Görüş Bildir
Haberler
Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı

Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı

ERSOY TOPTAŞ
07.08.2015 - 12:23

Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı

ABD Ekonomik indikatörleri içerisinde önemli bir yer tutan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı Temmuz verilerinin 07/Ağustos/2015 Tarihinde saat 15.30 ‘da açıklanması bekleniyor. Bilindiği gibi beklenti dahilinde olan veriler USD para biriminde yukarı yönde etki yapmakta ve buna bağlı olarak diğer para birimlerine negatif yönde etkisi olmaktadır. Temmuz ayında verisi beklentinin altında açıklandı “223K”. İşsizlik oranı beklenenden olumlu geldi %5,4. Ekonomik verilerin birbirleri ile bağlantılı olduğu düşünüldüğünde 30/Temmuz/2015 Tarihinde açıklanan GSYİH (2.Çeyrek) verisi beklenilenin altında geldiği için işsizlik oranına olumsuz yönde etki yapabilir, GSYİH ekonominin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili çok önemli bir veridir. İşsizlik hakkındaki Olumsuz bir veri piyasalarda sert hareketler oluşturabileceğinden değişiklik olmadığı yönünde bir açıklama gelebilir. işsizlik oranının beklenenden iyi geldi veya ABD işsizlik sorununu çözdü yorumu yapılabilmesi için güncel oran olan %.5,20 altında en az 3 dönem açıklama yapılması gerekir, % 5,37 ve üstünde yapılacak olan bir veya iki açıklama işsizlik konusunda sorunların çözülemediğini göstermektedir. konuyla ilgili detayları Analiz kısmında açıklayacağım.

Analiz

Grafikte de görüleceği üzere, İşsizlik oranı Mayıs/2010-Nisan/2015 5 yıl süre ile 55 günlük ortalama altında hareket etti ancak Mayıs/2015 tarihinde ilk defa 55 günlük ortalama üzerine çıktı. Güncel 21 günlük %5,20 oranı çok kritik bir öneme sahip ve şuanda destek görevi görüyor. 21 günlük oran üzerinde 2 ay daha hareket etmesi destek bölgesini daha sağlam hale getir buda FED Başkanı Yellen ’ in her fırsatta dile getirdiği işsizlik konusunun ne kadar hassas bir durumda olduğunu gösteriyor. İşsizlik oranı verisi için en ideal beklenti %5,3 değil, 5.22 olmalı, %5,3 belki Ağustos ayı için ilk etapta yatırımcıların beklentisi doğrultusunda olabilir ancak daha sonraki aylar için pekiyi bir oran sayılmaz. İşsizlik oranın değişmemesi ile yüksek oranda bir veri açıklanması arasında bu aşamada hiçbir fark bulunmamaktadır.

Grafikte dikkat etmenizi istediğim önemli noktalar var, “Thousands of Persons” verisinin 144 Günlük ortalama ile takip ettiğini düşürsek ve bu şekilde inceleyecek olursak 2008 yılında başlayan kriz ile birlikte düşüşe geçen Tarım Dışı İstihdam sayısı, 2010 yılında toparlanmaya başlıyor. 2012 yılında direnç noktası olan 144 günlük ortalamayı aşarak bu ortalama üzerinde 3 yıldır hareket etmektedir. Grafikte görülen 2 adet direnç(Kırmızı) noktasına yaklaşan istihdam sayısı şuanda “141842” olup ilk direnç noktası “142516”dır. Fazla detaylara girip konuyu dağıtmak istemiyorum ancak şunu belirtmem gerekir ABD işsizlik oranı 1950 yılı tarihi baz alınarak incelendiğinde en kötü Tarım Dışı İstihdam ortalamasını 2010 yılında yaşamış ve 1950 yılı baz alındığında bugüne kadar direnç noktasına yani kırmızı hatların bulunduğu bölgeye hiç yaklaşmamış önümüzdeki aylarda direnç noktasına çok yaklaşacağız bu direnç noktasını kırabilecek mi yoksa geri çekilme oluşmaması için faiz artırımı yapılacak mı bunu göreceğiz.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı 

Ersoy Toptaş ve onedio.com sitesi Sorumlu Tutulamaz.

Kaynak: http://ersoytoptas.com.tr/2015/08/07/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın