Görüş Bildir
Haberler
Tayland'da Eski Başbakan Siyasetten Men Edildi

Tayland'da Eski Başbakan Siyasetten Men Edildi

FreiGeist
23.01.2015 - 15:58
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tayland eski başbakanı Yingluck Şinavatra bugün yapılan senato oylamasından çıkan oylama kararına göre siyasetten 5 yıl süreyle men edildi.

Yapılan oylamada Yingluck Şinavatra için 190 kişi ‘suçludur’ derken, 18 kişi ‘suçsuzdur’ dedi, 8 kişi oy kullanmazken 3 oy da geçersiz sayıldı. Çıkan sonuçta 190’a 18 oyla Şinavatra’nın 5 yıl süreyle siyasetten men edilmesine karar verildi.

Tayland’da 2006 yılına kadar başbakan olan milyarder işadamı Taksin Shinawatra ve kız kardeşi Yingluck Şinavatra ile kraliyet yanlısı siyasi çevreler arasındaki siyasi mücadele 10 yıldır devam ediyor. Mücadele ülke ekonomisini resesyonun eşiğine getirirken, iç savaş endişelerini de kuvvetlendiriyor.

2006’da ordunun darbe yaparak Taksin Şinavatra’yı görevden uzaklaştırmasının ardından 2011’de ‘Kırmızı Gömlekliler’ hareketi seçimleri kazanmış, bunun sonucunda muhalefetteki Puea Thai’nin lideri ve 2006’daki askeri darbeyle uzaklaştırılan eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın kardeşi Yingluck Şinavatra, ülkenin ilk kadın başbakanı olmuştu.

2014 Şubat’ta yeniden seçimler yapılmış, muhalefet seçimleri boykot etmiş ve Şinavatra yeniden seçilmişti. Ülkede olaylar çıkmış, Mayıs’ta mahkeme Başbakan’ı görevden almıştı.

2014’ün ilk yarısı boyunca süren protestolar sonrası ordu Mayıs ayı sonunda sıkıyönetim ilan etmiş ve kritik pozisyonlarda görevi üstlenmiş, ancak darbe yapmadığını iddia etmişti. Başbakan Şinavatra gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. 

ZETE

Kaynak: http://zete.com/taylandda-eski-basbak...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0