Görüş Bildir
Haberler
Tatil Çantanıza 10 Kitap Önerisi

Tatil Çantanıza 10 Kitap Önerisi

Ozan Can Coşkun
12.07.2015 - 22:22 Son Güncelleme: 13.07.2015 - 00:20

Yazın gelmesiyle beraber daha çok mu kitapçılarda vakit geçirmeye başladınız?  Peki raflarda gördüğünüz Top 10'lar hoşunuza gitmiyor mu? Daha önceden kitapçılarda elinize alıp incelediğiniz, arkadaşlarınızda gördüğünüz, fırsat olsun ilk bu okuyacağım dediğiniz ama bir türlü okuyamadığınız 10 tane kitap. Artık bu yaz okursunuz :)

Kaynak; http://tgb.gen.tr/haber/1059/Bir-TGB-linin-Yaz-Cantasindan-Cikan-10-Kitap

Kaynak: http://tgb.gen.tr/haber/1059/Bir-TGB-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mustafa Kemal Atatürk-Nutuk

1. Mustafa Kemal Atatürk-Nutuk

Cumhuriyet Devrimi’ni anlayıp zihnimizde berraklaştırmamız için okunması gereken kitapların başında geliyor Nutuk.  “1919 yılı Mayısının 19’uncu günü Samsun’a” çıktım ile başlayıp  “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” ile devam eden tarihin bir kesitinin kronolojisidir aslıda. Hangi ahval ve şeraitler içinde bu bağımsızlık mücadelesinin verildiğini ve bu cumhuriyetin kurulduğunu anlamak için başucumuzdan eksik etmememiz gereken kitaplardan biri.

2. Hasan Yalçın-68’in Sırrı

2. Hasan Yalçın-68’in Sırrı

68’in o eşsiz önderlerinden Hasan Yalçın ağabeyin arkasında bıraktığı belki de bu en büyük mirastır bu kitap. Diğer bütün bir kitapların yanında “68’in Sırrı”nı ayrı bir yere koymak gerekiyor. 68’liller diye bildiğimiz kuşağın sırrının ne olduğu anlamamızda en büyük yardımcılarımızdan biri olacak bu incecik kitap. Sırf ‘68 güzellemesi değil bu kitap gerektiğinde 68’lilerin eleştirilecek yanlarını da ortaya koymuş Hasan Yalçın. 1968’in kitlesel eylemleri ile 1971’in maceracı eylemleri arasındaki sınırı ince ayrıntılarıyla çizmiş bizlere. Bunu da o büyük devrimci sorumluluğu getirdiği dürüstlükle yapmış, sırf bugünün devrimcileri o günün yanlışlarını görsün dersler çıkarsın ve aynı hatalara kapılmasınlar diye.

3. Uğur Mumcu- Sakıncalı Piyade

3. Uğur Mumcu- Sakıncalı Piyade

Sakıncalı Piyade’de Uğur Mumcu askerlik anılarını anlatıyor gibi gelebilir başta okuyucuya lakin işin iç yüzü oldukça karışık. Bir yandan 12 Mart Darbesi’nin yarattığı trajedinin diğer yandan yaratılan bu acıklı-komedinin en güzel örneklerinden birini Uğur Mumcu kendi hatıralarından derlemiş. 12 Mart döneminde gözaltına alınan onlarca aydından birisi olan Uğur Mumcu, gözaltından sonra kendi başvurusu olan askerliğe “asker kaçağı” olarak gidiyor, hem de sakıncalı piyade olarak. Askerlikte önüne çıkartılan zor koşullar ise Uğur Mumcu’nun mide kanaması geçirmesine neden oluyor. Kitap hakkında ki en güzel yorumlardan birini ise Aziz Nesin yapmış: “__Kendi yazdıklarıma gülemem. Ama senin yazdıklarını gülerek okudum. 'Acı acı gülmek' deyimi vardır ya, işte öyle acı acı güldüm.”

