaybolmasına neden olacak. Cerattepe ile ilgili hazırlanan ÇED raporunda 50 bin 300 ağaç kesileceği belirtilmiş. Bu ağaçların kesilmesi sonucunda Cerattepe ve civarında flora ve faunanın zarar göreceği ortadadır. Ağaç kıyınma başlanması ileride telafisi imkansız zararlar ortaya çıkaracaktır' dedi.

'Doğal kaynakların gerçek sahibi halktır'

Maden şirketinin halkın tepkisine göre planlarını sürekli değiştirdiğini ifade eden Yavuz, 'Şirket 'siyanür havuzu kurmayacağız, bakır alacağız, altını bırakacağız' diyor. Şirketin elle tutulan bir projesi yok. Halkın tepkisine göre, 'onu, bunu yapacağız' diye planlarını değiştiriyor. Bu da işin ciddiyetinin olup olmadığını gösteriyor. Doğal kaynakların gerçek sahibi halktır. Orada maden çıkması durumunda, 'ya maden ya Artvin' diyeceğiz. Yaşam alanları tamamen kaybolacak' ifadeleri ile sözlerini noktaladı.

'Artvin halkı kendi ormanlarını kendisi korur'

'Artvin halkı kendi ormanlarını kendisi korur'

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, 'Eylemciler ağaç kesti, onları cezalandıracağız' yönünde açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na tepki gösterdi. 

Korudukları alana zarar vermelerinin asla söz konusu olmadığını ifade eden Karahan, 'Artvin ormanlarının bakıma ihtiyacı var. Orman Bakanı'nı görevini yapmaya davet ediyorum. Artvin halkı kendi ormanlarını kendisi korur. Kimse ormanlarına zarar vermez. Onun için nöbetteyiz. Artvin halkı 21 Haziran'dan itibaren Cerattepe zarar görmesin diye nöbettedir. O söylediği şeyler bizlere ait değil. Artvin halkını asla öyle iddialarla suçlayamazlar' dedi. 

Davutoğlu ile görüşecekler

Bu arada, Başbakan Ahmet Davuoğlu'nun, 'görüşmeye hazırız' çağrısı üzerine randevu talep eden Yeşil Artvin Derneği'ne cevap geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yeşil Artvin Derneği yöneticilerini, Çarşamba günü saat 11.00'de görüşmek üzere Ankara'ya davet etti. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Başkanı Nur Neşe Karahan ile Avukat Bedrettin Kalın'ın, oluşturulacak heyetle birlikte görüşme için Ankara'ya gideceği öğrenildi.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
21
8
5
5
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

*Ormansız bir yurt, vatan değildir. Atatürk * Yeşil görmeyen gözler,renk zevkinden yoksundur.Burasını öyle bir ağaçlandırın ki,kör bir insan dahi yeşilli... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Asıl suçlu doğa ve bilhassa ağaçlar!boş yere yer kaplıyolar göklerden emirle gelen canım hükümetimizi zor duruma düşürüyolar her ağaç paralelci gezici ve hai... Devamını Gör

phesus

ülkede huzur kaldımı ki artvinde huzur kalsın