Görüş Bildir
Haberler
Toyota Türkiye'den Tehlikeli 'Kampanya'

Toyota Türkiye'den Tehlikeli 'Kampanya'

Onedio Medya
09.04.2014 - 14:40 Son Güncelleme: 09.04.2014 - 14:54

Toyota Türkiye'den Tehlikeli 'Kampanya'

Bugün dünyada 6.39 milyon aracı etkileyecek olan bir geri çağırım yapan yapan Toyota, Türkiye'de 11 bin 813 aracın etkileneceği bu olayını duyurusunu 'kampanya' olarak yaptı. Toyota'nın dünyada sakatlanma riski yaratabileceği gerekçesiyle yaptığı 'güvenlik için geri çağırma' duyurusu Türkiye'de 'Servis kampanyası' olarak açıklandı. Toyota Türkiye 'nin yaptığı açıklamada güvenliğe herhangi bir vurgu yapılmaması Tüketici Hakları Dernekleri'nin de tepkisini çekti. Tüketici Hakları Derneği Başkanı (THD) Turhan Çakar' ülkeler arasında şekil değiştiren bu gibi açıklamaların hem çarpıtma anlamına geldiğini hem de etik ticarete aykırı olduğunu dile getirdi. Çakar 'Bunun gibi sorunları Türkiye'de sık sık yaşıyoruz' dedi.

Toyota Türkiye ise sorunu 'Bilgilendirme amaçlı servis kampanyası' konulu bir açıklamayla şu şekilde duyurdu:

'Müşteri memnuniyeti önceliğiyle hareket eden Toyota, 2004-2010 yılları arasında üretilen otomobillerinin direksiyon kolonu bağlantı braketi, koltuk kızağı ve sürücü hava yastığı spiral kablo sistemini kontrol etmek ve iyileştirmeye yönelik tedbir amaçlı global bir servis kampanyası düzenliyor. Dünya'da ve Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir kaza raporu bulunmamasına rağmen, Toyota tarafından tedbir amaçlı düzenlenecek bu kampanya için müşteriler en kısa zamanda yetkili servislere davet edilecek. Türkiye'de Hilux, Urban Cruiser ve Yaris modellerinin bulunduğu 11 bin 813 otomobil de kampanyaya dahil olacak.'

Toyota'nın ABD'de yaptığı açıklamaya bakıldığında şirket oradaki tüketicileri için yaptığı duyuruda araçların geri çağrıldığını, bunun da 2 farklı riskten kaynaklandığını ifade etti.

Şirket ABD'de yaptığı bir diğer basın açıklamasında da bazı modellerde kablo bağlantılarında sorun olduğu, bu nedenle direksiyon çevrilmesi sırasında kablonun zarar görebileceğini, sürücü hava yastığının çalışmayabileceği belirtti.

Toyota'nın açıklaması üzerine olay tüm dünyada Toyota'nın geri çağırma yaptığı şeklinde haber oldu. The Wall Street Journal da haberi Toyota dünya genelinde 6.4 milyon otomobili geri çağırıyor diye duyurdu. Ancak Türkiye'den yapılan açıklamada konu 'Dünya'da ve Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir kaza raporu bulunmamasına rağmen, Toyota tarafından tedbir amaçlı düzenlenecek bu kampanya için müşteriler en kısa zamanda yetkili servislere davet edilecek' şeklinde anlatıldı.

Toyota Motor Sales bugün yaptığı bir açıklamayla bazı otomobil modellerini geri çağırdığını duyurdu. Şirketin ABD'deki merkezinden yapılan açıklama şu şekilde:

'Toyota Motor Sales, USA, Inc. bugün yaptığı bir açıklamada toplam 472,500, 2006-2010 model Yaris Hatchback (yaklaşık 158,000); bazı 2007-2010 model Yaris Sedan (yaklaşık 250,500); ve bazı 2008-2010 model Scion xD (yaklaşık 64,000) araç geri çağırdığını duyurdu.

Bu araçların sürücü koltuğu ve 3 kapılı modellerin hem yolcu koltuğu hem de sürücü koltuğunun alt kısmındaki raylardaki mekanizmada kullanılan ve rayın kilitlenmesini sağlayan yaylar kırılabilir. Bu durum koltuğun ileriye veya geriye sıklıkla uyarlanması durumunda gerçekleşebilir. Eğer bir ray yayı kırılırsa koltuk ayarlanan pozisyonda durmayabilir. Eğer araç kırık bir ray yayıyla kullanılırsa koltuk bir kaza durumunda hareket ederek oturan kişinin sakatlanma riskini daha da artırır.

Eğer araçta bu durum yaşanıyorsa koltukta oturan kişi şunlara dikkat edebilir;

•Eğer yayların her ikisi de kırılmışsa, koltuk uyarlanan pozisyonda durmayacaktır.

•Sınırlı durumlarda, eğer yay kırılmışsa ve rayda takılı kalırsa koltuk yalnızca ileriye hareket edebilir.

Toyota bu durumun yol açtığı herhangi bir kaza veya sakatlıktan haberdar değil.

Toyota şu anda bu soruna bir çözüm hazırlıyor. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından bu güvenlik geri çağırmasına konu olan araç sahipleri durumdan birinci sınıf postayla haberdar edilecekler.

Çözüm hazır olduğu zaman müşteriye hiçbir maliyeti olmadan koltuk rayının değişimini kapsayacak.'

Türkiye ve dünyaya yapılan bu açıklamalar arasındaki farkı konuşmak üzere görüştüğümüz Toyota Türkiye'nin Yöneticilerinden Selim Okutur, Türkiye ve diğer ülkelere yapılan açıklamalar arasındaki farkın Türklerin 'geri çağırma'yı kelime anlamı bakımından yanlış anlamasına bağladı. Okutur 'Geri çağırma deyince alıp otomobilleri çöpe atacağız, yerine yeni vereceğiz sanılabiliyor. Bu nedenle duyuruyu böyle yayınladık' dedi.

Toyota'nın Türkiye'de de geri çağırdığı araçlarda tüm dünya gibi 3 sorundan söz edildiğini belirten Okutur 'Bunlardan ikisinin güvenlikle ilgili bir sorun yaratma riski yok. Biri spiral kablo ile ilgili. Bu sorun yaratabilir. ama hemen yaratmaz. Yıllar içinde' diye konuştu.

Türkiye'de de araçları aynı sorundan çağıracaklarını ifade eden Okutur '10 yıllık aracı bile çağırıyoruz. Ama kampanya kelimesi belki de bir 'servis kampanyası' hissi yaratabilir. Haklısınız. Belki kelimeyi farklı seçebilirdik' dedi. Toyota Avrupa The Wall Street Journal Türkiye'nin geri çağırma anonslarının dünya ve Türkiye'deki farkına yönelik sorularını henüz cevaplamadı.

THD: MÜŞTERİ SORUNU ANLAYAMAZ

Toyota'nın dünyaya 'geri toplatma' adıyla geçtiği bir olayın Türkiye'de 'kampanya' adı almasının sorun olduğuna dikkat çeken THD Başkanı Turhan Çakar ise 'Geri çağırmaysa geri çağırma denmesi lazım. Elinde bulunduran Toyota sahibi, 'kampanya' lafını duyunca görtürrmesinin gerekliliğini, sorunun ne olduğunu anlamaz.Türklerin de konuyu net anlamaları önemli. Bu çarpıtma Tüketici hakları yasalarına da aykırı' diye konuştu.

WSJ | AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0