Görüş Bildir
Haberler
TOKİ'den 'Acil İniş'!

TOKİ'den 'Acil İniş'!

yelda kahveci
18.01.2014 - 12:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

TOKİ'den 'Acil İniş'!

İstanbul'a 3. havalimanı yapılacak bölge bakanlar kurulu kararıyla TOKİ tarafından 'acele kamulaştırıldı'. Arazi sahibi köylüler şaşkın, kamulaştırma bedeli belirlenmedi.

İstanbul ’da yapılması planlanan 3. havalimanı için bakanlar kurulunun aldığı acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete ’de yayımlandı. 2 Ocak 2014 tarihli kararda, haritada gösterilen alandaki tüm taşınmazların TOKİ tarafından İstanbul 3. Havalimanı Projesi kapsamında acele kamulaştırıldığı duyuruldu. Haritaya göre kamulaştırılan alan 7650 hektar. Bunun 6172 hektarı yani yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde bir bölge, orman alanı.

Özel projelerle ilgili kamulaştırma işlemleri TOKİ tarafından yapılıyor. Bugüne kadar Kanal İstanbul ve 3. havalimanının yapılacağı alanla ilgili Başbakanlık tarafından ‘Kanal İstanbul Projesi’, ‘özel yapı alanı’ gibi nedenlerle kamulaştırma kararları alınmıştı. 3. havalimanı için ilk kez dün Resmi Gazete’de, bakanlar kurulu kararıyla ‘acele kamulaştırma’ yapıldığı bildirildi.

Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre, Resmi Gazete’de karar “İstanbul İli, Arnavutköy ilçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy Köyleri ile Eyüp ilçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye Köylerinde yer alan, ekli haritada sınır ve koordinatları gösterilen alan içindeki taşınmazların, İstanbul 3. Havaalanı Projesi kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması; 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesine göre, bakanlar kurulunca 2/1/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır” diye duyuruldu.

Kamulaştırma Kanunu’nda yer alan ‘acele kamulaştırma’ uygulaması, “ Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine bakanlar kurulunca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılması...” hallerinde uygulanıyor. 7 gün içinde de taşınmazların değeri belirleniyor.

Bölge sakinleri bu projeler konuşulmaya başlandığı andan itibaren rahatsız. İlk kamulaştırma kararının ardından bölge sakinlerine TOKİ teklifte bulundu. Ancak köylüler arazilerinin metrekaresine 500 lira verilmesini beklerken TOKİ, 22-175 lira önerdi. Bu bedeli de kabul eden olmadı. 700 dönümle, kamulaştırma yapılacak en büyük araziye sahip Yeniköy’ün muhtarı Timur Çevik, “Ne yapacaklarsa yapsınlar artık bıktık” diyerek tepkisini dile getirdi. Ağaçlı Köyü’nün de yaklaşık yarısı kamulaştırılacak. Muhtar Güngör Korkmaz, “Daha önce kamulaştırma kararı kapsamında bize TOKİ teklifte bulundu. Metrekare başına 175 lira. Ancak biz kabul etmedik. Ne olacağını bilmiyoruz, biz de basından olayları takip ediyoruz” dedi.

Serkan Ocak | Radikal

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/turkiye/tok...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0