Görüş Bildir
Haberler
TİHV: 'Sığınmacılara Kış Koşullarına Uygun Barınma Sağlanmalı'

TİHV: 'Sığınmacılara Kış Koşullarına Uygun Barınma Sağlanmalı'

Ulaş
20.10.2014 - 17:51
İçeriğin Devamı Aşağıda

TİHV Suruç izlenimlerini içeren raporu açıkladı: Halk endişe içinde, psikososyal destek yok, çocuklar “bombacılık” oynuyor, kış için prefabrik konutlara ihtiyaç var, sahra hastanesi devreye sokulmalı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Suruç İzlenimleri Raporu’nu yayınladı.

Savaş travmasının sadece Kobanêliler için değil; başta Suruç halkı olmak üzere bölge halkı için de geçerli olduğunun belirtildiği raporda, Kobane’den göç eden kişilere yönelik psiko-sosyal destek hizmeti sunulmadığı da vurgulandı.

Raporda Türk hükümetinin Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) direkt ya da dolaylı destek sunduğuna dair iddialar başta Suruç olmak üzere; Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da büyük bir kaygıya neden olduğu ifade edildi.

“Bu iddialar hem TC vatandaşı hem de sığınmacı olan halkın devlete duydukları güveni sarsmakta; temel güven duygusu ihtiyaçlarını karşılıksız bırakmaktadır.”

TİHV’in raporunda Türkiye hükümetinin Suriye’ye kara operasyonu gerçekleştirerek sadece IŞİD’e değil; Kobane’yi savunan YPG ve PKK güçlerine karşı savaşacağını açıklamasının da bölge halkının kendini tehdit altında hissetmesine yol açtığına dikkat çekildi.

Hem Suruçlu hem de Kobaneli halkın IŞİD’in Urfa’ya da saldırması endişesi taşıdığı ve Türk hükümetinin onları korumayacağına dair ciddi kaygıları olduğu da yer aldı.

Raporda savaş travmasıyla başetme yöntemlerinden söz edilirken çocukların oynadığı oyunlara ve oyuncakları olmadığına da değinildi.

“Erkek çocukların çevreden buldukları pet şişeleri patlatarak ‘bombacılık’ oynadığı, çevredekileri korkutmak istediği ve bundan keyif aldıkları izlendi.

“Kız çocuklarının başkalarının eşyalarını kapıp kaçma, bu eşyaları uzağa fırlatma, geri dönüp kovalanmayı isteme biçiminde oyunlar oynadıkları izlendi.”

Raporda yer alan tespit ve önerilerin bazıları şöyle:

  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kobaneli savaş mağdurlarına başta barınma, sağlık, beslenme, giyinme gibi temel ihtiyaçlar olmak üzere her türlü insani yardımı en kısa sürede koşulsuz ulaştırmalıdır.

  • Savaş mağdurları için kış koşullarına uygun barınma imkanı sağlanmalı; yetersiz kalan çadırların yerine prefabrik konutlar tedarik edilmelidir.

  • Mürşitpınar sınır kapısı yaralıların geçişine açık tutulmalı; sınır kapısındaki can kayıpları önlenmelidir.

  • Kobane’ye insani yardımların ulaştırılması için gerekli tüm kolaylıkların sağlanmalı ve önerildiği üzere güvenli bir geçiş koridoru açılmalıdır.

  • Tahrip edilmiş tüm binalar, toprak ve çevrenin en kısa sürede yeniden yaşanabilir bir hal alması için uluslararası düzeyde yardım eli uzanmalıdır.

  • Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) önerdiği; yaralıların çevre illerdeki hastanelere sevki için hava ambulansı hizmetinin geliştirilmesi ve sahra hastanesi projesinin acilen devreye sokulması gerekmektedir.

  • Ruhsal ve sosyal çalışmaların acilen başlatılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. 

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Bianet
Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/toplum/1...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0