Görüş Bildir
Haberler
Tıp mı Diş Hekimliği mi?

Tıp mı Diş Hekimliği mi?

parlakbirgelecek.com
25.04.2014 - 11:28 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 12:08

Tıp mı Diş Hekimliği mi?

Ağız ve diş sağlığının korunması ve hastalıkların tedavi edilmesi için Diş Hekimleri yetiştiren Diş Hekimliği Fakültesi ve insan sağlığının korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla Tıp Doktorları yetiştiren Tıp Fakültesi fen bilimleri alanında eğitim alan pek çok öğrencinin hayalleri arasında yer alıyor. Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri arasında seçim yapmayı düşünen adaylar için bu iki ana dalın dersleri, gerektirdiği kişilik özellikleri ve yetenekler ile kariyer seçeneklerini detaylı olarak inceledik.

Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin ikisi de MF-3 puanı ile öğrencileri kabul ediyor. Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim 5 yıl sürüyor. Öğrenciler ilk iki yıl kimya, biyoloji ve matematik gibi temel dersleri ve temel diş hekimliği ile temel tıp derslerini alıyorlar. Sonraki yıllarda ise öğrenciler uygulamalı klinik eğitimlerin ağırlıklı olduğu bir eğitim alıyorlar. Diş Hekimliği Fakültesinde ağız, diş ve çene cerrahisi, ortodonti, enfeksiyon hastalıkları ve bağışıklıkları, endodonti ve protetik diş tedavisi gibi dersler yer alıyor.

Tıp Fakültesinde eğitim üç aşamalı olarak 6 yıl sürüyor. Öğrenciler ilk aşama olan birinci ve ikinci sınıfta anatomi, embriyoloji ve biyokimya gibi temel tıp bilimleri dersleri, ikinci aşama olan üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflarda patoloji, iç hastalıkları ve deontoloji gibi klinik bilimleri dersleri ve üçüncü aşama olan altıncı sınıfta tıp fakültesi hastanelerinde iç hastalıkları, doğum ve nöroloji gibi dallarda pratik eğitim ağırlıklı staj dönemlerini tamamlıyorlar. Hem tıp hem de diş hekimliği fakültelerinde öğrenciler el becerilerini geliştirecek laboratuvar ve klinik dersleri alıyorlar. Tıp Fakültelerinden mezun olanlar Pratisyen Doktor, Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olanlar ise Diş Hekimi unvanına sahip oluyorlar.

Diş Hekimliği eğitimi almak ve Diş Hekimi kariyerine yönelmek isteyenlerin kimya, fizik ve biyoloji gibi fen bilimlerine ilgili olması; güvenilir, sabırlı, yardımsever, anlayışlı ve güler yüzlü olması, el ve parmak becerilerinin gelişmiş olması, el-göz koordinasyonunun gelişmiş olması, şekil uzay ilişkilerini görebilmesi, uzun süre ayakta çalışabilmesi, insanlarla iyi ilişkiler kurabilmesi; dikkatli, ayrıntıcı ve sorumluluk sahibi olması, baskı ve stres altında çalışabilmesi ve hızlı düşünüp hızlı ve doğru karar alabilmesi gerekiyor.

Tıp eğitimi almak ve Pratisyen Doktor olmak isteyenlerin de benzer bir şekilde fen bilimlerine ilgili olması, problem çözme becerilerinin gelişmiş olması, hayat boyu öğrenmeye açık olması, araştırma yapmaktan hoşlanması; dikkatli, ayrıntıcı ve sabırlı olması, empati yeteneğinin gelişmiş olması; yardımsever, anlayışlı ve güvenilir olması, adil olması, liderlik becerilerine sahip olması, grup çalışmalarında başarılı olması, analitik düşünebilmesi, analiz etme ve yorumlama becerilerinin gelişmiş olması, hızlı düşünebilmesi ve doğru kararlar alabilmesi, zaman yönetimi konusunda başarılı olması, baskı ve stres altında çalışabilmesi ve acil durumlarda soğukkanlı olabilmesi gerekiyor. 

Diş Hekimleri ve Pratisyen Doktorlar devlete ve özel sektöre ait hastanelerde, özel muayenehanelerde, polikliniklerde ve sağlık ocaklarında çalışabilirler. Diş Hekimleri, Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavına (DUS) katılarak Ortodonti, Çocuk Diş Hekimliği, Endodonti ve Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi gibi alanlarda uzmanlık eğitimi alabilirler. Pratisyen Doktorlar ise Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) katılarak psikiyatri, nöroloji ve onkoloji gibi çeşitli alanlarda uzmanlık eğitimi alarak Uzman Doktor unvanı alabiliyorlar.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
3
2
1
1
0