Görüş Bildir
Haberler
Trekking Severlerin Mutlaka Yürümesi Gereken Türkiye'nin En Muhteşem Rotaları

Trekking Severlerin Mutlaka Yürümesi Gereken Türkiye'nin En Muhteşem Rotaları

19.10.2021 - 07:30

Son zamanlarda sahillerde ve parklarda yürüyüş yapan insanların sayısı bir hayli arttı. Eve hapsolduğumuz karantina günlerinin acısını çıkarıyoruz! Bazıları şehir içinde yürüyüş yaparken, bazıları da bu işi bir tık ileriye taşıyor ve doğada trekking yapıyor. Bu insanlar bir yandan sporunu yaparken bir yandan da tertemiz orman havasını içine çekiyor. Adeta dört bir yanı cennetten bir köşe olan ülkemizin hemen her bölgesinde trekking yapılabilecek enfes manzaralı yürüyüş rotaları bulunuyor. Karşınızda Türkiye'de trekking yapılabilecek en muhteşem yürüyüş yolları:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Likya Yolu

Likya Yolu

Fethiye'den başlayıp Antalya'nın Beldibi mahallesine kadar uzanan Likya Yolu, antik çağlardan beri kullanılıyor. 536 kilometre uzunluğunda olan bu yolu yürümek yaklaşık 21 gününüzü alıyor. Bu muhteşem yolda yürürken masmavi Akdeniz yanınızdan hiç ayrılmıyor. Ölüdeniz, Patara, Kalkan, Kaş, Faralya, Finike, Olimpos ve Kemer gibi turistik yerler, Likya Yolu üzerindeki güzelliklerine yalnızca birkaçı! Ayrıca bu yol üzerinde Sidyma, Pınara, Letoon, Xanthos, Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Rhodiapolis, Gagai, Melanippe, Gelidonya, Olympos, Chimera ve Phaselis gibi onlarca antik kent bulunuyor. Kusursuz doğa ve Antik Çağ'ın kalıntıları arasında kıvrılan bu yol trekking sevenlerin favori rotaları arasında en başta geliyor.

Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar Tabiat Parkı

İstanbul'a en yakın trekking noktalarından biri olması sebebiyle oldukça popüler olan Ballıkayalar Tabiat Parkı Yolu, Tavşanlı Köyü çıkışında başlıyor ve 10 kilometre boyunca uzanıyor. Tamamlanması yaklaşık olarak 4 saat süren Ballıkayalar Parkuru'na, bir dere yatağı da eşlik ediyor. Kampçıların da sıkça tercih ettiği bir adres olan bu milli parkta, yüzülebilen bir gölet ve şelale de bulunuyor. Doğa sporları sevenler için birçok aktivitenin yapılabileceği bu parkta, kaya tırmanışçılarının çok seveceği kireç taşı kayaçları da bulunuyor.

Kaçkar Dağları

Kaçkar Dağları

Doğu Karadeniz Sahilleri boyun uzanan Kaçkar Dağları, yemyeşil ormanlarıyla eşi benzeri bulunmaz bir güzellik sunuyor. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinden başlayan yol Başyayla, Hacivanak, Elevit, Tirovit, Palovit Yaylası, Aşağı Kavron Düzlüğü, Ayder ve Pokut Yaylası'na kadar ulaşıyor. Muhteşem manzaralarla ve doğayla iç içe olan bu yolculukta, Palovit Şelalesi ve Zilkale gibi noktalara da uğramadan geçmeyin! Buralara yolunuz düşerse Kaçkar Dağları'nda bulunan sayısız güzellikten biri olan ve Türkiye'nin en yüksek noktalarından biri olan Palovit Yaylası'na çıkmayı da ihmal etmeyin.

