Görüş Bildir
Haberler
TFF'den E-Bilet Açıklaması: "Eski Sisteme Dönüş İmkansızdır"

TFF'den E-Bilet Açıklaması: "Eski Sisteme Dönüş İmkansızdır"

Ulaş
10.05.2014 - 15:16

TFF'den E-Bilet Açıklaması: "Eski Sisteme Dönüş İmkansızdır"

Türkiye Futbol Federasyonu, resmi internet sitesinden durdurma kararı çıkan Passolig sistemi hakkında açıklama yayınladı.

'Bilindiği üzere Ankara 16. Tüketici Mahkemesi, tüketici aleyhine bir uygulama yapıldığı ihtimaline binaen Passolig uygulamasının tedbiren durdurulmasına karar vermiştir.

08.05.2014 tarihli tebligatla haberdar olduğumuz bu kararda; tedbirin gerekçesi, nasıl uygulanacağı, uygulamanın hangi kısmına ilişkin olduğu, 6222 sayılı yasa ve getirdiği yükümlülükler varken bu Kanun'a da uygun olacak şekilde tedbirin nasıl uygulanacağı hususlarında bir açıklık bulunmaması sebebiyle sponsor şirket tarafından mahkemeye ihtiyati tedbirle alakalı itiraz edilmiştir. Mahkeme bu itiraz üzerine tedbirin uygulanması veya kaldırılması, uygulanacaksa da kapsamını belirlemek üzere tarafları 15 Mayıs 2014 tarihinde mahkemeye davet etmiştir.

Bu, HMK 394/4 maddesi gereği hukuken izlenilmesi gereken bir usuldür. Tüm taraflar, davacı dernek ve davalılar bu süreye kadar hukuki hazırlıklarını yapabileceklerini beyan ederek duruşma davetini mahkemeden elden tebliğ almıştır.

Tedbire ilişkin kesin ve itiraz edilemeyecek karar 15 Mayıs 2014'teki bu duruşmada alınacaktır. Verilecek bu karar üzerine Türkiye Futbol Federasyonu gereken hukuki sorumluluğunu yerine getirecektir.

14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 5. maddesinin 4. fıkrasında:

''Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulur. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturulur. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yerine uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye'ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilir. Bilet satışları kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapılabilir. Spor müsabakalarına, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilir.'' denilmektedir.

Kanun ile tarif edilen kuralların zamanında uygulanabilmesi amacıyla gerekli tüm altyapı yatırımları Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılmış ve Spor Toto Süper Lig ile PTT 1. Lig Kulüplerinin müsabakalarının oynandığı statlarda 14 Nisan 2014 tarihinden itibaren Kanun'da tarif edilen elektronik kart- bilet uygulaması başlatılmıştır.

14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren kanun ve bu kanunun uygulanmasına dair yönetmelik iptal edilmediği müddetçe elektronik kart ve elektronik bilet uygulaması devam etmektedir. Bu yasada tarifi yapılan elektronik karta sahip olmayan kişilerin müsabakanın oynanacağı stadyumlara girmeleri kanunen yasaktır.

14 Nisan 2014 tarihinde ilgili Kanun gereğince başlatılan uygulama nedeniyle, hafta sonunda oynanacak müsabakaların biletleri de hafta başından itibaren yani tüketici mahkemesinin durdurma kararı öncesinde elektronik kartlar üzerinden satılmaya başlanmış ve tüketici konumundaki pek çok taraftar da Kanun'a uygun hareket ederek elektronik kart ve bilet satın almışlardır.

Yine Kanun hükümlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla değiştirilmiş olan stadyum girişlerindeki turnikeler ve bilet okuyucularının liglerin bitimine kadar kalan 10 günlük sürede tekrardan değiştirilmesi ve eski sistemlere geri dönülmesi fiilen imkansızlık içermektedir. Aynı şekilde Passolig kart yerine Kanun'da tarif edilen nitelikte alternatif bir elektronik kartın hazırlanıp dağıtılması da 10 günlük süre içerisinde mümkün olmadığından dolayı, tüketici mahkemesinin almış olduğu ihtiyati tedbir kararı bu hafta ve bir sonraki hafta için uygulanması imkansız olan ve bu sebeple hukuken uygulanması yükümlülüğü olmayan, icra edilemeyecek bir karardır.

Yukarıda da ifade edildiği üzere; tedbire ilişkin kesin ve itiraz edilemeyecek karar 15 Mayıs 2014'teki duruşmada alınacaktır. Verilecek bu karar üzerine Türkiye Futbol Federasyonu gereken hukuki sorumluluğunu yerine getirecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

Eurosport

Kaynak: http://tr.eurosport.com/futbol/super-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0