Görüş Bildir
Haberler
Tsipras: 'Nihai Anlaşmada Sona Yaklaştık'

Tsipras: 'Nihai Anlaşmada Sona Yaklaştık'

Fotoğraf-EPA

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla sürdürdüğü müzakerelerde tarafların yararına olacak nihai bir anlaşma için son aşamaya gelindiğini söyledi.

Tsipras, Yunan Girişimciler Federasyonunun (SEB) genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin kreditörleri ikna edebilmek için sert mücadele verdiğini belirtti, 'Anlaşmanın sağlanmasının ardından Yunan ekonomisinin gelişmesinde ivme yaşanacak' dedi.

Ülkenin ekonomik açıdan zor durumda bulunmasına rağmen, hükümetin bugüne kadar olan yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve 8 milyar euro ödeme yaptığını belirten Tsipras, hükümetin amacının, sorunu ertelemeden borcun yeniden yapılanmasını kapsayacak uzun vadeli bir çözüm sağlamak olduğunu ifade etti.

Tsipras, hükümetin bu konudaki temel koşullarının, anlaşmanın 2015 ve 2016 yılları için düşük seviyede faiz dışı kredi sağlanmasını öngörmesi, memur ve emekli maaşlarında yeni kesintiler olmaması ve ekonominin yeniden canlanması için kapsamlı bir yatırım paketi içermesi yönünde olduğunu kaydetti.

'Herkes hesap verecek'

Ülkede nakit sıkıntısı yaşanmasının hükümetin bir seçimi ve sorumluluğu olmadığını belirten Tsipras, en kısa zamanda herkesin mutlaka hesap vermeye çağrılacağını ifade etti.

Başbakan Tsipras, Yunan ekonomisinin yeniden canlanmasında ülkenin doğal zenginlikleri ile jeopolitik konumunun ve enerji taşımacılığındaki rolünün önemli katkı sağlayabileceğini söyledi.

Yunanistan’ın ihtiyacı olan kalkınmayı iş ve işçi haklarına saygılı olarak iç talebi artırmakla sağlayabileceğini ifade eden Tsipras, bunun başarılabilmesi için  Yunan girişimcileri toplu iş sözleşmelerinin geri getirilmesinde yardımcı olmaya çağırdı.

Tsipras, bu kapsamda ülkede bir kalkınma bankasının kurulmasının hükümetin öncelikleri arasında bulunduğunu ve bununla ilgili Avrupa Merkez Bankası yetkilileriyle iş birliği yapıldığını belirterek, 'Yunan ekonomisi sonsuza kadar dış finansmanlara bağlı kalamaz. Kendi içimizde finans mekanizmaları oluşturmalıyız. İlk önceliğimiz ulusal kalkınma bankası oluşturmak' diye konuştu.

AA

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0