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi

Kapadokya Bölgesi'nin en etkileyici noktalarından biri olan Ihlara Vadisi, trekking sevenlere de harika bir parkur sunuyor. Melendiz Çayı'nın yüzyıllar boyunca aşındırarak oluşturduğu vadide, kayaların içine oyulmuş yüzlerce kilise bulunuyor. Tarih ve doğanın iç içe olduğu bu vadinin içinden çay akmaya devam ediyor. Gittiğinizde 14 kilometrelik uzun bir parkur veya 1.5 saatlik çay kenarı boyunca sürecek bir parkuru tercih edebilirsiniz. Elinizi attığınız yerden tarih fışkıran bu bölgede yer altı şehirleri ve tüneller de parkurunuza güzellik katıyor.

Kazdağları

Kazdağları

Türkiye'nin en önemli oksijen depolarından biri olan Kazdağları'nda günübirlik kısa yürüyüşler de yapabilirsiniz, günlerce süren uzun yürüyüşler de! Birçok şelale, çay ve yaylanın bulunduğu Kazdağları, Balıkesir ve Çanakkale arasında uzanıyor. Son zamanlarda ziyaretçi sayısı oldukça artan Kazdağları, 21 bin hektarlık bir milli parkı da içerisinde bulunduruyor. İçerisinde yüzülebilecek kadar su barındıran çay kenarlarında kamp yapabilir ve serin sularda rahatça yüzebilirsiniz. Ayrıca milli park içerisinde de birçok kamp alanı yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon

14 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun kanyonu olan Köprülü Kanyon, trekking severlere eşsiz bir deneyim sunuyor. Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan kanyonun içerisinden akan bir nehir var. Kampçıların da favori mekanlarından biri olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, antik çağlardan kalma birçok yapıyı da barındırıyor. Doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülen kanyon, yaz aylarında günübirlik de olsa yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Frig Vadisi

Frig Vadisi

Kütahya, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Ankara arasında kalan bölgede, 3 bin yıl öncesine dayanan Frigya medeniyetinin kalıntıları yer alıyor. Yaklaşık 500 kilometre uzanan yolun üç kolu bulunuyor. Bu üç kolun başlangıç noktaları Polatlı (Ankara), Seydiler (Afyon) ve Yenice Çiftliği'nde (Kütahya) yer alıyor. Yollar Frigya'nın merkezi olarak kabul edilen Yazılıkaya'da buluşuyor. Trekking severlerin yanı sıra bisiklet sürücüleri de bu yolu kullanabilir.

Sülüklügöl

Sülüklügöl

Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı olan göl, trekking severlerin en çok tercih ettiği duraklardan biri. İstanbul'a 3 saat uzaklıktaki göl, tam 1200 metre yükseklikte bulunuyor. İçinde alabalık yetiştirilen bu gölün 300 yıllık bir geçmişi var. Göle ulaşmak isteyen yürüyüş meraklıları 9 kilometrelik bir parkuru geride bırakmak zorunda. Bu göle giden yolun ilk yarısı yokuş yukarı, diğer yarısı ise yokuş aşağı gidiyor. Yol boyunca birçok şelale ve çay eşliğinde yürüyüp sonunda Sülüklügöl'e varacaksınız. Merak etmeyin, su sesleri eşliğinde yaptığınız yürüyüşe harika göl manzarası da eklenince yorgunluğunuzu unutacaksınız!

Bafa Gölü

Bafa Gölü

Aydın ve Muğla sınırında bulunan Bafa Gölü, Beşparmak Dağı'nın dibinde yer alıyor. Göl kıyısındaki Herakleia Antik Kenti'nden başlayıp, tarihi kalıntılar bulunduran Latmos Dağı'na ulaşan Kral Yolu, trekking sevenlerin en sevdiği yollar arasında yer alıyor. Latmos Dağı'na ulaştığınızda burada antik çağlardan kalma kayalara çizilmiş resimleri ve Hıristiyanlık döneminde mağaralara çizilmiş freskleri göreceksiniz. Tarih ve doğanın iç içe olduğu bu yolculukta civardaki köylere uğrayıp, yörenin insanıyla da kaynaşabilirsiniz. Bir yanda dağın tepesindeki tarihi çizimler, bir yanda masmavi Bafa Gölü sizlere bu yolu iyi ki yürüdüğünüzü ve yorgunluğunuza değdiğini düşündürecek!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
12
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın