Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Tarihin Akışını Değiştiren 14 "Minik" Hata

etiket Tarihin Akışını Değiştiren 14 "Minik" Hata

smd
05.11.2015 - 15:14

Hepimiz küçük hatalar yaparız ama...

Evinizin anahtarını içeride unutmak yeni bir dünya savaşına neden olmaz değil mi? Ya da arabanızla bir başka arabaya çarpmak, kitlesel ölümlere neden olmaz? Evet... Ama okuyacağınız hatalar, tarihin akışını, doğru bildiklerimizi tamamen değiştirmiş hatalar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 10 Temel Reis Gücünde!

1. 10 Temel Reis Gücünde!

1870 yılında, Alman kimyager ıspanaktaki ve bazı diğer sebzelerdeki demir oranını ölçüyordu. Bulduğu her sonucu da not alıyordu elbette. Ispanaktaki demir oranını yazarken, ondalık virgülünü unuttu ve 100 gramda 3.5 miligram yazacağına, 35mg yazıverdi. Bu hata, günümüzde bile ıspanağın demir açısından çok zengin olduğu bilgisini sağlayan minik bir 'dalgınlık'.

2. Hannibal'ın Asası!

2. Hannibal'ın Asası!

M.Ö. 218'de, Hannibal, İtalya'yı fethetmek için efsanevi Alp geçişini yaparken, yanındaki 38.000 askere karla kaplı yolun güvenli olduğunu kanıtlamak için, elindeki asasını sertçe yere vurdu. Peki n'oldu? Hannibal'ın bu hareketi koca bir çığa neden oldu ve Hannibal 18.000 askerini, 2.000 atını ve birçok filini kaybetti.

3. Berlin Duvarı nasıl yıkıldı?

3. Berlin Duvarı nasıl yıkıldı?

1989 yılında, Doğu Almanya politikacısı Gunter Schabowski bir basın toplantısı yapıyordu ve Doğu-Batı Almanya yolculuk sınırlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunuyordu. Fakat, kurduğu tek bir cümleyi tamamen yanlış bir şekilde kurdu ve yolculuk sınırlamalarının tamamen kaldırıldığı yönünde anlaşıldı. Bunu duyan bir gazeteci, bu değişiklerin ne zaman hayata geçeceğini sordu ve Schabowski 'Hemen!' diye cevap verdi. Ve ne mi oldu? Berlin Duvarı yıkıldı.

4. Dürbünü olmayan Titanik?

4. Dürbünü olmayan Titanik?

Titanik, yola çıkmadan önce, yolculuğu organize eden şirket, gemideki üçüncü kaptan David Blair'i, daha tecrübeli olan Charles Lightoller ile değiştirmeye karar verdi. Fakat bu karara sinirlenen Blair, bilerek içinde dürbünlerin olduğu dolabın anahtarını Lightoller'a vermedi. Sonuç mu? Gözetleme kulesindeki Fred Fleet; 'Dürbünler olsaydı kesinlikle buz dağını çok daha önce görürdüm.' dedi.

5. Mars iklim uydusu nerede?

5. Mars iklim uydusu nerede?

Mars İklim Uydusu'nun ateşleyicilerini üreten Lockhead Martin takımı, 'metrik sistem' yerine, 'inç' ölçüleriyle üretim yapmışlardı ve bunu NASA'ya söylemeyi unutmuşlardı. Uydu, fırlatıldıktan sonra rotasından çıktı ve Nasa kayıtlarına 'Kayıp' olarak geçti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Pentagon saat dilimini unutursa

6. Pentagon saat dilimini unutursa

1961 yılında, Küba saldırısı planlanırken hem hava kuvvetleri hem de kara kuvvetleri aynı anda ve sürpriz bir plan hazırlamışlardı.

Fakat, Pentagon Nikaragua ve Küba arasındaki saat farkını hesaplamayı unuttu ve hava kuvvetleri 1 saat gecikti. Sonuç? Saldırı bir hezimetle sonuçlandı.

7. 25 saat elektriksiz New York

7. 25 saat elektriksiz New York

Temmuz 1977'de, New York Con Edison Elektrik İdaresi'ne yıldırım düştü. Yapılması gerekense basitti. Operatörün tüm sigortaları kapatıp, belirli bir sırayla sigortaları tekrar açması gerekiyordu. Peki o n'aptı? Bir tane sigortanın sırasını atladı ve New York tam 25 saat elektriksiz kaldı. Şehirde isyan çıktı ve bu 25 saatin Amerika'ya maliyeti tam olarak 300 milyon dolar oldu.