4. Turgut Özakman-Şu Çılgın Türkler

4. Turgut Özakman-Şu Çılgın Türkler

Çıktığı günden beri Türkiye’de en çok konuşulan kitaplardan biri olmuş olan Şu Çılgın Türkler, Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan su gibi bir roman. İnönü ve Kütahya-Eskişehir Savaşları’ndan mecliste yaşanan tartışmalara, oradan Büyük Taarruza kadar uzanan bir kitap... Turgut Özakman’ın her bir kelimesini belgelere dayandırdığı kitap, 600 küsur sayfa olmasına rağmen bir çırpıda okunan muhteşem bir roman.

5. Nazım Hikmet-Şeyh Bedrettin Destanı

5. Nazım Hikmet-Şeyh Bedrettin Destanı

Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal… Haksızlığa, hukuksuzluğa ve bozuk düzene karşı isyan geleneğimiz öyle köklü ki… Bunun en iyi örneklerinden biride Şeyh Bedrettin Destanı ve bu destanı belki de en iyi anlatabilecek insan dünyanın her yerindeki haksızlığa bir ömür boyu karşı durmuş şair Nazım Hikmet. İkisinin bir arada olduğu tarifi imkânsız bir eser.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sina Akşin- Kısa Türkiye Tarihi

6. Sina Akşin- Kısa Türkiye Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nda değişim rüzgârlarının güçlendiği Tanzimat yıllarından 2000’lerin Türkiye’sine kadar dönem dönem tüm gelişmeler işlenmiş ve neredeyse 200 yıllık bir tarihe ayna tutulmuş bu kitapta. Sina hocamızın o akıcı ve duru üslubuyla yazdığı bu kitap sık sık başvurduğumuz bir kaynak kitap olma niteliğinde.

7. Alev Coşkun- Özgürlük Mücadeleleri Tarihimiz, Devrimin İlk Karşıtları

7. Alev Coşkun- Özgürlük Mücadeleleri Tarihimiz, Devrimin İlk Karşıtları

Özgürlük ve demokrasi mücadelemizin 200 yıllık tarihine bilimsel bir metotla yaklaşan Alev Coşkun ortaya çok önemli bir yapıt çıkarmış. Günümüzün post-modern tarihçilerinin tarihi çarpıtmasına izin vermeyerek yerli-yabancı kaynaklar ve belgelerden derlenmiş bir çalışma olarak kitaplıklarımızda yerini bir ömür koruyacak bir çalışma. Örnek vermek gerekirse 31 Mart anakronik tarihçilerimizin dediği gibi sıradan bir olay mı yoksa gerici bir ayaklanma mı? Bunun gibi merak ettiğimiz birçok soruya yanıt veren bir kitap olma özelliği taşıyor.

8. Bertolt Brecht-Bay Keuner’in Öyküleri

8. Bertolt Brecht-Bay Keuner’in Öyküleri

Epik tiyatronun kurucusu ve emekçi sınıfların aydını Bertolt Brecht’in öykülerinden oluşan, Brecht’in dünya görüşünün yansıdığı bir kitap Bay Keuner’in Öyküleri. Brecht açısından bir tür 'beyin cimnastiği' de sayılabilecek bu öyküler, meraklısına, Brecht'in düşünce dünyasının kapılarını açabilecek en değerli anahtarlardan biridir.

9. Hıfzı Topuz-Taif’te Ölüm

9. Hıfzı Topuz-Taif’te Ölüm

Devrim tarihimizin en önemli isimlerinden biri olan Mithat Paşa’nın Fransız Devrimi’nden etkilenmiş, aydınlanma düşüncesini benimsemiş bir avuç aydınla beraber Osmanlı İmparatorluğu’nun köhnemiş ve çökmekte olan zihniyetini değiştirmeye adanmış bir ömrün hikâyesi. Hıfzı Topuz’un akıcı kaleminden devrim tarihimize ışık tutan bir roman.

10. Tarık Buğra-Küçük Ağa

10. Tarık Buğra-Küçük Ağa

Tarık Buğra’nın en önemli yapıtların bir tanesi olan bu kitap Milli Mücadele dönemine merkezden değil bir kasabadan bakan ve o dönemin insanlarının yaşadıkları zorluklara, acılara hatta ihanetlere değinen bir roman. Dönemin hissiyatını anlamak için okunması gereken kitapların başından geliyor Tarık Buğra’nın Küçük Ağası.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın