Görüş Bildir
Haberler
TİB, Türkiye’nin NSA’i mi oluyor?

TİB, Türkiye’nin NSA’i mi oluyor?

Emirhan İldeniz
29.01.2014 - 23:12 Son Güncelleme: 29.01.2014 - 23:58

Tib, Türkiye'nin Nsa'i Mi Oluyor?

Son bir ay içinde birçok sitenin maruz kaldığı erişim engeli en son, internet üzerinden yayın yapan haber portalı Vagus.TV’yi etkiledi. Siteye erişim engellenirken, akla AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na verdiği ve “internette büyük sansür” iddialarına neden olan kanun teklifi geldi. Vagus. TV Yayın Yönetmeni Serdar Akinan, “erişim engeli”ni ve sansür iddialarını RS FM’e değerlendirdi.

Ocak ayında, yüksek tıklanma oranlarına sahip olan pek çok internet sitesine erişim engellendi. Bu sitelerin içinde Vimeo ve Soundcloud da vardı. Geçtiğimiz Pazar, bağımsız haber portalı Vagus.TV’ye yönelik erişim engeli de tepkilere neden oldu. İnternet kullanıcıları henüz AK Parti’nin internetle ilgili kanun teklifi yasalaşmadan, yasakların devreye sokulduğunu iddia ediyor.

‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin öngördüğü değişikler internet kullanıcıları arasında ‘sansür’ ve ‘fişleme’ tartışmalarını başlatmıştı. Hatta teklifin yasalaşmaması için 18 Ocak’ta Türkiye çapında “İnternetime Dokunma” eylemleri düzenlenmişti.

“KARAR TİB’E MAHKEME KARARI OLMADAN GÖNDERİLİYOR”

Vagus.TV genel yayın yönetmeni Serdar Akinan, RS FM editörü Nida Dinçtürk'e, iddialar çerçevesinde Vagus.TV'nin engellenme gerekçesini anlattı ve bir gazeteci gözüyle yasa teklifinin öngördüğü değişiklikleri değerlendirdi.

Vagus.TV’nin kapanmasını, söz konusu değişiklik teklifinin ilk dalgası olarak değerlendirme konusunda tereddüt gösteren Akinan, “Burada malum ikinci dalga ile ilgili bir yayın yasağı vardı. Cumhuriyet savcısı o yayın yasağını ve meşhur 2012/656 nolu dosyayı dayanak kılarak TİB’e bir yazı yolladı ve ‘buna tedbir koyun, bununla ilgili soruşturma açacağım’ dedi. Bu arada mahkeme kararı yok, savcı yolluyor. Buradaki ilginç nokta şu: teklif yasalaşırsa o zaman bizim muhatabımız mahkeme, hakim veya savcı olmayacak, atanan bir bürokrat olacak. Konuyu takip eden bir gazeteci olarak bana göre en vahim olan durumlardan biri bu” dedi.

“ASIL KARARI BİLMİYORUZ”

Vagus.TV avukatlarının adliyede dosya numarası üzerinden herhangi bir karara ulaşamadıklarını aktaran Akinan, “Asıl kararın ne olduğunu bilemiyoruz. Savcı 2012/656’ya dayandırdığını söylüyor ama biz savcıya gidip bu kararı hangi yayın yasağına dayandırdığını sormak istediğimizde savcıyı bulamıyoruz” dedi. Akinan, tüm bu karışıklığa rağmen Vagus.TV avukatlarının, kapatma kararının ikinci dalga operasyonu ile ilgili yayın yasağına bağlı olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

“TİB, NSA İLE EŞ KUDRETTE OLACAK”

Deneyimli gazeteci, torba yasanın içeriğine dair kamuoyunun gözünden kaçan çok önemli detaylar olduğunu söyleyerek TİB’in ABD’nin meşhur NSA’i (National Security Agency) ile eş kudrete sahip bir yapıya kavuştuğu iddiasında bulundu. ABD’li istihbarat kuruluşu NSA, geçtiğimiz seneye, eski çalışanı Edward Snowden’ın NSA’in tüm dünya liderlerini dinlediğini itiraf etmesiyle patlak veren dinleme skandalı ile damgasını vurmuştu.

