Görüş Bildir
Haberler
Peki TİB Neye Güveniyor?

Peki TİB Neye Güveniyor?

adem kara
03.04.2014 - 11:51

TİB Başkanı'na Yargı Dokunulmazlığı Sağlanmış...

TİB Başkanı'na göreviyle ilgili suçlarda soruşturma ve dava açılması hükümet iznine bağlanmış... Doğan Akın bugün T24'te yayınlanan yazısında TİB çalışanlarına yargı dokunulmazlığı sağlandığını ifade ediyor ve mahkemenin kararında idarenin tutumuna ilişkin üç temel saptamaya da dikkat çekiyor.

İşte Akın'ın yazısı:

Anayasa Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu , Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Kerem Altıparmak 'ın yaptığı bireysel başvuruyu oybirliği ile karara bağlarken, Türkiye'de internetin geleceği açısından çok önemli bir içtihad ortaya koydu.

Sosyal medya ve internetin ifade özgürlüğünün en temel alanlarından olduğunu kayda geçiren yüksek mahkeme, Twitter yasağını hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, hem Anayasa, hem 5651 sayılı internet yasasına, hem de mahkeme kararlarına aykırı buldu.

Yüksek mahkemenin kararında, 'ifade özgürlüğü ihlali, temel hakların özüne dokunulamayacağı' gibi genel ilkelere önemli vurgular var. Ancak kararda idarenin tutumuna ilişkin üç temel saptama var ki, bu noktalar Türkiye'nin kanun devleti olma vasfından bile ne kadar uzakta bir anlayışla yönetildiğini gösteriyor.

Birinci saptama şu Anayasa Mahkemesi özetle diyor ki; Ankara 15. İdare Mahkemesi 26 Mart 2014 Çarşamba günü telafi edilmesi imkânsız zararlar doğuracağı gerekçesiyle Twitter yasağına ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu. Bu karar idare tarafından hâlâ (8 gündür) neden uygulanmadı? Yürütmeyi durdurma kararlarına karşı idareye tanınan 30 günlük süre azami süredir, yargı kararını yerine getirmek için bu sürenin sonuna kadar beklemek gerekmiyor.

İkinci saptama şu Anayasa Mahkemesi, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlarda İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a göre erişimin engellenmesinde temel ilkenin, sitenin tamamen kapatılması değil, şikâyet konusu içeriğin (URL) çıkarılması olduğuna vurgu yapıyor. Yüksek mahkeme, buradan hareketle Twitter'a erişimin neden tamamen engellendiğini sorguluyor.

Üçüncü saptama şu Anayasa Mahkemesi, ikinci saptamayla bağlantılı olarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'nun (BTK) Twitter'ın tamamen engellenmesine gerekçe olarak açıkladığı mahkeme kararlarını incelediğini söyleyip, bu noktadaki skandalı kayda geçiriyor. Özetle diyor ki; mahkeme kararlarında sitenin tamamen engllenmesine yönelik bir hüküm yok!

Velhasıl; Twitter'ın tamamen erişime kapatılması ne Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, ne Anayasa'ya, ne hükümetin idarenin yetkilerini artırdığı internet yasasındaki yeni düzenlemelere, ne de gerekçe gösterilen mahkeme kararlarına uygun...

'Yargı kararı olmadan yetki gaspıyla site kapatma neye uygun, TİB neye güveniyor' derseniz, daha önce bu köşede altı çizilen yeni internet düzeninin mimarisini hatırlayın:

Başbakan Tayyip Erdoğan Twitter'ın kökünü kazıyacağız. Twitter'ın arkasında YouTube var. Bu Twitter, bu YouTube, bu Facebook aileleri kökünden sarstı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala Kapatın siteyi, gerekirse yasa yapar, sizin yaptığınızı suç olmaktan çıkarırız.

İnternet Yasası'na eklenen son değişiklik TİB Başkanı'nın işlediği suçlar hakkında cezai soruşturma yapılması ilgili bakanın (hükümetin), TİB çalışanları hakkında cezai soruşturma yapılması TİB Başkanı'nın iznine bağlıdır!

Evet, bugünler düşünülerek TİB Başkanı'na göreviyle ilgili suçlarda soruşturma ve dava açılması hükümet iznine bağlandı, TİB çalışanlarına yargı dokunulmazlığı sağlandı...

Doğan Akın | T24

Kaynak: http://t24.com.tr/yazi/tib-baskanina-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0