Görüş Bildir
Haberler
Tecavüz, Ölümle Tehdit ve Şiddet Karşısında Yargının Kararı: 10 Taksitle 10 Bin Lira Para Cezası

etiket Tecavüz, Ölümle Tehdit ve Şiddet Karşısında Yargının Kararı: 10 Taksitle 10 Bin Lira Para Cezası

Emre Ordu
30.07.2018 - 21:24 Son Güncelleme: 31.07.2018 - 14:13

Cumhuriyet gazetesi yazarı Melis Alphan'ın bugün köşesine taşıdığı bir olay, Türkiye'de kadına şiddet karşısında yargının tutumununu bir kez daha gündeme getirdi. Bir genç kadın iddiaya göre tecavüze uğradı, baskıyla evlenmeye mecbur bırakıldı, şiddet gördü ve ölümle tehdit edildi. Sanık kasten yaralama ve ölümle tehditten 10 bin lira para cezasına çarptırılırken, yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tecavüzden dava açılmadı...

Gazeteci Melis Alphan bugün Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Alphan 'Kadına şiddete 10 taksit kolaylığı!' başlıklı yazısında, mağdur kadının güvenliği için olayda adı geçen kişilerin gerçek isimleri yerine 'Alev' ve 'Ali' isimlerini kullandı.

Yazısına Alev ve Ali'nin 2016 yaşında tanıştığını ve görüşmeye başladıklarını belirterek başlayan Alphan, Alev'in bir süre sonra Ali'nin geçmişte bir kadına tecavüz ettiğini öğrenmesi üzerine ayrılmak istediğini ancak Ali'nin sürekli evlerinin önüne gelerek buna karşı çıktığını belirtti.

Alphan, bir gün Alev'in mahallede söz olmasının önüne geçmek ve ayrılmak istediğini söylemek için Ali'nin aracına bindiğini, ancak genç kadının silah zoruyla kaçırılarak önce darp edildiğini sonra da tecavüze uğradığını belirtti.

"Oğlumun suyuna gideceksin, ayrılmak istersen sana bunları yapar"

"Oğlumun suyuna gideceksin, ayrılmak istersen sana bunları yapar"

Alev'in hasta babası ve ailesi üzülmesin diye yaşadıklarını kimseye anlatmadığını aktaran Alphan, ayrıca Alev'in birine anlatması veya polise gitmesi durumuna karşı ölümle tehdit edildiğini kaydetti. Alphan şöyle devam etti: 

'Ali bir gün geldi, “Nişan yapılacak” dedi. Adamın kuzeni de yanlarında, yüzük almaya gittiler. Ali yüzükleri Alev’in kafasına vurup “Artık biraz yüzün gülsün” deyince, Alev açtı ağzını yumdu gözünü. “Artık dayanamıyorum, aileme anlatacağım, polise gideceğim” deyince Alev’i zorla arabaya bindirdi; saçından sürükleyerek kadını yine o eve soktu. Ali’nin kuzeni bütün bunlara şahit oldu. (Alev daha sonra bu kuzeniz de şahit olarak dinlenmesini istemesine rağmen savcı tenezzül etmedi.) Adam Alev’e “Senin aklın başına gelmemiş” diyerek yine tecavüz etti. Yine kemerle darp ederek kadını kan revan içinde bıraktı. Alev polisi aradı. Telefonda “Beni öldürecekler” diye yakarırken, telefon bir sekretere bağlandı, o başkasına aktardı vs. Etraftan da çığlıkları duyup polisi arayanlar oldu ama polis gelmedi ya da çok geç geldi.'

Nişan günü Alev'in, Ali'nin annesine yaşadıklarını anlatmasına karşında kadının Alev'e cevabının ise 'Oğlumun suyuna gideceksin. Ayrılmak istersen sana bunları yapar”  şeklinde olduğunu yazan Alphan, ayrıca nişanın ertesinde Alev'in Ali'den tecavüz sonucu hamile kaldığını öğrendiğini, Ali'nin de bunun üzerine 'Artık bağlarımız güçlendi. Benden asla ayrılamazsın. Nikâhımızı erkene alalım” dediğini aktardı.

