Görüş Bildir
Haberler
Trump'ın Türkiye Tweeti Doları Sıçrattı: 'Vergiyi İki Katına Çıkardık'

etiket Trump'ın Türkiye Tweeti Doları Sıçrattı: 'Vergiyi İki Katına Çıkardık'

FreiGeist
10.08.2018 - 16:01

Hazine-Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'Yeni Ekonomi Modeli Tanıtım Toplantısı'nda sunum yaptığı esnada  ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ilgili bir tweet attı ve Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımı duyurdu. Haftanın son işlem gününe sert yükselişle başlayan ve geniş bantta dalgalanan dolar/TL atağa geçti ve 6.80 seviyesine sıçradı. Öte yandan Ticaret Bakanlığı, ABD yönetiminin kararına 'Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır' diyerek tepki gösterdi. 

Türkiye ile ilişkilerin şu anda iyi olmadığını belirten Trump, Türkiye'den alüminyum ve çelik ithalatına uygulanan gümrük tarifelerinin iki katına çıkarılmasına onay verdiğini açıkladı.

Türkiye ile ilişkilerin şu anda iyi olmadığını belirten Trump, Türkiye'den alüminyum ve çelik ithalatına uygulanan gümrük tarifelerinin iki katına çıkarılmasına onay verdiğini açıkladı.

Trump, 'Türk Lirası bizim güçlü dolarımız karşısında hızla geri çekildiği için alüminyum ve çelik üzerindeki tarifelerin katlanmasına onay verdim. Alüminyum yüzde 20, çelik yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu an iyi değil' ifadelerini kullandı.

Ve Dolar/TL kuru vergi açıklaması sonrası 6.80 ile yeni zirvesini gördü.

Ve Dolar/TL kuru vergi açıklaması sonrası 6.80 ile yeni zirvesini gördü.

Benzer hareket euro/TL'de de gerçekleşti ve kur 7.78'i aştı. Dolar/TL kapanışa yakın 6.35 seviyesinin altına çekilirken, euro/TL 7.30'un altına çekildi. 

Ancak kur dalgalanmaya devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı: "Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı"

Ticaret Bakanlığı: "Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı"

ABD yönetiminin çelik ve alüminyuma ek vergi getiren kararına Ticaret Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada kararın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu vurgulandı. Bakanlığın yazılı açıklamasında şöyle denildi:

'10 Ağustos 2018 tarihinde, sosyal medya aracılığıyla ABD yönetimi tarafından yapılan duyuruda, ülkemizden yapılacak alüminyum ve çelik ithalatında gümrük vergilerinin sırasıyla %20 ve %50'ye çıkarılacağı açıklanmıştır.Bilindiği üzere, ABD tarafından alüminyum ve çelik ithalatında 23 Mart 2018 tarihinde tüm ülkelere karşı sırasıyla %10 ve %25 ek vergi uygulaması yürürlüğe konulmuştur.Ek gümrük vergisine konu demir çelik ve alüminyum ürünlerinde ABD’ye ihracatımız, 2017 yılında 1,1 milyar dolar olup, aynı yıl 157 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatımız içindeki payı % 0,7’ye (binde 7) tekabül etmektedir. Bahse konu ürünlerde ABD’den 2017 yılı ithalatımız 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.ABD yönetimi tarafından alınan kararlarda asıl kaybeden iki ülkenin üreticileri, özel sektörleri ve ihracatçılarıdır.

'ABD bundan sonra da önemli bir ticaret ortağımız olacaktır'

ABD yönetimi tarafından daha önce duyurulan çelik ve alüminyum gümrük vergileri ile birlikte bugün duyurulan ek vergiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır.Türkiye, kendi ticaret politikasını Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun şekilde belirlediği ve uyguladığı gibi, diğer üye ülkelerden de uluslararası kurallara aynı titizlikle riayet etmelerini beklemektedir.Tüm ihracatçılarımız gibi demir çelik ve alüminyum ihracatçılarımızı desteklemeye ve menfaatlerini diğer ülkelerin hukuka aykırı uygulamalarına karşı başta Dünya Ticaret Örgütü olmak üzere, tüm uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz. ABD, ülkemiz açısından bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli bir ticaret ortağı olacaktır.'

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
786
189
107
74
65
46
31
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Firat Aydin

hadi imamhatipliler bi subeneke okuyunda insin dolar

Pasif Kullanıcı

dolar artsa noluyi ki biz ekmaa dolarlan mı alıyik

Pasif Kullanıcı

Suc Trumpta degil. Suc ulkeyi yonetenlerde. Artik birilerini dusman olarak gostermekten vazgecin ve kendi ulkenizin icine bakin. Sizler ABD yerinde olsaydini... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Uretiyorsak dolar ve euro neden surekli yukseliyor? Bunun bir aciklmasi yok mu? Ya da dis mihraklar sistemde BUG bulmustur belki hahahaha