8. Amerikan devrimi ve unutulan uyarı notu

8. Amerikan devrimi ve unutulan uyarı notu

Amerikan Devrimi sırasında, Washington, paralı askerler tarafından tutulan Trenton şehrini ele geçirebilmek için Delaware'i geçmiş ve ilerliyordu.

Yol üzerindeki bir çiftçi, askerleri gördü ve bir not yazarak paralı asker kumandanı Johann Gotlieb Rall'e gönderdi. Fakat not, açılmamış bir halde savaştan sonra Rall'in cebinde bulundu.

9. Kapı menteşesi ve 492 insanın ölümü

9. Kapı menteşesi ve 492 insanın ölümü

1942 yılında, Boston'daki hindistan cevizi korusu ve tesisi ağzına kadar doluydu. Bir çalışan karanlıkta elektrik düğmesini bulabilmek için kibrit yaktı ve o kibrit yangına sebep oldu.

Daha kötü olansa, panikle herkes kapılara doğru koştu ve bu kapılar dışarı değil, içeri doğru açılan kapılardı. Aynı panikle kapıya doğru koşan kalabalık, öndeki kalabalığı kapıya doğru itti ve hiç kimse kapıyı içeri doğru açamadı. 492 kişi o gün o tesiste öldü.

10. Havilland Comet'in Köşeli Pencereleri

10. Havilland Comet'in Köşeli Pencereleri

Havilland Comet, 1950'lerde yılında teknoloji harikası ticari bir uçaktı.

1954 yılında ise iki uçağı havada infilak etti.

Kazaları araştıran uzmanlar fark etti ki, kare şeklinde dizayn edilmiş uçak pencerelerinin köşeleri zayıf noktalardı ve yüksek basınç altında patlıyorlardı.

Günümüzde kullanılan tüm uçakların yuvarlatılmış köşeli dizaynda pencerelere sahip olmasının sebebi Havilland Comet'tir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Net göremeyen Bell çalışanı

11. Net göremeyen Bell çalışanı

1991 yılında Baltimore, Washington, Pittsburgh, San Francisco ve Los Angeles'da yaşayan herkesin telefon hattı kesildi.

Sonradan anlaşıldı ki, bu kesintiye telefon sinyallerini kontrol eden yazılıma 'd' yerine, '6' yazan Bell çalışanı sebep olmuştu.

12. Sovyet N1 roketinin kayıp civatası

12. Sovyet N1 roketinin kayıp civatası

1961 yılında Sovyetler, N1 roketiyle Ay'ı hedefliyorlardı.

Yakıt pompasının içine düşüp sıkışan bir civata ise, roketin kalkışından saniyeler sonra patlamasına neden oldu.

Oluşan patlama, nükleer bomba dışında insanlık tarihinin gördüğü en büyük patlamaydı.

13. "Mokusatsu"

13. "Mokusatsu"

1945'te Müttefik Devletler, Potsdam Deklarasyonu'nu hazırladılar. Bu deklarasyona göre Japon kuvvetlerin tamamı savaşı derhal bitirip teslim olacaklardı. Japonya, deklarasyona cevap verdi ve düşüneceklerini belirtti.

Fakat(!); Japon Başbakan Kantaro Suzuki, deklarasyonu yanıtlarken 'mokusatsu' kelimesini kullandı. Bu kelimenin İngilizce'de iki karşılığı vardı. Birincisi 'düşünmek', ikincisi ise 'dikkate almamak'

Başkan Truman'a sunulan çeviride ise 'dikkate almamak' kullanıldı ve tam olarak iki gün sonra Hiroshima'ya atom bombası atıldı.

14. Normandiya, doğum günü yüzünden mi kaybedildi?

14. Normandiya, doğum günü yüzünden mi kaybedildi?

Mareşal Erwin Rommel, 1944 yılında Avrupa'yı müttefik devletlerden korumakla sorumluydu.

Rommel, 6.Haziran'da karısının doğumgünü partisine katılmak için izin aldı ve tam da o gün, müttefikler Normandiya'ya ayak bastılar ve Almanlar, II.Dünya Savaşı'ndaki en büyük yenilgilerini yaşadılar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
713
311
94
58
47
29
10