Düğünde dans etti diye hamile kadını sopa ve çekiçle dövdü

Düğünde dans etti diye hamile kadını sopa ve çekiçle dövdü

O günlerde Alev'in Ali ile birlikte kuzenin düğününe katıldıklarını kaydeden Alphan, gelinin ısrarları sonucu Alev'in de bir kaç dakika dans ettiğini ancak Ali'nin “Kendini erkeklere mi göstermeye çalışıyorsun?” diyerek düğünü terk ettiğini sonra da genç kadını hamile olmasına aldırmadan çekiç ve sopayla darp ettiğini belirtti.

Bu olayların ardından Alev'in ailesinin de hamile olduğundan ve Ali'den şiddet gördüğünden haberdar olduğunu ve öfkeyle Ali'nin babasını aradıklarını belirten Alphan, sonrasında yaşananları şöyle aktardı: 

'Ali’nin babası onları dükkânına çağırdı. Gittiklerinde, Alev’in kafasına silah dayadılar. “Bu kız bu çocuğu doğuracak. Yoksa kafasına sıkarız” dediler. Kalabalık, silahlı, tehditkâr bir aile karşısında Alev ve ailesi savunmasızdı. Alev ve ailesi zoraki nikâha gittiler. Nikâh kıyılır kıyılmaz Ali’nin ailesi Alev’in saçından sürükleyerek kadını arabaya bindirmeye çalıştılar. Alev’in annesi “Ne yapıyorsunuz siz?” diye atılınca, kadını yerlerde sürükleyip darp ettiler. Araya nikâh memuru girdi, Alev’i onların elinden aldı ama nikâhı iptal etme yetkisinin olmadığını söyledi.  Alev savcılığa gitti. Olan biten her şeyi anlattı. Şahitler dinlendi. Bazıları tehdit edildiği için şahitlik yapmadı.'

Vicdan sızlatan yargı kararı

Vicdan sızlatan yargı kararı

Görülen duruşmaların ardından Ali'nin iki kez kasten yaralama ve ölümle tehditten yaklaşık 10 bin lira civarında para cezasına çarptırıldığını, bunun da 10 eşit takside bölündüğünü aktaran Alphan,'Evliliğin tehditle gerçekleştiğine ilişkin evliliğin iptali davası hâlâ sürüyor. Tecavüzden hiç dava açılmadı. Savcı yeterli delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.Yani, yargının durumu bildiğimiz gibi' ifadelerini kullandı. 

Alev'in çocuğunu aldırmak istediğini fakat hayati tehlikesi olduğu için bu isteğin kabul edilmediğini ifade eden Alphan, yazısını Aile Bakanlığı'na çağrı yaptığı şu satırlarla noktaladı: 

'En vahimi, kadınlara tecavüz eden, şiddet uygulayan bu adam mahkeme kararıyla düzenli olarak çocuğu alıyor, götürüyor, bazen vaktinde getirmiyor bile. Aile Bakanlığı’na çağrımdır; lütfen devreye girin ve bu çocuğu bu adama yaklaştırmayın!'

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lestat

Adaleti mi sağlıyorsun yoksa taksitle köşe takımı mı satıyorsun? Bir ülke düşün, ırzın, iffetin, namusun bir köşe takımıyla eş değer. Nefret ettirdiniz usta,... Devamını Gör

Halil Vural

BEN BÖYLE ÜLKENİN, ADALETİN ANASINI SİKEYİM

Fark etmez

10.000tl Verdikten sonra istediğini s...

Ayna Efendi

ali ve ailesini müebbetten içeri atmalı o kararı veren hakim ve savcıları da suça ortak olmaktan dolayı meslekten men edip 20şer yıl hapis verilmeli, olmadı ... Devamını Gör