Akinan, bu iddiasını şöyle açıkladı: “Genel Kurmay’ın, son derece gelişkin olduğu söylenen meşhur elektronik dinleme sistemi olan GES vardı. Bunlar büyük tartışmalardan sonra emniyet istihbaratına değil, MİT’e devredildi. Biz MİT’in elinde son derece gelişkin bir istihbarat ağı olduğu inancındaydık. Ben, tartışmalar gündeme gelince servis sağlayıcıları ve o tarafta bu işin uzmanı olan kişilerle görüşmeye başladım. Karşıma çıkan tablo şu oldu: TİB, ABD’nin meşhur NSA’i ile eş kudrete sahip, teknik olarak GES sistemlerinden çok çok daha ileri bir yapıya kavuşuyor. Aslında mesele internet yasaklarının çok çok ötesinde.”

“MİT’İN ÇOK DAHA YUKARISINDA BİR YAPI KURGULANIYOR”

Serdar Akinan, bahsettiği yapının detaylarını ise şu cümlelerle aktardı: “Sadece internet de değil, sizin hangi telefonlarla görüştüğünüz, o görüştüğünüz insanlarla aranızda herhangi bir banka alışverişi olup olmadığı gibi bütün görüşmeleriniz, internet kayıtlarınız, ses kayıtlarınız, sms kayıtlarınız depolanıyor. Altını çizerek söylüyorum, karar çıkmasına gerek kalmadan yapılıyor tüm bunlar. Yani bir dinleme kararı olmadan TİB, adeta 1984 romanındaki gibi bir büyük gözle herkesi izleyecek. Son bir ay içinde bu adam hangi sitelere girmiş, telefonda konuşurken ‘Pe-Ke-Ke’ mi demiş ‘Pe-Ka-Ka’ mı demiş, ‘Esad’ mı demiş ‘Esed’ mi demiş… benim ses analizimi yapıyor, bunları kategorik olarak ayırıyor. Bu adam son bir ayda hangi sitelerde daha fazla kalmış? Kredi kartıyla nerede harcama yapmış? Nereden para almış? Görüştüğü insanlar kimlerle görüşüyor? Bir tuşa basarak bunları anında dökebilecekler ve bunu bir istihbarat faaliyeti olarak görmek gerekiyor. MİT’in çok daha yukarısında, MİT’in de bağlı olduğu bir yapı kurgulanıyor şu anda. Kamuoyuna aslında bunu anlatmak gerekiyor.”

“TARİHİN YANLIŞ YERİNDE DURUYORLAR”

Vagus.TV trafiğinin, yasaklandıktan sonra iki katına çıktığını söyleyen Akinan, söz konusu yasa sertleştiğinde ülkenin gündeminde alternatif erişim sistemleri olan tunnel ve vpn gibi sistemlerin yer alacağını belirtti. Çoğu internet kullanıcısının IP’lerini yurtdışında gösterebilecekleri bu sistemlere para ödeyeceği tahmininde bulunan Akinan; “Tüm bunlara karşı önlem almaya çalışmanın tek formülü interneti kapatmak. Bu da hayatın durması demek ve zaten mümkün değil” dedi. Gazeteci yasak koyuldukça sistemin kendi içinde başka bir açık bulduğunu belirtti ve “İnsanlar bu içeriklere bir şekilde ulaşmaya devam edecekler. Yasayı çıkartmaya çalışanlar bunu görmüyor. Zamanın ruhuna aykırı bir yerde, tarihin yanlış yerinde duruyorlar” dedi.

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/2014_01_29/TIB...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0