Görüş Bildir
Haberler
TV
Dini Bütün Devlet Televizyonu

Dini Bütün Devlet Televizyonu

M.erdal özen
18.02.2013 - 13:22 Son Güncelleme: 18.02.2013 - 13:42

Dini Bütün Devlet Televizyonu

TRT’nin 23 Ocak akşamı yayınladığı ana haber bülteninde Mevlit Kandili dolayısıyla yaptığı haberde Hazreti Muhammed için “peygamber efendimiz”, “efendiler efendisi” gibi ifadeler kullanması üzerine bilgi edinme hakkı kapsamında TRT’ye başvuru yaptık.

TRT'nin internet sitesinde yer alan yayın ilkelerinin d maddesinde: 'Devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak yahut Devleti ve Devlet otoritesini ortadan kaldırmak veya dil, ırk, din ve mezhep ayrımı yaratmak yahut sair herhangi bir yoldan bu kavramlara ve görüşlere dayanan bir Devlet düzeni kurmak amacı güden rejim ve ideolojilerin propogandasına yer vermemek' ifadeleri yer alırken yine yayın ilkelerinin m maddesinde ise şunlara yee alıyor: Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak.

Bir kamu kuruluşunun dini ve peygamberi olduğu anlamına gelen TRT'deki haberin Anayasa’daki laiklik maddesine aykırı olduğunu düşünerek TRT’ye şu soruları sorduk:

TRT'nin dini ve peygamberi mi var? Bir kamu kurumunun Müslüman kimliği olabilir mi? Eğer yoksa bu ifadeleri nasıl açıklıyorsunuz?

TRT'nin Muhammed'den bu şekilde bahsetmesi Anayasa’daki laiklik ilkesine aykırı değil midir?

Muhammed'den bahsederken bu ifadelerin kullanılması kararı kime aittir? Bu kişinin TRT'deki konumu nedir?

TRT'de herhangi bir konuya dair ifadenin nasıl kullanılması gerektiğini belirleyen bir kitapçık, yönetmelik veya sözlü kültür var mıdır?

‘PEYGAMBERİMİZ SIRADAN DEĞİL’

Bu soruların üzerine TRT, kurumsal e-posta adresi üzerinden bir cevap vererek TRT’nin peygamberinin Muhammed olduğunu ilan etti. Cevapta “Nüfusunun tamamına yakını müslüman olan bir ülkede peygamberimizden bahsederken,sıradan,herhangi bir insan gibi bahsedilemeyeceği aşikardır. Laiklik dinsizlik demek değildir” ifadeleri de yer aldı. Sorulara cevap veren kişinin adı ise meçhuldü.

TRT’nin bu skandal cevabına istinaden yeni sorular yazarak kuruma yolladık:

Laiklik demek devlet ve din işlerinin ayrılmasıdır. Laik bir devletin kurumu olan TRT’nin bir dini ve peygamberi nasıl olabilir? Açıklayınız.

Muhammed’den bahsederken sıradan bir insan gibi bahsedilemeyeceği aşikar değildir. Neden bahsedilemeyeceğini açıklayınız.

Farklı araştırma kuruluşlarının yaptığı araştırmalar Türkiye’de milyonlarca Ateist/Dinsiz/Agnostik yaşadığını göstermektedir. Yine Türkiye’de yaşayan on milyonlarca Alevi vardır, ve bazı Aleviler inançlarının İslam’ın bir parçası olmadığını düşünmektedir. Nüfusları az sayıda olsa da Hristiyan, Yahudi ve Budist topluluklar da Türkiye’de yaşamaktadır. TRT kurumu hangi verilere dayanarak Türkiye’nin neredeyse tamamının Müslüman olduğunu iddia etmektedir?

TRT SORULARA SİNİRLENDİ

İlk yolladığımız sorulara açık bir şekilde cevap verilmediği gerekçesiyle onları da ekleyerek yaptığımız ikinci bilgi edinme başvurusuna yine sıra dışı bir cevap geldi. İnternet kullanıcılarının sinirlendikleri zaman yaptıkları gibi, sadece büyük harfler kullanarak yazılmış bu cevapta yalnızca şu ifadeler yer aldı: “SORULARINIZIN CEVABI DAHA ÖNCE VERİLMİŞTİR YORUMLARINIZ SİZİ BAĞLAR”.

BAŞBAKANLIK AÇIKLAMA YAPMADI

Bunun üzerine yine bilgi edinme hakkı kapsamında TRT’nin bağlı olduğu Başbakanlık’a başvurarak Başbakanlık’ın TRT’nin peygamberinin Muhammed ve dolayısıyla dininin İslam olduğundan haberi olup olmadığını, haberi yoksa bu durumu nasıl değerlendirdiğini öğrenmeye çalıştık. Ancak Başbakanlık “Sorularınızın muhatabı olan TRT sorularınıza cevap vermiştir” diyerek Başbakanlık’ın TRT’nin dini olması hakkındaki görüşlerini açıklamayı reddetti.

ONUR EREM/BİRGÜN

Kaynak: http://www.birgun.net/actuels_index.p...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0